Çilekli ve çikolatalı tatlı tarifleri – 5 farklı tarif!

Son güncelleme:

Mis kokulu çileklerin tazeleyici tadı ile çikolatanın damakta eriyen o eşsiz lezzetini birleştiren bu tatlılara karşı koymak imkansız…

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Pastadaki meyvelerin kararmaması için ne yapılır? Kararmayı önleyen jöle tarifi

ÇİLEKLİ – BEYAZ ÇİKOLATALI PASTA TARİFİ (10 kişilik)

KREMA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER VE YAPILIŞI

Krema için gerekli malzemeler: 500 g süt, 130 g toz şeker, 4 yumurta, 150 g tereyağı, 100 g beyaz çikolata.

Kremanın yapılışı: Sütü bir tencereye koyun, şekerin yarısını üzerine ilave edin. Arada karıştırarak kaynamaya bırakın. Şekerin diğer yarısını bir kaba alıp üzerine yumurtaları kırın ve yumurtalar tamamen homojen bir hale gelinceye kadar karıştırın. Sonra bu iki karışımı birleştirin, karıştırıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra mikserin karıştırma kabına alın, tereyağı ve çikolatayı da ekleyip hep birlikte karıştırarak kremayı hazır hale getirin.

PANDİSPANYA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER VE YAPILIŞI

Pandispanya için gerekli malzemeler: 4 yumurta, 100 g un, 75 g toz şeker, 4 g kabartma tozu.

Pandispanyanın yapılışı: Yumurta ve şekeri mikserde 8-10 dakika iyice karıştırarak kabartın. Un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve yavaş yavaş karıştırın. Karışımı bir çembere ya da borcama dökün. 180 derecede 40 dakika pişirin. Soğumaya bırakın.

PASTANIN HAZIRLANIŞI

Pastayı bir pasta çemberinin içinde hazırlayın. Pandispanyayı bir çembere göre kesin, yatay bir şekilde ortasından keserek iki adet daire elde edin. Bir kat pandispanyanın üzerine kremayı sürün, çilekleri ortadan ikiye keserek dairenin çevresine dizin. Üzerine bir miktar krema daha koyup bir kat pandispanya daha döşeyin. Üzerine tekrar krema koyup çileklerle süslemesini yapın. Buzdolabında bekleterek pastanın oturmasını sağlayın. Çemberi açarak çıkarın, kenarlardaki fazlalıkları bir spatula ile temizleyin ve servise hazır hale getirin.

ÇİKOLATA KAPLI ÇİLEK TARİFİ

Malzemeler: 300 g çilek, 120 g çikolata.

Yapılışı: Çikolatayı benmari usulü eritin. İyice eridikten sonra soğumaya bırakın. 30 dereceye kadar soğutup çilekleri çikolataya batırıp çıkararak yağlı kağıdın üzerine alın.

ÇİLEKLİ TART TARİFİ (10 porsiyon)

Tart için malzemeler: 200 g un, 60 g pudra şekeri, 100 g tereyağı, 1 çay kaşığı vanilya, 1 yumurta, tartların kaplaması için 300 g çikolata.

Yapılışı: Unun ortasını açarak havuz yapın. Pudra şekeri, yumurta, tereyağı ve vanilyayı ortasına koyarak beraber yoğurun. Hamuru açarak tart kalıplarına döşeyin ve 175 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirin.

Krema için malzemeler: 200 g süt, 75 g toz şeker, 40 g un, 1 çay kaşığı vanilya, 30 g krem şanti.

Yapılışı: Süt, şeker, un ve vanilyayı beraber karıştırın. Ocağa koyun ve iyice karıştırarak pişirin. Krema bağlandıktan sonra bir kenara alın, karıştırarak soğutun. 30 g krem şantiyi ekleyerek iyice karıştırın. Çikolatayı benmari usulü eritin. Tart kalıplarını bir fırça yardımıyla çikolata ile kaplayın. Hazırladığınız kremayı tartların içine doldurun, üzerine çilekleri dizerek servise hazır hale getirin.

ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ PARFE TARİFİ (10 porsiyon)

Malzemeler: 60 g su, 85 g şeker, 20 g bal, 230 g bitter çikolata, 18 g yaprak jöle, 600 g krema.

Yapılışı: Su ve şekeri beraber kaynatın. Soğuk su dolu bir kasede yaprak jöleyi 5 dakika kadar bekletin. Daha sonra suyunu süzüp kaynayan şekerli suya atıp karıştırın. Şerbeti ocaktan alıp bir kenara koyun. 45-50 dereceye kadar soğuttuktan sonra içine çikolatayı parçalayıp atın ve karıştırın. Kremayı mikserde iyice kabartın ve tüm malzemeyi karıştırarak kalıplara doldurun. Buzdolabında bir gece bekletin. Üzerine bolca çilek dilimleyerek servis edin.

ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI MUS

Çilekli sosun yapılışı: 200 g çilek, 90 g toz şekeri birlikte ara ara karıştırarak kaynatın. Mikserde çekerek püre haline getirin.

Krema için malzemeler: 55 g su, 80 g toz şeker, 20 g bal, 250 g çikolata, 400 g krema, 8 g yaprak jöle.

Yapılışı: Su ve şekeri birlikte karıştırarak kaynatın. Bir kenara alın. Yaprak jöleyi soğuk suda ıslatın, yumuşayıp jel kıvamına gelince suyunu süzün ve kaynamış şekerli suyla karıştırın. Soğumaya bırakın, yaklaşık 50 derece soğukluğa geldiğinde çikolatayı doğrayıp şekerli su ile karıştırın. Bu esnada kremayı da mikserde kabartın. Sonrasında krema ve çikolatalı karışımı birlikte karıştırarak musu hazırlayın. Ağzını kapatıp buzdolabında bir süre bekletin. Daha sonra bardağın altına sos, üzerine mus sıkarak servise hazır hale getirin.

Kaynak: Evbahçe Dergisi
Aytaç Özkardaş GOZZİ • Fotoğraflar: Ozan KUTSAL
Şefler: Serdar Özkan ve Hüseyin Yüksel (Point Hotel)

Pastadaki meyvelerin kararmaması için ne yapılır? Kararmayı önleyen jöle tarifi