Harika bitki enginar

0

Biraz Akdenizli, biraz Egeli… Yaprağından, suyuna kadar pek çok faydası ile bilinen bu şifalı sebze, lezzetiyle olduğu kadar görüntüsüyle de göz dolduruyor.

ENGİNARLI ARANJMAN Kalın sapı ve iri çiçeğiyle göz dolduran enginar ile birlikte, farklı sebze ve yeşil yapraklı bitkiler kullanarak bir aranjman hazırlayabilirsiniz. Vazo, Ikea. Makas, bonvagon.com. Kenevir ip, Koçtaş.

ENGİNAR DOLMASI (4-6 KİŞİLİK)

Malzemeler: 6 sakız enginarı • 1 soğan, rendelenmiş • 1 çay bardağı pirinç • 100 gr dana kıyma, orta yağlı • Yarım demet maydanoz • Yarım demet dereotu • 1 kapya biber, zar doğranmış • 1 limon • 4 yemek kaşığı zeytinyağı • Tuz, karabiber

Yapılışı: Enginarın sap kısmını kesin, dış kısmındaki kalın yapraklarını ve orta kısmında 6-7 yaprak kalacak şekilde koparın. Sap kısmının üst kısmını bıçak yardımıyla düzeltin ve limon sıkıp tuz serpin. Enginarların alt kısmını da bir bıçak yardımıyla hafifçe kesin. Orta kısmındaki tüylü bölümü de alın ve limon suyu ile ovalayın. Pirinci yıkayıp süzün. Derin bir kapta kıymayı, kıyılmış yeşillikleri, rendelenmiş soğanı, zar şeklinde doğranmış kapya biberi, tuzu ve karabiberi ilave edip iyice karıştırın. Pirinci ve 4 yemek kaşığı ılık su ilave ederek harcı yumuşatın. Enginar yapraklarının arasına ve ortasına iç malzemeden paylaştırın. Tabanı düz bir tencereye yerleştirin. Yarısına gelecek kadar su, tuz ve yarım limon suyunu ilave edin. En son enginarların üzerine gelecek şekilde zeytinyağı gezdirin. Enginarlar pişerken dağılmaması için üzerine düz bir porselen tabak yerleştirin. Önce yüksek ateşte kaynatın, sonra ateşi iyice kısın. Yarım saat pişirin.

Lila rengi servis tabakları, çelenk şeklindeki çiçek, mini palmiye, beyaz saksı, sürahi, servis peçetesi olarak kullanılan kurulama bezi, çatal-bıçak seti, bardaklar, emaye vazo, Ikea. Çukur tabaklar, cam sosluk, yaprak tabak, Paşabahçe. Beyaz seramik vazolar, pamuk çiçekleri, Bella Maison. Hasır supla, bonvagon.com

KREMALI ENGİNAR ÇORBASI (4 KİŞİLİK)

Malzemeler: 4-5 çanak küçük enginar, temizlenmiş • 1 dal kereviz sapı • 2 yemek kaşığı tereyağı • 1,5 litre tavuk suyu (veya su) • 2 yemek kaşığı un • 2 yumurtanın sarısı • 1 çay bardağı krema • Tuz, taze çekilmiş karabiber

Yapılışı: Tereyağını eritip küçük küçük doğradığınız enginarları 3-4 dakika kavurun. Unu ilave edip sürekli karıştırarak birkaç dakika daha kavurun. Tavuk suyunu ve irice doğradığınız kereviz sapını ilave edin. Orta ateşte 15 dakika haşlayın. Enginarlı tavuk suyunu süzün. Blender’da püre haline gelene dek ezin. Suyuyla birlikte tekrar ocağın üzerine alın. Orta ateşte birkaç taşım kaynamaya bırakın. Bu arada meyanesini hazırlayın. Bunun için yumurta sarılarını çırpın, kremayı ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Elde ettiğiniz karışıma kaynamakta olan çorbanın suyundan birkaç kaşık kadarını alıp ılıtın. Meyanesini kaynamakta olan çorbaya yavaşça ekleyin, hızlıca çırpın. Ocaktan alın, tuzunu ve karabiberini ekleyip tatlandırın. Üzerine isterseniz iyice kızartılmış ekmek parçalarını serpip sıcak sıcak servis yapın.

Muglar, demlik, bonvagon.com. Puanlı kurulama bezi, Ikea. Vazo olarak kullanılan bardaklar, şamdan, tabaklar, Riceteria.

SAKIZ ENGİNARLI PİRİNÇ PİLAVI (6 KİŞİLİK)

Malzemeler: 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı • 1 soğan, ince doğranmış • 2 diş sarımsak, ince kıyılmış • 4 sakız enginarı, kalın yaprakları temizlenmiş • Yarım limonun suyu • 3 taze mini patates • 1 çay bardağı bezelye • 1 su bardağı baldo pirinci, ılık suda bekletilmiş • 1,5 su bardağı sıcak su • 1 limonun rendelenmiş kabuğu • Tuz

Yapılışı: Sakız enginarları dörde kesip limon suyu ile iyice ovun, tuzu serpin. Soğanları ve sarımsakları incecik kıyıp orta ateşte, 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte kavurun. Ateşi yükseltip dörde böldüğünüz taze patatesleri ilave edin. 5 dakika daha kavurun. İyice yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ekleyin. Birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Kaynar suyu ilave edin. Birkaç taşım kaynayınca tuzunu, bezelyeyi, dörde böldüğünüz enginarları ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın, ateşi iyice kısın. Pirinç suyunu çekene dek pişirin. Ocaktan alınca hemen rendelenmiş limon kabuğu serpin, kalan zeytinyağını dökün. Kapağını kapatın. Demlenince veya soğuyunca servis yapın.

Yeşil kase, Paşabahçe. Servis peçetesi, kulplu vazo, yapraklı mumluk, Bella Maison. Home ve family yazan metal süsler, yeşil emaye bardaklar, bonvagon.com. Çatal-bıçak seti, yeşil servis tabağı, Ikea. Orkide, galvaniz kuplu bardaklık, rakamlı bardaklar, yapay çiçek, Mudo Concept.

YAPRAKLARINI ATMAYIN! Enginarın kafa kısmından enginar dolması yapabilir, yapraklarını da sıyırarak afiyetle yiyebilirsiniz.

HAFİF BİR ÖĞÜN Enginarlı pilav ya da enginar salatası ile tabağınızı renklendirirken sağlıklı bir seçim de yapmış olursunuz.

ENGİNARDAN KASE Enginarın kafa kısmını dip sos servislerinizde kase olarak kullanabilirsiniz.

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ FOTOĞRAFLAR HANDE GÖKSAN TARİFLER İNCİ BAK/EAT DRINK SHOOT STUDIO

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.