FERAH ev dekorasyonu
FERAH ev dekorasyonu

Ferah ev nasıl olmalı? 15 adımda gelen ferahlık

Son güncelleme:

Evde, odada ferahlık için birkaç dekorasyon hilesi yapmanız yeterli olacaktır. Sizler için ferah renkler, aydınlatmalar ve ferah bir ev için yapabileceğiniz adımları anlatıyoruz.

FAZLA EŞYALARDAN KURTULUN

Fazlalıklar ve çok eşya alanda kalabalık bir görünüm oluşturacağından az ama öz mobilya ve aksesuar seçmeye özen gösterin. Aksesuarı çok seviyor olabilirsiniz ancak fazlasının alanı büyük ölçüde kısıtlayacağına kuşkunuz olmasın. Bu sebeple ortalıkta sadece sizin için en özel olan şeyleri sergilemeye çalışın.

FERAH BİR EV İÇİN RENGİMİZ BEYAZ VE TONLARI

Tavan, duvarlar ve zeminde, beyaz ve tonlarını tercih edebilirsiniz. Çok kirleneceğini düşünüyorsanız mobilyalarda krem, bej, uçuk gri gibi tonlar kullanabilirsiniz. Duvarda kullandığınız raf sistemleri, dolap, tablo ve radyatörlerin de duvarınızla aynı ya da birkaç ton yakınında olmasına özen gösterin. Farklı renkler alanı dolduracağından mekandaki derinlik hissini kısıtlayabilir.

FERAH BİR EV DEKORASYONU İÇİN ORANLAR NE OLMALI?

Birden fazla küçük parça eşya yerine mekanın ebatlarıyla orantılı büyük parçaları tercih etmeye özen gösterin. Örneğin duvarda tablo kullanacaksanız irili ufaklı tablolar kullanmak yerine duvar ve odanın büyüklüğüyle orantılı bir tablo seçebilirsiniz.

Mobilya ve diğer aksesuarlar için de bu kural geçerli. Zemin ve duvarda seramik karolar tercih edecekseniz küçük ebatlılar yerine büyük ebatta ve desensiz olanları seçebilirsiniz. Mekanı olduğundan büyük göstermek için seramikleri diagonal yani verevine döşeyebilirsiniz.

FERAH BİR EV İÇİN DEKORASYON HİLELERİ

Pencere yakınlarında boydan boya ya da büyük ebatlı aynalar kullanarak doğal ışığın mekan içindeki salınımını artırabilirsiniz. Aynalar ne kadar büyükse etkisi de paralel oranda büyür. Ayrıca boydan boya aynalarla alan yanılsaması yaratarak mekanın iki katı daha büyük görünmesini sağlayabilirsiniz. Benzer etkiyi, metal, cam, lake, pleksi gibi parlak yüzeyli mobilya ve panellerle de elde edebilirsiniz.

DUVAR KAĞITLARINDA DESENLERDEN KAÇININ

duvar-kağıdıyla-dekor

Büyük ve kesintisiz bir etki elde etmek için desenlerden kaçının. Eğer desen kullanmayı gerçekten seviyorsanız küçük desenli ve açık renkli olanları tercih edebilirsiniz. Tek renk ve desensiz yüzeyler kütlesel etki yapacağından alanı daha büyük gösterir.

AYDINLATMA İLE DERİNLİK KAZANDIRIN

mutfağa-gizli-aydınlatma

Aydınlatma alanda derinlik yaratma konusunda çok etkilidir. Alçak tavanlı bir mekanı yüksek göstermek için tepeden aydınlatmalar yerine yerden aydınlatmaları kullanabilirsiniz. Ayrıca mekanı köşe noktalardan aydınlatarak daha geniş bir görünüm elde etmeniz de mümkün.

DEKORASYONDA YARATICILIK

Mobilyalar için alternatif kullanımlar önemli. Örneğin pencere önündeki bir bankın altını sepetlerle depolama amaçlı değerlendirebilir ya da alan bölmek için kullandığınız separatörleri bir kitaplık ünitesi ile değiştirebilirsiniz. Kitaplık her iki amaca birden hizmet eder!

IŞIK DOLAŞIMI ÖNEMLİ

Mekanın aydınlık olması ve odanın içinde ışığın rahat dolaşımı hem alanı olduğundan daha büyük gösterir hem de alandaki ferahlık hissini artırır. Bu sebeple pencerelerden gelen ışığı engellememek çok önemli. Kornişleri olabildiğince tavana yüksek bir yere asmaya özen gösterin. Ayrıca tül gibi ince ve duvarın rengine yakın tonlarda perdeler tercih etmeye özen gösterin.

MONOKROM TONLAR

Dekore ederken birbirini tonlayan renkler tercih edebilirsiniz. Bir rengin farklı tonlarını kullanabileceğiniz gibi renk çarkında arka arkaya sıralanan tonları da tercih edebilirsiniz. Mor, mavi ve yeşil gibi soğuk renkler alanı olduğundan daha büyük gösterirken sarı, turuncu ve kırmızı gibi sıcak tonlar alanı olduğundan daha ufak gösterir.

FERAH BİR EV DEKORASYONU İÇİN DİKEY HATLAR

Özellikle mobilyalarda tercih edeceğiniz dikey hatlar mekanın olduğundan daha yüksek algılanmasını sağlar. Kitaplık, raf üniteleri gibi mobilyaları bu sebeple tabandan tavana seçebilirsiniz.

YATAY ÇİZGİLER GENİŞ GÖSTERİR

Yatay desenler, yayvan hatlar mekanı olduğundan daha geniş göstereceğinden ağırlıklı bu tarz desenleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca shaker tarzı dolaplar, bordürler de benzer etki yaratmanızı sağlayabilir.

GEÇİŞ ALANLARINI AÇIK VE RAHAT TUTUN

Geçiş alanlarının açık ve rahat olduğundan emin olun. Mobilyaların trafiği yoğun olan giriş ve çıkışları kapatmaması önemli. Ayrıca halı ve kilim kullanmamaya çalışın, zemininin olabildiğince yekpare görünmesini sağlayın. Kış aylarında desensiz bir halı tercih edebilirsiniz.

GRUPLAYIN

Benzer objeleri yan yana ve renklerine göre gruplamayı unutmayın. Çiçekler, tablolar ve vazolar gibi pek çok aksesuar birlikte ve tonlarına göre gruplandığında daha düzenli bir görünüm elde etmenizi sağlar.

AÇIK RAFLI ÜNİTELER

Dar alanları olduğundan daha büyük göstermek istiyorsanız açık raflı üniteleri olabildiğince kullanmamaya özen gösterin. Bu tarz açık rafları, kayar sistemli kapaklar, perde ya da katlanır panellerle gizleyebilirsiniz.

FONKSİYONEL MOBİLYALAR SEÇİN

Küçük alanlar için fonksiyonel mobilyalar tercih etmeye özen gösterin. Katlanır, istiflenebilir sandalyeler, şeffaf masa ve sehpalar, birden fazla amaca hizmet edebilen mobilyalar gibi…

Harabe haldeki rutubetli evin aydınlık ve ferah dönüşümü