TRABZON-HURMASI

Trabzon hurması nedir, özellikleri nelerdir?

Trabzon hurması nedir, özellikleri nelerdir? Hurma ile yapabileceğiniz lezzetli bir tarifle geldik. İşte Trabzon hurması özellikleri ve kakaolu hurma topları tarifi…

Diospyros kaki ya da bilinen isimleriyle Cennet hurması, Trabzon hurması veya Akdeniz hurması abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz bölgesi gibi subtropikal iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türüdür.

  • Meyvesi de aynı isimle anılır. Hurma, Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelir.
  • Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır. Sarımsı beyaz çiçekleri haziranda açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır.
  • Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengindir.
  • Anavatanı Çin ve Japonya’dır. Türkiye’de Karadeniz kıyılarıyla Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.
  • Özellikle A vitamini, B ve C vitamini ile karbonhidratlarca zengindir
  • Potasyum, kalsiyum ve fosforu yüksek oranlarda ihtiva eder.

Yazı: Evbahçe Dergisi

Hazır konusu açılmışken, aşağıdaki hurmalı tarifimizi de deneyebilirsiniz.

KAKAOLU HURMA TOPLARI (10-12 TOP İÇİN)

Kendinden etiketli kasa, Mudo Concept.

Malzemeler: 

  • 10 adet büyük boy hurma
  • 2 adet kuru kayısı
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 kase hindistan cevizi

YAPILIŞI

Yapılışı: Hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Küp şeklinde kesip küçük bir tencereye aktarın. Kayısıları da aynı şekilde kesip tencerenin içine ekleyin. Sütü döküp çok kısık ateşte kuru meyvelerin yumuşamasını sağlayın. Yumuşayıp suyunu çekince ocaktan alın. Hindistan cevizi dışındaki malzemeyi ilave edip püre haline getirin. Hamuru buzdolabında birkaç saat bekletin, daha sona avucunuzun içinde yuvarlayıp rendelenmiş hindistan cevizine bulayın. Soğuk soğuk servis yapın.

Evde sevgililer günü sürprizi – Ona lezzetli hediyeler verin