Eylül ayında dikilen çiçekler nelerdir? Eylül ayında ne ekilir?

Eylül ayında dikilen çiçekler nelerdir? Bu ay diktiğinizde önümüzdeki ay çiçeklenerek bulunduğu alana renk katacak bitkiler var.

EYLÜL AYINDA DİKİLEN ÇİÇEKLER

Ay bitmeden harekete geçin ve evinizde bu çiçeklere yer açın. İşte eylül ayında dikilen çiçekler ve kısa bakım tüyoları…

LAVANTA

eylül ayında dikilen çiçekler
Lavanta

Lavanta güneşi çok sevdiği için güneşli bir ortamda bakımı sağlanmalıdır. Mart-Mayıs ayları arasında dikimi gerçekleştirilmelidir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklerini açar.

Çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Sadece toprakla buluştuğunda ilk suyunu vermek çok önemlidir. Lavanta ekimi için toprağın pH seviyesinin 6-8.5 arasında olması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Toprağın nemli olması ve ayrıca asit dengesi bitkinin gelişiminde büyük rol oynamaktadır. 

Saksıda lavanta bakımı için saksı boyutunu büyük seçmek gerekir. Çünkü kökleri uzun olduğu için derin olmayan saksıda iyi gelişim gösteremeyecektir. 

Kaliteli tohumdan yetiştirecekseniz toprağın iyi havalandırılmış olması ve mineral yönünden zengin olması gerekir.  Soğuk iklim sevmediği için toprağı sıcak iklimli yerlerden tercih etmekte önemlidir. Tohumların sağlıklı gelişebilmesi için saksıda çıkan yabani otlar mutlaka temizlenmelidir. Kökleri ve yaprakları geniş olan lavanta, ekim sırasında çevresinde biraz boşluk ister. Tohumları ise en az 3 cm derine yerleştirmelisiniz.

Ev içerisinde güneşin bol olduğu, aydınlık bir ortamda bakım sağlanmalıdır. Çok nemli toprak sevmediği için belli periyotlarla sulama yapabilirsiniz. Haftada iki defa bir kahve fincanı kadar su verebilirsiniz. Yılda 1 defa olacak şekilde ya ilkbaharda ya da sonbaharda saksı ve toprağı yenileyebilirsiniz.

Aralık ayı sonları veya mart başında lavantanın tepesinde kalan yaprakları keserek daha gür çiçeklerin oluşmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle tüm oksijen köklere kadar inecektir ve bitki daha sağlıklı gelişmeye devam edecektir.

Detaylar: Saksıda lavanta bakımı nasıl yapılır? Lavanta saksıda yetişir mi?

SİKLAMEN

siklamen-çiçeği-bakımı

Siklamen çiçeğinin diğer adı “Tavşan Kulağı” dır. Primulaceae (Çıhaçiçeğigiller) familyasındandır. Fuşya, beyaz, mor, kırmızı, krem renkli çiçekleri ile göz kamaştırıcı güzelliğe sahiptir. 

Siklamen çiçeği direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevrilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir. Bitkilerin çoğu için geçerli bir durum siklamen içinde geçerlidir. Az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemeyeceği için, çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir. Siklamen çiçeği, yazın haftada iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere olacak şekilde saksı üstünden sulanmalıdır. Yazın sulama tekniğinde haftada iki gün olacak şekilde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde sulamasını ihmal etmemek adına Pazartesi günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde kalırsa mutlaka dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında koku, sineklenme ve haşerelerin oluşmasına da engel olunacaktır. Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmelidir. Toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımıza batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Ya da tahta bir çubukla ıslaklık kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. Toprak ıslak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki güne bırakabilirsiniz.

Serin havaları çok seven siklamen yaz aylarında giderek yapraklarını sarartmaya başlar. 

Yaz sıcağında bitki hemen bunaldığını belli eder. Çiçekleri söner, yaprakları aşağı doğru düşer ve sararmaya başlar. Hemen bitkiyi önce musluk altında serinletin. Ve evde gölgede, bol aydınlık bir konumda bakımını yapmaya devam edin. 

Sararan yaprakları temizleyin. Kuru dalları da aynı şekilde. 

Toprak olarak humuslu, organik, dişli kumlu, ponza taşlı bir toprak tercih edebilirsiniz.

Siklamen çiçeği üç yöntemle çoğaltılır. Tohumla, yapraktan çelikleme ya da yumru kökten çoğaltmak mümkündür.

Detaylar: Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen özellikleri

NERGİS

nergis-çiçeği anlamı

Nergis çiçeği, bir diğer bilinen adı ile “Fulya çiçeği” soğanlı bir bitkidir. Aslında ‘Fulya’ nergisin bir türüdür. Fakat zamanla bu isimle anılmaya başlamıştır. İngilizcede yaygın adı ‘Daffodil’dir.

Soğan köklü bitkilerdir. Anavatanları Akdeniz bölgesi ve çevresidir. İç ve dış mekanda rahatlıkla bakım sağlanabilir. Nergisler serin aylarda yaşamayı sever. Kasım ayından, ocak ayı sonuna kadar olan dönemler nergis soğanı dikimi için en uygun zamandır. Yaz sıcaklarından hoşlanmazlar. Sıcaklık başladığında yapraklarını döker ve köklerini kurutur. 

Nergis çiçeğine saksıda bakım sağlamak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta mevcut. 3-4 nergis soğanın sığabileceği, çok geniş olmayan saksılar tercih edilmelidir. 

Toprak olarak torf ve perlit karışımı kullanılabilir. Yine organik maddelerce zengin, kumlu, nemli topraklarda yetişebilir. Suyu geçirgen özellikte toprak olmalıdır. Bünyesinde suyu tutan topraklar soğana zarar verebilir.

Ağustos ve Kasım aylarında nergis çiçeği soğanları dikilmelidir. İlkbaharın ilk haftalarında kendini gösterecektir.

Dolaylı yoldan ışık almayı sever. Saksıda bakım yapılacaksa sulaması haftada 3 ya da 4 kez yapılabilir. Dreanı iyi olan toprakları çok sever. 

Nergis çiçeği türleri kendilerini yapraklarından yeniler. Çiçek açtıktan sonra bu yaprakların büyümesine sonra da ölmesine izin verilmelidir. Böylelikle nergis çiçeği, soğanının kendini yenileme sürecine girmiş olacaktır. Eğer yaprakları tamamen ölmeden temizlerseniz, nergis çiçeğinin soğanına zarar vermiş olursunuz.

Nergis çiçeği 3 yöntemle çoğalır. Tohum, yarı ayırma ya da soğanlarını saklayarak çoğaltabilirsiniz.

Detaylar: Nergis çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltması nasıl yapılır? Anlamı nedir?

LALE

eylül ayında dikilen çiçekler lale-çiçeği-bakımı

Anavatanı Batı Asya olan, ilk olarak Türkiye’de 12. yüzyıldan beri süslemelerde önemli yer tutan, bahçe süslemelerinde yine kültürel birçok sanat eserinde desen olarak yer alan çiçeklerden biridir Lale çiçeği. Zambakgiller (Liliaceae) familyasının Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçeklere sahip, soğanlı ve çok yıllık otsu bitkilerdir. İngilizcede tulip denmesinin nedeni Osmanlı sarıklarına benzettikleri içindir.

Ticari amaçlı kesme çiçekçilik için lale tarlaları vardır. Çiçekler açmak üzereyken toplanır. Vazolarda yer verilerek iç dekorasyonda kullanılmaktadır. Fakat lale çiçeği toprakta bakılacaksa iç mekan bakımı için uygun değildir.Bahçe ya da balkonda dış mekanda bakılabilir. 

Lale çiçeği baharın habercilerinden biridir. Nisan ayında birçok yerde rastlamak mümkündür. Hatta lale çiçeğine bu nedenle ‘nisan güzeli’ de denilmektedir. Özellikle de İstanbu’un birçok  yeri lalelerle süslenir ve harika bir renk şöleni oluşur.

Lale çiçeği soğanlı bir bitkidir. Soğanların dikim zamanını düzgün ayarlamazsanız bitkiniz umduğunuz gibi bir gelişim göstermeyebilir. Toprak soğumadan yani kış dönemine tam olarak geçiş başlamadan lale çiçeğini bahçe ya da saksılara dikebilirsiniz. Böylelikle ilkbahar dönemine kadar sağlıklı bir gelişim gösterecektir. Ve yine bir sonraki sonbaharda da lale çiçeğiniz bahçe ve balkonlarınızı renklendirmeye devam edecektir.

Kesme çiçek olarak satın aldığınız lale çiçeği vazo içerisinde de büyümeye devam eder. Bu nedenle uygun boyutlu bir vazoda yer açabilirsiniz. Uzun formlu bir vazo lale çiçeği için uygun olacaktır.

Lale çiçeği aydınlık ortamları çok sever. Fakat güneş ışığına direk maruz bırakılmamalıdır. Işığa yönelme meyilli olduğu için düzenli olarak bulunduğu yerdeki yönü değiştirilmelidir. Böylelikle düzgün ve dik formda gelişim gösterecektir. Az ışık alan ortamları sevmez. Beslenemez ve bunu hemen çiçeklerini sarartarak belli eder. Yine ışıksız kalması ölmesine neden olabilir.

Lale çiçeği ile eğer bir saksıda ya da bahçede başka çiçeklerle yanyana ekilerek aranjman oluşturmak isterseniz gül ya da ortanca gibi çiçeklerle yanyana dikmek uygundur. Bazı çiçeklerle bir arada ne yazık ki yaşayamaz ve zarar görür.

Lale çiçeği, suyu seven bir bitkidir. Fakat topak kurudukça sulama yapılmalıdır. Lale çiçeği haftada iki kere olmak kaydıyla üstten sulama yapılmalıdır. Özellikle yazın suya fazla ihtiyaç duymaktadır.

Detaylar: Lale bakımı nasıl yapılır? Lale çiçeğinin özellikleri nelerdir?

SÜMBÜL

eylül ayında dikilen çiçekler

Sümbül zambakgil ailesinin mis kokulu çiçeklerinden biridir. Soğanlı kök yapısı, ince uzun gövdesi ve yaprakları, yapraklar arasından uzanan çiçeği ile kolayca ayırt edebilirsiniz. 

Eğer sümbül soğanlarına sahipseniz bu soğanları sonbaharda saksılara dikmemiz gerekiyor. Çünkü sümbülün filizlenmesi için en ideal mevsimdir. Yaz sıcaklarında soğanlarını dikmeyi denerseniz bitkinizin gelişiminde sağlıksız sonuçlar elde etmiş olursunuz. Bu soğanları dikmeden önce iyi bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Buzdolabında ya da varsa kilerinizde bekletip mevsiminde dikme şansınızda mevcut.Ya da direk saksısında da bekletebilirsiniz.

Sümbül bir çok bitkide olduğu gibi direk güneş ışığından hoşlanmaz. Dolaylı yoldan ya da filtrelenmiş şekilde yararlanmalıdır. Hava akımı, rüzgardan hemen etkilenir. Çok soğuk havalarda yaşayamaz ideal sıcaklık en az 15 derece olmalıdır.

Suyu seven bir bitkidir. Toprağının nemli kalmasını ister. Bu nedenle özellikle yaz mevsiminde günde iki kere sulayabilirsiniz. Sulama yaparken toprağını eşit şekilde ıslatmalı ve fazla suyu tabağından temizlemelisiniz. Gevşek dokulu toprak tercih ederseniz bitkinin gelişimini daha iyi gözlemlemiş olursunuz.  

Tohumla ya da köklerinden ayırarak çoğaltabilirsiniz. Kökleri soğanlı olduğu için eğer doğru bakımı sağlarsanız yavrulama şansını da bir o kadar arttırmış olursunuz. Böylelikle yeni soğanlardan yepyeni sümbüller elde edebilirsiniz.

Detaylar: Sümbül çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi nasıl olmalı? Püf noktalar

Eylül ayında ne ekilir? sorusunun yanıtına “Eylül ayında bahçeye ne ekilir? Ay takvimine göre bahçe işleri” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Eylül ayında açan çiçekler nelerdir? İşte 8 renkli çiçek

Eylül ayında bahçe bakımı: Eylül bitmeden yapılacaklar