Enginar zamanı geldi! İşte faydaları ve enginar ezmesi tarifi

Son güncelleme:

Ortasındaki yumuşak kalbi kat kat sert yapraklarıyla koruyan, içinde birbirinden değerli besinler saklayan enginar mart ayıyla birlikte iyice bollaştı. Fırsat bu fırsat, bu güzel sebzeye bahar aylarında sofranızda daha fazla yer açın…

ENGİNARIN ÖZELLİKLERİ

Enginarın en lezzetli zamanı geldi. Bahçelerin rengi, sofraların tadıdır o. Mor çiçekler açar. 50-150 santimetre boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Çok soğuk havalarda yetişmez, kışları ılık geçen yerlerde daha iyi verim alabilirsiniz. Sıfır derecenin altında zarar görür.

ENGİNARIN FAYDALARI

Enginar, bünyesinde A, C vitaminleri ve potasyum, fosfor, demir, kalsiyum manganez gibi mineralleri barındırır. İçerdiği en önemli madde, karaciğer, safra kesesi ve böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlayan Ciarin’dir. Karaciğer ve kalbin dostudur.

Enginar, içerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki birçok zararlı toksin maddeyi atıyor. Karaciğeri güçlendiriyor. Kalbi koruyor. İçerdiği yüksek oranda lif, kan şekerini dengeliyor. Safra salgılarını artırıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Kandaki kolesterol düzeyini düşürüyor. Haydi ne duruyorsunuz, mutfağınıza hemen davet edin onu. Pratik bir tarif de paylaşalım…

ENGİNAR EZMESİ TARİFİ

Prodüksiyon: Aytaç Özkardaş Gozzi – Fotoğraf: Ozan Kutsal

Son derece pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz enginar ezmesi ile nefis sandviçler, kanepeler hazırlayabilir ya da ezmeyi et yemeklerinin, ızgaraların yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz.

Malzemeler: 5 adet haşlanmış enginar, 2 diş sarımsak, ¾ çay bardağı sızma zeytinyağı, bir tutam maydanoz, yarım limonun suyu, tuz, karabiber

Üzeri için: Yarım su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri veya parmesan peyniri, kızarmış ekmek dilimleri.

Hazırlanışı: Haşlanmış enginarları, sarımsakları, zeytinyağını, maydanozu, limon suyunu, tuzu ve karabiberi mutfak robotuna alıp püre haline getirin. Ekmek dilimlerini tost makinesinde veya yağsız tavada kızartın. Üzerine enginar püresini sürün. Rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri serpip servis yapın. Kalan kısmını bir kavanozda saklayıp buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.

2 şef ve 2 diyetisyenden bağışıklığı güçlendiren tarifler

Bitki sorularını yanıtladık: Bahçede enginar yetişir mi? Sardunyalarım neden hasta oldu?

Harika bitki enginar