Yılbaşı menüsü önerisi ve tarifleri – Evim

Yılbaşı menüsü önerisi ve tarifleri

Yılın son akşam yemeğinde; gelen yeni yılı enerjisi yüksek bir masada, yaratıcı fikirlerle dolu şık bir sofra ile karşılıyoruz.

Yılbaşı ile de özdeşleşen bu ton sofra dekorasyonu için de ideal. Harekete geçiren enerjisi ile kırmızıya, yılbaşı dekorasyonunuzda yer verin.

Yılbaşı gecesi konuk ağırlamak denildiğinde hemen herkesin ilk aklına gelen sorular nasıl yaparız, peki ya bütçe? Gözünüzü korkutmasın, çünkü gösterişli bir sofrayı ekonomik bir şekilde de elde etmeniz için tariflerimiz var.

  ENGİNARLI VE NARLI HUMUS

3 adet haşlanmış enginarı, zeytinyağı ve limon suyu ile tatlandırın. Her enginarı dörde bölün ve üzerlerine humusu paylaştırın. En son nar taneleri ile süsleyip servis yapın.

HUMUS

MALZEMELER: 500 gr akşamdan ıslatılmış nohut • 3-4 çorba kaşığı tahin • 2 limonun suyu veya limon tuzu • 7-8 diş dövülmüş sarımsak • Tuz • Kimyon • Su

YAPILIŞI: Akşamdan ıslatılmış nohutları, düdüklü tencerede tuz ilave ederek yumuşayana kadar pişirin. Pişen nohutları süzgeçle bir kaba alın. Haşlama suyunu atmayın, daha sonra kullanmak üzere ayırın. Pişen nohutları el blenderi ile iyice ezin. Ezilen nohutları geniş bir tencereye aktarın ve kimyonu, havanda ezilmiş sarımsakları, tuzu, limon suyunu ve tahini ilave edin. Önceden ayırdığınız nohut haşlama suyundan azar azar ekleyerek humusun kıvamını ayarlayın. Hazırladığınız muhallebi kıvamındaki humusu ocağın üzerine alın. Orta ateşte, birkaç dakika pişirin. Humusu ocaktan alın ve servis kaplarına paylaştırın.

Tepsi, masa bandı, Mudo Concept.

FIRINDA TAVUK VE GARNİTÜRLERİ

MALZEMELER (6 KİŞİLİK):6 adet tavuk kalça but • 2 adet orta boy patates • 3 adet küçük boy kırmızı soğan • 6 adet küçük boy havuç • 1 kutu mantar • 2 yemek kaşığı zeytinyağı • Tuz • Sosu için: 1 çay kaşığı kırmızı toz biber • 1 yemek kaşığı tereyağı • 1 çay kaşığı kimyon • Tuz • Taze çekilmiş karabiber • 1 dal biberiye • 1 çorba kaşığı pekmez

YAPILIŞI: Kalça butları ısıya dayanıklı bir tepsiye aktarın, 190 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Sosu için tereyağını, tuzu, ince kıyılmış biberiyeyi ve kalan malzemeyi ilave edip karıştırın. Garnitürleri
için sebzeleri irice doğrayın. Kalça butları 15 dakika kızarttıktan sonra fırça ile tavuk etinin her tarafına sostan sürün. Sebzeleri, zeytinyağı ve tuz ekleyerek karıştırın. Tavuk etlerinin olduğu fırın tepsisine yerleştirin. Üzerini folyo ile kapatın. Tekrar fırına verin. Fırının derecesini 170’e indirin. Üzeri kapalı olacak şekilde, fırının orta katında, 1,5 saat boyunca pişirin.

Pasta üzerindeki minyatür süsler, kullanatmarket.com

BOL ÇİKOLATALI VE ELMALI PASTA

MALZEMELER: 4 adet yumurta • 2 su bardağı toz şeker • Yarım su bardağı su • Yarım su bardağı zeytinyağı • 1 paket karbonat • 1 çorba kaşığı limon suyu • 2 su bardağı un • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu • 2 adet rendelenmiş elma • 160 gr bitter çikolata

YAPILIŞI: Yumurtaları şekerle birlikte iyice çırpın. Suyu ve zeytinyağını ekleyin, 1 dakika daha çırpın. Limon suyunda inceltilmiş karbonatı ve rendelenmiş elmaları da ekleyin. Hafifçe karıştırın. Elenmiş unu, rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edin. Spatula ile alttan üste doğru havalandırarak karıştırın. En son benmari usulü eritilmiş çikolatayı da ilave edip tekrar karıştırın. Hamuru yağlanmış yuvarlak kelepçeli kalıba dökün. 180 dereceye ayarlı fırında, 35-40 dakika pişirin. Üzerine isteğe göre bolca rendelenmiş Hindistan cevizi serpin. Dilimleyip servis yapın.

Kadeh, Mudo Concept.

REYHAN ŞERBETİ

MALZEMELER (1 SÜRAHİ İÇİN): 1 demet taze reyhan • 1 litre su • 6-7 çorba kaşığı toz şeker • 1 fincan demlenmiş kuşburnu çayı • 1 adet yıldız anason veya çubuk tarçın

YAPILIŞI: Reyhan yapraklarını dallarından ayırın. Büyük kapaklı bir sürahinin içine aktarın. Şeker ve yıldız anason ya da tarçın eklediğiniz suyu 10 dakika kaynatın. Şekerli su ve demlenmiş kuşburnu çayını sürahiye dökün. 15 dakika sonra rengi koyulaşacaktır. Süzüp başka bir sürahiye aktarın.

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ FOTOĞRAFLAR HANDE GÖKSAN TARİFLER İNCİ BAK/EAT DRINK SHOOT STUDIO


SANGRİA

Granit servis tepsisi, Bambum. Kuşlar, mini yılbaşı ağacı, saksı, kırmızı simler, roze renkli toplar, bardaklar ve karaf, İkea. Vintage-gümüş kaşıklar, Kadıköy bit pazarı. Çan, Euroflora.

Bir İspanyol içeceği olan Sangria yılbaşı için harika bir aperatif olabilir.

MALZEMELER: Yarım portakal • Yarım elma • Yarım limon • Yarım greyfurt • Bir şişe kırmızı şarap • Yarım çay bardağı rom • Bir su bardağı gazoz • 2 kaşık bal ya da şeker• 1 tarçın çubuğu • Buz

HAZIRLANIŞI: Şarabı büyük bir kaseye boşaltın. Bal veya şekeri ekleyip karıştırın. Dilimlenmiş meyveleri, rom ve tarçın çubuğunu ekleyip tekrar karıştırın. Soğuyana kadar buzdolabında bekletin. Servis etmeden önce gazoz ve buz ekleyin. Sangrianın tadının güzel olması meyvelerin tadını iyice vermesine bağlıdır.

KESTANELİ PİLAV

Kuru yapraklar, Inside Flowers&Events. Ahşap ayaklı servis tahtası, Mudo Concept. Galvaniz saksı, keçe ağaç, dallar, kuru ahşap çıtalar, isim kartı, ekose kumaş, Ikea.

Kestaneli pilavı minik galvaniz kovalarda sunabilirsiniz. Tek kişilik bu sunumu, etrafını kurdele ve yılbaşı süsleriyle renklendirerek tamamlayın.

MALZEMELER (6 kişilik): 2 su bardağı baldo pirinç • 2 yemek kaşığı tereyağı • 1 soğan • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık • 2 yemek kaşığı kuş üzümü • 1 çay kaşığı yenibahar • 2 tatlı kaşığı toz şeker • 200 g haşlanmış kestane • 3 su bardağı su • 1 tatlı kaşığı tuz• 1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI: Pirinci soğuk su ile iyice yıkayın ve suyunu süzün. Bir tencerede tereyağını eritin. Soğanı yemeklik doğrayın ve hafif sararıncaya kadar kavurun. Dolmalık fıstığı ilave edip pembeleşinceye kadar birlikte kavurun. Pirinç, kuş üzümü, yenibahar ve toz şekeri ilave edip kavurmaya devam edin. Kestane, su, tuz ve karabiberi ekleyip kaynatın. Kısık ateşte tamamen suyunu çekene kadar pişirin ve üzerine kağıt havlu kapatıp demlenmeye bırakın. Sıcak servis yapın.

ZENCEFİLLİ KURABİYE

Zencefilli kurabiyeyi yemek dışında ne yapmalı? Mesela dış kapıya bir çelenk ya da asılabilir süsler?

MALZEMELER: 4,5 su bardağı un • 1 yemek kaşığı nişasta • 1 su bardağı pudra şekeri • 250 g yumuşak tereyağı • 2 yumurta • 1 tatlı kaşığı zencefil • 1 tatlı kaşığı tarçın • 1/2 çay kaşığı tuz Süslemek için: Beyaz süsleme glazürü ve beyaz şeker hamuru

YAPILIŞI: Derin bir karıştırma kabında un, nişasta ve pudra şekerini karıştırın. Tuz ve baharatları ilave edip harmanlayın. Yumurtaları ayrı bir kapta çırpıp tereyağı ile birlikte un karışımına ekleyin ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Streç filme sarıp buzdolabında 1 saat kadar bekletin. Hamurun yarısını unlanmış zeminde 3 mm kalınlığında açın ve farklı kurabiye kalıplarıyla kesip yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış160 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. Soğuduktan sonra süsleme glazürü ile süslemeler yapabilirsiniz.

Yılbaşı menüsüne ek, lezzet tarifleri: Panna Cotta, vişne şurubu, kurabiye