Tencere çeşitleri ve özellikleri sıklıkla merak konusu oluyor. Tencerelerin içerisindeki bazı maddeler pişirme esnasında kimyasal reaksiyona girerek bir takım etkilere yol açabilir. Bu nedenle seçim yaparken bilinçli davranmakta fayda var.
Çelik tencere: Çelik tencerelerin pişirme süreleri uzun olsa da aşınma ve oksidasyona dayanıklı olduklarından oldukça sağlıklılar. Çelik tencerelerde yemek pişirirken ve temizlerken yüzeyinin metal bir ürünle sertçe ovulmasına ya da çizilmemesine dikkat etmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Yanmış çelik tencere nasıl temizlenir?
Teflon tencere: Teflon ya da diğer adıyla ‘politetraflu oroxtilen’, plastik türevi hijyenik bir kaplama maddesi. En önemli özelliği içinde pişirilen yiyeceklerin tencere ya da tavanın yüzeyine yapışmaması. Teflon aşındığı takdirde bazı küçük moleküller besin maddelerine geçebiliyor. Bu nedenle teflon kapları kullanırken çizilmelerini önlemek için tahta kaşık kullanmanız gerekiyor.
İlginizi çekebilir: Teflon tencere ve tavalar bulaşık makinesinde yıkanır mı?
Bakır tencere: Hayvansal ya da bitkisel gıdalardaki proteinlerle kolaylıkla reaksiyona girebiliyor, bunun sonucunda da sindirim sisteminde sorunlara yol açabilecek bakır sülfat oluşuyor. Bakırın bir özelliği de aside temas ettiğinde kolaylıkla çözülebilmesi. Bu nedenle bakır kaplar kalaylanıyor ve bakırın besinlerle teması engelleniyor.
İlginizi çekebilir: Bakır nedir? Dekorasyonda bakır kullanımı ile ilgili detaylar
Dökme demir tencere: Demir kapların sağlık üzerinde ilginç bir etkisi var. Bu kapların kansızlığa iyi geldigi söyleniyor. Bu kaplardan besinlere, demir geçebiliyor. Ancak demirdeki oksidasyon yiyeceklerin lezzetini bozabiliyor. Bu nedenle demir tencere alırken en kaliteli olanları tercih etmenizi öneririz.
Toprak tencere: Toprak kolaylıkla eriyebilen bir madde olduğu için sırlanır ve bu işleminin doğru ve sağlığa uygun şekilde, toksin olmayan maddeyle yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde besinlerle özellikle sinir sistemine zarar verebilecek maddeler geçebilir. Kaliteli toprak kaplar satın alarak ve ilk kullanımından önce, içinde, 24 saat boyunca su bekleterek bu riskleri yok edebilirsiniz. Toprak kaplar, sebze ve meyvelerin vitaminlerini kaybetmeden pişirmek için idealdir.
Cam tencere: Cam pişirme tencereleri için herhangi bir sağlık sorunu yaratacak durum söz konusu değildir. Fırında ya da ocakta rahatlıkla kullanılabilir. Cam kapları düşük ısıda pişirmekte ve ocaktan aldıktan sonra soğuk yüzeye bırakmamakta yarar var.
Emaye tencere: Dünyanın en eski kaplama malzemesi olan emaye metalin üzerine sıkıca yapışan anorganik camsı bir kaplamadır. Amacı yüzeyi korumaktır. Aynı zamanda kolay temizlenir ve hijyeniktir.
Seramik tencere: Seramik pişirme tencerelerinde herhangi bir çatlak, kırık ya da benzeri bir şey olmamasına özen gösterilmelidir, çünkü kırık ve çatlaklarda oluşabilecek birtakım zararlı maddeler yiyecekle temas edebilir. Çatlak, kırık olmayan ısıya dayanıklı seramik pişirme kapları, özellikle fırınlama yönteminde çok rahatlıkla kullanılabilir.
Fırında pırasalı tavuk tarifi ile karşınızdayız. Zengin kremamsı tadı ile oldukça doyurucu bir yemek...
Mikrodalgadan buzdolabına, pencereden halıya kadar her şeyi temizleyebilen beyaz sirke, ışıl ışıl bir eve kavuşmanızı…
Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar?Makineye pek çok faydası olan tuzun makineye faydaları nelerdir? Nereye…
Küpe çiçeği bakımı, çoğaltılması, budanması, çeşitleri ve hastalıklara çözüm ile ilgili son günlerde sıklıkla araştırmalar…
Çilek reçeli nasıl yapılır? Kahvaltının favorisi olan mis kokulu çilek reçelini yapma zamanı geldi. Tüm…
Biraz loft, biraz atölye, biraz ev... Detayların hayat verdiği yaratıcı detaylarla dolu bir Ankara evi,…