Bahçe

Aralık ayında evde ve bahçede yapılması gerekenler

Bitkileri coşturan pastırma yazına veda ettik; artık kışla baş başayız. Dışarıda soğuk havaya karşı önlem almalı, iç mekan bitkilerine de özen göstermeliyiz. İşte aralık ayında yapmamız gerekenler…

ARALIK AYINDA BAHÇEDE YAPILMASI GEREKENLER

  • Özellikle kuzey bölgelerdeki bahçelerde ya da bahçe, teras ve balkonların kuzeye bakan açık alanlarında bulunan, soğuk havaya dayanıksız bitkileri korumaya alın.
  • Bahçenizdeki ağaçlar yaprak döküyorsa, kuru yaprakların hepsini bir yerde toplayın ve bitkilerin altlarını korumak için kullanın.
  • Yazın çiçek açan soğuk havadan etkilenen kaktüs ve sukulentleri korunaklı bir alana ya da ev içine alın.
  • Çok büyük boyda olan çalı türlerinin (Çin gülleri, lavantalar…) dip kısımlarını kuru yaprak, kuru dal ya da kartonlarla kaplayın. Gerekirse dal ve gövdeyi de koruyucu file ile sıkıca örtün ve bağlayın. Soğukta donacakları ve bitkiyi havasız bırakacakları için bu işlemlerde naylon kullanmayın.
  • Kana ve yıldız çiçeklerinin tüm yapraklarını kesin. Soğanları ve yumrularını yerlerinden çıkarmayı istemiyorsanız, bulundukları alanları yaprak, karton ya da saman ile iyice örtün. Saksıda olanları sökün, iyice temizleyin ve gazete kağıdına sararak kuru ve loş bir alanda saklayın.
  • Bahçede yaz aylarından sonbahara sarkan çiçekli çalıların kurumuş dal ve çiçeklerini temizleyin.
  • Eğer zakkumlarınızı budamayı düşünüyorsanız tam zamanı! Bahara bırakırsanız çiçek vermezler.
  • Ortancaların yalnızca kurularını alın. Olgun dallarında çiçek verecekleri için geçen yaz oluşan dalları kesmeyin.

ARALIK AYINDA EVDE YAPILMASI GEREKENLER

  • Yaz aylarında bahçe ya da teraslarınıza çıkardığınız ev içi bitkilerine el atmanın tam zamanı. Kurumuş yapraklarını temizleyin, mümkünse yüzeysel olarak biraz taze toprak ekleyin ve küçük çapayla topraklarını kabartın.
  • Kaktüslerinizi sulamayı kesin, dinlenme dönemine girsinler. Sukulentlerinize toprakları çok kuruduğu zaman arada bir, az su verin.
  • Sıcak ve kuru ortamdan zarar görecek tüm salon bitkilerinin yapraklarına sık sık su püskürtün. Aydınlık alanları severler ancak direkt güneş ışığı alan bir yere de yerleştirmeyin.
  • Çok gösterişli çiçeği olan amarilis (Amaryllis) soğanı da dikebilirsiniz. Şu sıralarda bulabileceğiniz amarilis soğanının çapının büyük, soğanın da sıkı ve sert olmasına dikkat edin. Oldukça sıkışık, dar ve küçük bir saksıya, tüm soğanın 1/3’ü dışarıda kalacak şekilde dikin. Aydınlık bir alana koyun, toprağı kuruyunca sulayın. Büyük olasılıkla dikilmiş ve çiçek sapı gelişmiş olanını da bulabilirsiniz. Bitkinin tüm besin rezervi o koca soğanın içindedir, az toprak sıkıntı yaratmaz.
  • Atatürk çiçeğinizin (Euphorbia pulcherrima) kırmızı yaprakları solup dökülüyorsa, kuru ve sıcak bir ortamdan bunalmış demektir. Sık sık su püskürtün. Saksının tam ortasına, içi su dolu minik bir kap yerleştirin. Saksı suya doymak istemez. Altındaki tabakta hiçbir zaman su birikmemeli. Toprağı nemli olsun, haftada bir sulama yeterlidir. Kırmızı yapraklar tamamen kuruduğu zaman bitkinin dallarının yarısını kesin. Mümkünse saksısını yeşil bitkiler toprağı ile değiştirin. Düzenli sulayın ve aydınlık bir cam önüne yerleştirin. Gelecek ekimde yapraklar kırmızıya dönmeye başlar.

İKİ SORU İKİ CEVAP

Yılbaşında evimde çiçek açmış sümbül, çiğdem, nergis, istiyorum ne yapmalıyım?

Soğuk şoku yemiş soğanlar sıcak ortama çıkınca daha çabuk çiçeklenir. Ve bu türler gelecek sene çiçek vermez. Eğer çok istiyorsanız, büyük bahçe marketlerinde bu iş için hazırlanmış soğanları bulabilirsiniz. Aydınlık bir yere yerleştirip, arada bir de soğanlı bitki gübresi vererek açmalarını sağlayabilirsiniz. Ya da hala sağlam yumuşamamış soğanlardan bulursanız, satın alın ve buzdolabının sebzeliğinde 15 gün tutun. Yılbaşına yetişmez ama şubat sonu isteğinize kavuşursunuz. Gelecek sonbaharda bu hazırlığı eylül sonu yaparsanız, yılbaşına yetiştirmek için deneyim kazanırsınız.

Yılbaşı çiçeği (Schlumbergera) neden çiçek butonlarını açmadan döker?

Eğer kaktüsünüzün yerini değiştiriyorsanız, bu bitkinin en sevmediği işi yapıyorsunuz. Işık alan bir pencere önüne yerleştirin ve haftada bir düzenli olarak sulayın. Yaz aylarında dışarıya gölgeye çıkarın. Ev içine alınca aynı yerde kalsın. Arada bir kaktüs besini verebilirsiniz. Çiçek butonları başlayınca dikkat; aşırı sulamayın.

10 soruda soğanlı bitkiler: Ne zaman dikilir? İşte detaylar

Bitkilerde bir sorun olduğunu anlamanın yolları

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar? A’dan Z’ye tüm detaylar

Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar?Makineye pek çok faydası olan tuzun makineye faydaları nelerdir? Nereye…

7 dakika önce

Küpeli çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir?

Küpe çiçeği bakımı, çoğaltılması, budanması, çeşitleri ve hastalıklara çözüm ile ilgili son günlerde sıklıkla araştırmalar…

1 saat önce

Çilek reçeli nasıl yapılır? Adım adım kolay tarif

Çilek reçeli nasıl yapılır? Kahvaltının favorisi olan mis kokulu çilek reçelini yapma zamanı geldi. Tüm…

2 saat önce

Ev turu: Ankara’da endüstriyel stilde dekore edilmiş şık bir evdeyiz

Biraz loft, biraz atölye, biraz ev... Detayların hayat verdiği yaratıcı detaylarla dolu bir Ankara evi,…

2 saat önce

Salamura yaprak nasıl yapılır? Adım adım tarif ve püf noktalar

Salamura yaprak nasıl yapılır detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Yaprak salamurası için neler gerekli ya da…

3 saat önce

Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar

Atatürk çiçeği bakımının püf noktalarını anlatıyoruz. Sulamadan yaprakların kızarmasına, budamadan toprak seçimine kadar tüm ayrıntılar...

21 saat önce