çöl-gülü-adenium bakımı

Çöl gülü adenium bakımı nasıl yapılır? Çöl gülü anlamı nedir?

Çöl gülü adenium bakımı nasıl yapılır? Çöl gülü ne zaman çiçek açar?, anlamı nedir?, sulama, çoğaltma detaylarını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

İşte adenium çöl gülü toprağı nasıl olmalı?, ne kadar büyür?, saksı değişimi ne zaman olur?, Nasıl köklendirilir?, güneş ihtiyacı, hastalıkları ve çözümü ile ilgili tüm detaylar…

ÇÖL GÜLÜ ADENİUM BAKIMI NASIL YAPILIR?

bonsai

Sıcak iklimlerde rahatlıkla yaşar. Bitki toprağı suyu bünyesinde tutarsa ve bitki sık sulanırsa ne yazık ki hayata tutunamaz. Bu nedenle sulamasına da çok dikkat edilmelidir.

Çöl gülü bitkisi sıcak ve güneşli havaları seven bir bitkidir. Bu nedenle hava sıcaklığı düştüğünde hayata tutunmakta zorlanır. Hava sıcaklığının 4 derece altına düşmesi tehlikenin habercisidir.

Bol ışık alan, aydınlık ortamları çok sever. Yazın güneşin ısısının yüksek hissedildiği zamanlarda bitki bu sıcaklardan korunmalıdır. Özellikle öğle güneşi yakıcı olduğu için daha çok sabah ya da akşam güneşi alabileceği bir yere konumlandırmasında fayda var.

Özellikle çöl gülü bitkisini ilkbahar ve yaz döneminde toprağının nemli olmasını çok sever. Fakat kış döneminde sulama azaltılmalıdır. Toprak kışın daha uzun süre nemli kaldığı için çok sık sulamak bitkiye zarar verir.

ÇÖL GÜLÜ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

adenium çiçekleri

Çöl gülü adenium çiçek açma dönemleri değişebiliyor. Bazıları yaz sonu ile kış başı arasında çiçek açarken bazıları ilkbahar ortası ile yaz başında çiçek açabiliyor. Eğer şanslıysanız tüm yıl çiçek açabilirler.

ÇÖL GÜLÜ ADENİUM ÖZELLİKLERİ

Çöl gülü bitkisi, Adenium apocynaceae familyasının bir cinsidir. Adenium türlerinin anavatanları Doğu Afrika,Güney Afrika ve kuzey doğusu, Arap yarımadasının bazı bölgeleridir. Çok gösterişli çiçeklere sahiptir. Yine gövde yapısıyla dikkatleri çeken bir bitkidir. Etli, tropik bitkilerdir. Gövde yapısı şişkin bir görünüme sahiptir. Gövde yapısının şişkin olmasının nedeni kurak dönemde bitkinin nemini korumak içindir. Parlak görünümde olan şişkin gövdeli bu bitkiler sağlıklı demektir.

Bitki kuraklıktan etkilenmemek için kendini güvence altına almıştır. Yaprak, dal ve köklerinde su depolama özelliğine sahiptir. Çöl gülü bitkisi bonsai için oldukça uygun köklere sahiptir. Ortaya harika sonuçlar çıkmaktadır.

Bakımındaki püf noktalarına dikkat ederseniz rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Sulama, ortam ışığı ve sıcaklığına dikkat ederseniz sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlayabilirsiniz.

ÇÖL GÜLÜ ANLAMI NEDİR? (ADENIUM)

Çöl gülü adenium bakımı

Çöl gülünün Latince adı Arapça cennet anlamına gelen “aden”den geliyor. Çöl gülünün zehirli olan özsuyu Afrika’da büyük hayvanları avlamak için kullanılan oklara sürülürmüş. Bu nedenle özsuyuna dikkat etmekte fayda var. Yine evcil hayvan besleyenlerin dikkat etmesi gerekiyor.

ÇÖL GÜLÜ ADENİUM TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Çöl gülü adenium bakımı ile ilgili toprak seçimi de önemlidir. Çöl gülü bitkisi toprağı çok önemlidir. Kumlu, suyu bünyesinde tutmayan, lav taşıyla desteklenmiş, mineralce çok zengin olmayan, geçirgen, iyi drenajlı toprakları sever.

Bitki mineralce zengin topraklarda yaşamasada büyüme sürecinde bitki besini takviyesi yapılabilir. Fakat kışın bu işlemi yapmamanız daha iyi olacaktır.

ÇÖL GÜLÜ ADENİUM NE KADAR BÜYÜR?

adenium bitkisi

Çöl gülü doğal ortamında 5 metreye kadar büyüyebilir. Ancak evde bakımı yapılan bonsai türleri ortalama bir bonsai kadar büyür.

ÇÖL GÜLÜ HASTALIKLARI NELERDİR?

Çöl gülünde genellikle sık olarak görülen hastalıklar yaprak biti ve örümcek akarlarıdır. Su ile seyreltilmiş alkolle ya da çay ağacı yağı ile hastalıklı yaprakları temizleyebilirsiniz. Yaprakları temizledikten sonra bitki kökündeki eski toprağı su altında arındırıp toprak değişimi yapın.

ÇÖL BİTKİSİ ADENİUM NASIL ÇOĞALTILIR?

Çöl gülü adenium bakımı

Çöl gülü bitkisi tohumla çoğaltılabilmektedir. Özellikle yılın sıcak dönemlerinde bu işlemin yapılması gerekir.

Yine çelikle üretim yapılmaktadır. İlkbaharda ana gövde bitimine yaklaşmadan 5 cm uzaklıktan kesin. Kesik yerin çürümemesi için kesilen yeri hava almaması için mum damlatarak kapatabilirsiniz. Kesilen dalın uç kısmı kuruduktan sonra uygun toprak karışımına dikip sulama yapın.

Bol hava alabileceği, güneşli, aydınlık bir ortamda köklenmeye bırakın. Köklenmeyi hızlandırmak için dikili saksı üstüne poşet kapatıp sera etkisi yaratabilirsiniz.

Çöl gülü bitkisini aşılama yöntemiyle de üretme şansına sahipsiniz.

Bonsai bakımı, sulaması, çoğaltılması nasıl yapılır?

Nandina bonsai bakımı püf noktaları nelerdir?

Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?