haziran ayında dikilen bitkiler

Haziran ayında dikilen bitkiler nelerdir? İşte en güzel çiçekler

Son güncelleme:

Haziran ayında dikilen bitkiler nelerdir? Bahçenizin, balkonunuzun rengarenk olmasını istiyorsanız, haziran ayında 5 farklı çiçek dikebilirsiniz.

Gül, Haziran ayı denilince akla gelen ilk bitkidir. Ayrıca tırmanıcı çiçeklerin de bu ay içinde ekilmesi ve rafya ipiyle güçlendirilmesi gerekir. Sardunya, ortanca, petunya ve açelya gibi çiçekler de Haziran ayında açmaya başlar.

GÜL

gül

Gül bakımını evde yapmak istiyorsanız derin ve geniş bir saksı tercih etmelisiniz. Ayrıca drenajı iyi olan yani hava deliklerine sahip bir saksı kullanmalısınız. Saksı değişimi yaz döneminde iki yılda bir olmalıdır. Gül yetiştirmek için toprağın killi ve gübreli olması gerekir. Toprağını ilkbahar ya da sonbaharda değiştirebilirsiniz.

Gül bitkisi hava akımından, farklı cisme temastan, aşırı sıcak-soğuk ortamlardan hemen etkilenir. Bu tür ortamlarda bakılmamalıdır.

Tomurcuk verdiği dönemlerde güneşten gün içinde 5-6 saat faydalanması gerekir. Böylece tomurcuklar sağlıklı bir şekilde çiçeklerini açar.

Gülün hemen yanında çıkan otlar düzenli olarak temizlenmelidir. Temizlenmezse bitki gelişimini etkileyen sonuçlar doğurur.

Bitkinize düzenli olarak yılda bir defa vitamin takviyesi yaparak bağışıklığını kuvvetlendirmeyi ihmal etmeyin.

Gül bitkisinin sulaması toprak nemi kontrol edilerek yapılır. Toprak eşit şekilde ıslanacak şekilde sulanmalı, fazla su mutlaka dökülmelidir. Oda sıcaklığında bekletilmiş su ile sulanmalıdır. Yazın günde iki defa, kışın ise daha seyrek sulanmalıdır. Kışın bulunacağı ortamın sıcaklığı 12 derece altına düşmemelidir. Güller aşırı suyu ve güneş altında sulanmayı sevmez.

Güller dört yöntemle çoğaltılır. Tohum, çelik, aşı ve kökten ayırma yöntemleridir.

Detaylar: Saksıda gül bakımı nasıl yapılır?

SARDUNYA

Sardunya akdeniz ikilimine uygun bir bitkidir. Balkonları renkli çiçekleriyle süsleyen bir bitkidir. Sardunya’ya dokunduğunuzda keskin bir koku yayar etrafına. Bu salgıladığı madde ile kendini bakterilere karşı korur. Bu nedenle çok sık hastalanmaz. Uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitkidir.

Sardunyanın uzun ömürlü olması için ılık,havadar ve nemli bir ortamda bakılması gereklidir.

İlkbahar günlerinde çiçeklenen sardunya kasım ayına kadar açmaya devam eder.

Çok fazla veya çok az su verilirse sardunyanın gelişimi durabilir. Sardunya suyu çok seven bir bitki değildir. Kış aylarında haftada bir, yaz aylarında ise hava sıcaklığına göre daha fazla sulamak gerekir.

Sardunyanın toprağı geçirgen özellikte olmalıdır. Toprak mineral bakımından zengin olmalıdır. Sardunya ayrıca gübre takviyesinide çok sever.

Sardunya budanmayı seven bir bitkidir. Uzayan dalları kısaltılmalıdır. Solan çiçek ve yaprakları varsa temizlenmesi gerekir. Budaması mart başında yapılabilir. Kesilen yerlerin havayla temasını kesmek için macun ya da mum ile kapatabilirsiniz.

Sardunyayı kök sürgününden ayırıp çoğaltabileceğiniz gibi sağlıklı bir dalını kesip suda ya da toprağa direk dikerek köklendirebilirsiniz.

Detaylar: Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

ORTANCA

Gösteri çekiciliği olan bir bahçe çiçeği arıyorsanız, ortanca çiçekleri tamda size göre. Büyük çiçek küreleri yaz ve ilkbaharda tüm bahçeyi kaplar. İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açan ortanca bir çalı olarak kabul edilir. Ortanca dikmek için en iyi mevsim sonbahardır ve bunu erken ilkbahar izler.

Buradaki fikir, çalıya çiçeklenmeden önce sağlıklı bir kök sistemi kurması için bolca zaman vermektir. Bitki yetiştirmek için günün en iyi zamanı sabah erken veya öğleden sonradır. Günün daha serin kısımları, ısı stresine karşı koruma sağlar. Yeni bitkileri kurulana kadar iyi sulayın.

Ortanca dikmek için en iyi yer, güneşli sabahları ve gölgeli öğleden sonraları olan korunaklı bir yerdir. Bunu genellikle evinizin kuzey veya güney tarafında bulursunuz. Ortancalar, bol miktarda organik madde içeren toprakta iyi yetişir. İyi drenaj hayati önem taşır. Ortancalar nemli toprağı severken, su basmasına tahammül edemezler.

Detaylar: Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Anlamı nedir?

PETUNYA

Bir diğer adı ‘petunya’ olan kahkaha çiçeği ilk dikildiği dönemlerde çiçeklenen, hızlı gelişen, yetiştirmesi ve çimlendirmesi kolay çiçekli sarıcı sarmaşık türüdür. Ülkemizde oldukça yaygındır. Birçok bitki ve çiçekte olduğu gibi kahkaha çiçeğinin de bilinen birçok faydası bulunur. Bunlardan en çok bilinen faydaları ise; sindirim sisteminde düzensizlik yaşayanlar için kahkaha çiçeği faydalı olacaktır.

Kahkaha çiçeğini hastalıklar için kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Çünkü herkeste aynı etkiyi yapmayabilir.

Balkon ortamında saksıda da yetiştirilebilen kahkaha bitkisi dört mevsim yaşama özelliğine sahiptir. Sık çiçeklenmesi ile de çiçek severler tarafından tercih edilir. Kahkaha çiçeği aşırı ilgiye ihtiyaç duymaz. Sadece yerini sevmesi yeterlidir. Kumlu ve taşlı toprağa dikmek çiçeğin gelişimi açısından önemlidir. Kuru ve nemsiz toprakları sever. Gübreleme yapılabilir. Gübreleme için doğal hayvan gübresi kullanılırsa kimyasal gübrelere oranla daha verimli olacaktır.

Direk güneşe maruz kalmayı sevmez. Bu nedenle yarı güneş, yarı gölge alanlara ya da tamamen gölge alanlara dikilirse daha sağlıklı gelişir.

Sulama için akşam saatlerinde yapılmalıdır. Çünkü bitki akşam güneş battıktan sonra çiçek açtığı için sulaması akşam yapılmalıdır. Daha çok sabah saatlerinde ve akşam güneş açtıktan sonra çiçek açar. Çok farklı renkleri mevcuttur.

Nemli toprakta tüm nem yapraklarına gider ve çiçek açmaz.  Yeşil kalp şeklinde yaprakları vardır. Tohum ile çoğalır. Yaz çiçeğidir ve kış aylarında kuruyarak ölür.

Detaylar: Kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır? Kahkaha çiçeği (Petunya) püf noktaları

AÇELYA

Birbirinden güzel renkte çiçeklere sahip olan Açelya bitkisi bakımında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları mevcut.

Doğrudan güneş ışığı almayı sevmeyen açelya bitkisi filtrelenmiş gün ışığı almayı çok sever. Filtrelenmiş gün ışığı perde arkası ışığı olarak bilinmektedir. Işık seven bir bitki olduğu için bakılacağı ortam özenle dikkat edilmelidir. Işık alamazsa gelişimi sağlıksız ilerler. Çok çok soğuk ve sıcak havadan hoşlanmaz. Hava akımından çok etkilenir. Ayrıca başka cisme temas etmekten hoşlanmaz. Kış aylarında soğuk bir ortamda bakım sağlamamaya özen gösterilmelidir. Yazın ve kışın toprak nemi kontrol edilerek sulama yapılmalıdır. Yazları daha hızlı toprak kuruması olduğu için sulamaya dikkat edilmelidir. Suyun dinlendirilmiş olması çok önemlidir.

Açelya bitkisini çoğaltmanın en kolay yöntemi kök ayırma yöntemidir. Fakat kök ayırma yönteminden sonra bitki bir süre küsebilir. Gelişimini durdurup bir sene sonrasında yeniden hareketlenebilir.

Toprak olarak humuslu toprak tercih edebilirsiniz. Nemli ortam sevdiği için yaz aylarında yapraklarına su püskürtücü ile sulama yapılabilir. Toprak nemini korumakta çok önemlidir.

Açelyanın solan yaprak ve çiçekleri tamamen kuruduğunda temizlenmelidir. Kuruma döneminde bitkinize vitamin desteği sağlamanız bir sonraki çiçeklenme süreci için bitkiye iyi gelecektir.

Detaylar: Açelya çiçeği bakımı, özellikleri – Açelya ne zaman açar?

Balkonda yetiştirilebilecek çiçekler! 19 çiçekle balkonlar renklensin