Evde birden fazla kedi birlikte yaşayabilir mi?

Evde birden fazla kedi birlikte yaşayabilir mi? Veteriner Hekim yanıtladı

Son güncelleme:

Evde birden fazla kedi birlikte yaşayabilir mi? Veteriner Hekim Mahmut Baran Şahin evdeki kedileri birbirine alıştırma yollarını ve merak edilen tüm soruları Evim Dergisi web sitesi okuyucuları için yanıtladı!

Evde iki kedi aynı tuvaleti ya da aynı mama kabını kullanır mı? Evdeki kediler kavga ediyorsa ne yapmak gerekir? Evde yaşamakta olan kedinin yanına yavru kedi alınabilir mi? İşte yanıtlar…

EVDE BİRDEN FAZLA KEDİ BİRLİKTE YAŞAYABİLİR Mİ?

Evde birden fazla kedi birlikte yaşayabilir mi? Evde birden fazla kedi beslemek zor mu? Olumlu ve olumsuz yönlerini anlatır mısınız?

Evde birden fazla kedi ile birlikte yaşanabilir ancak bunun için belli bir oryantasyonun olması gerekmektedir. Çünkü kedigiller dediğimiz Felidae ailesinde sadece aslanlar sürü halinde yaşamayı tercih ederler. Diğer türlerin hepsi genellikle yalnızlardır.

Belli bir dönemde anne ve çocukları yan yana olabiliyor, çocuklar, genç erkekler, genç kızlar annelerinin yanından ayrıldıktan sonraki dönemde de birlikte sürü halinde gezdikleri belli bir dönem olabiliyor ama bu kalıcı bir durum değil. Daha sonra birbirlerinden ayrılıyorlar.

Evdeki kediler de (felis domesticus) doğal olarak çok fazla yan yana kalmayı tercih eden canlılar değillerdir. Bu yüzden belli bir oryantasyondan geçmeleri gerekir. Bunun için internette birçok makale var. Bununla ilgili yine de bir veteriner hekime danışmanız gereklidir.

Olumlu ve olumsuz yönlerinden bahsedecek olursak, herkesin başlangıçta takıldığı bir durum var; “Evde tek başına yalnız kalıyor, bu nedenle yanına bir arkadaş arıyorum.” Bu düşünce aslında yanlış. Çünkü şöyle ki, tek başına kalmaları onların sıkıldıkları anlamına gelmiyor. Kendilerine bir oyun yaratabiliyorlar. Tabii bir arkadaşının olması elbette bir avantaj sağlar. Oyun arkadaşı olarak bir avantaj sağlıyor.

Olumsuz yönleri ise eğer iki kediyi birbirine alıştıramazsanız, çok ciddi oranda birbirlerine karşı stres kaynağı olabiliyorlar. Bu yüzden bu konu çok dikkat edilmesi gereken, oryantasyonunun çok iyi yapılması gereken bir durum.

ADIM ADIM KEDİLERİ BİRBİRİNE ALIŞTIRMA YOLLARI

Evde birden fazla kedi birlikte yaşayabilir mi

Adım adım kedileri birbirine alıştırma yollarını anlatır mısınız? Nelere dikkat edilmeli?

Adım adım kedileri birbirine alıştırmanın en temel metodu; kediler öncelikle kendi alanlarının hakimiyetinde çok hassaslardır. Bu nedenle ev taşımalarından önce bile mutlaka haberimizin olması gerektiğini iletiriz aslında kedi sahiplerine. Örneğin bir evi taşıdığınızda kedinin adaptasyon süreci yaklaşık 15 günü bulabiliyor ama evin içindeki kişilerin değişmesi, mesela bir çift var onların yerine farklı bir çiftin geçmesi ancak eşyaların değişmemesi durumunda kedilerin adaptasyon süreci çok kısa oluyor 3-5 gün içinde alışıyorlar. Bu durumda baktığımızda alanları onlar için çok önemli bir nokta.

Adaptasyon, oryantasyon sürecinde yapılması gereken şeylerden biri yeni gelen kedi, mevcut evdeki kedinin bir odasını alacak ve 3 gün hiçbir şekilde birbirleri ile karşılaşmayacaklar. Bu karşılaşmama evresinde, zaten odasını kaybetmiş olan canlı merak içerisine giriyor. Başka bir canlının sesini duyuyor ve kokusunu alıyor. Garipsiyor, merak ediyor ve birbirlerine seslenme tarzı hareketler çok fazla görülüyor bu evrede ama hiçbir şekilde başlangıçta birbirlerini görmemeleri gerekiyor.

Daha sonraki kısım ise, bu 3 günlük süre zarfında kedi sahiplerinin yapması gereken, mesela yeni gelen kediyi bir minderin üzerinde yatıyorsa o minderi alıp evdeki mevcut kedinin koklamasını sağlamak. Aynı şekilde tam tersi bir durum da söz konusu. Yani birbirlerinin kokusunu alıp, alıştırma gibi bir durum söz konusu. Bu durumlarda şu da bir avantaj ya da dezavantaj olabiliyor; kedi sahibi kendi kokusu ile birlikte kedilerin kokusunu karıştırmalı. Bunu şu şekilde yapabilir; yeni kediyi sevip gidip diğer kediye elini koklatması, ya da diğer kedi için de aynısını yapması kokuları karıştırmasını sağlar. Ancak bunun iyi gözlemlenmesi gerekiyor. Bu ters bir durum da yaratabilir, eğer ters bir durum oluşursa yani hoşlarına gitmiyorsa, tıslıyorlarsa bunu daha fazla devam ettirmemelisiniz.

Üç günün ardından yavaş yavaş karşılaştırmalar başlıyor. İlk olarak iki kediyi sosyalleştirmenin en iyi yolu mama ve oyundur. Mama ve oyun aracılığı ile çocukların birbirlerine öncelikle güven mesafeleri oluşturulur. İkisine de yaş mamayı seviyorlarsa ya da hangi mamayı daha çok seviyorlarsa o mamayı kullanmak gerekir. Yaş mamayı koyun ve çocuklar önce güzelce karınlarını doyuracak yaş mamayı keyifle yiyecekler sonra birbirlerini görecekler. Arada bir iki tıslama olabilir ama saldırganlık eğiliminde hemen farklı alanlara almak gerekir.

Sonrasında örneğin her ikisi de olta ile oynamayı seviyorsa bir olta ile sıra sıra oynatmak gerekir. Birbirlerine hemen yaklaştırmak zaman içerisinde olacak bir şey. Hemen yaklaştırmak doğru değildir. Kademe kademe ilerlemek gerekli. İlk gün beş dakika karşı karşıya kalacaklar, ikinci gün on dakika, üçüncü gün on beş dakika, dördüncü gün yirmi dakika gibi bu şekilde kademe kademe, sizin kontrolünüz altında, yan yana kalma sürelerini arttırmanız gerekiyor. Bu oryantasyon eğitimi bir ay da sürebilir, 15 gün içinde de tamamlanabilir.

İki kedi birbirleri ile oynuyorlar ve birbirlerini yalamaya başlamışlarsa o zaman birbirlerine alışmışlar demektir.

EVDE İKİ KEDİ AYNI TUVALETİ YA DA MAMA KABINI KULLANIR MI?

Evde iki kedi aynı tuvaleti ya da aynı mama kabını kullanabilir mi?

İki kedi aynı tuvaleti ya da mama kabını birlikte kullanabilir ancak kullanmaması daha önemlidir. Çünkü kedi sayısı artı bir fazlası diye öneririz. Yani iki kedi varsa evin içerisinde üç tuvalet ve üç mama kabının olması en doğru harekettir. Çünkü iki tuvalet birbirlerinin özel noktalarıdır, bir tanesi de ortak kullanım alanıdır. Bazen ortak kullanımlarla alakalı sıkıntı yaşanabiliyor ancak bugüne kadar bunu dört dörtlük sağlayabilmiş çok fazla hasta sahibimiz yok.

Yani evde iki kedi varsa tek tuvalet ve bütün mama kaplarının aynı yerde olması ya da ortak olması mümkün olabiliyor ama bu sağlık açısından tehlike oluşturuyor. Evin içerisinde birlikte yaşayan kediler olsalar da biri hastalandığında aynı tuvalet ve aynı mama kabını kullandıkları için sindirim sisteminden ağız ve dışkı yoluyla bulaşan bir hastalık ise aynı alanları kullandırmak risklidir. Farklı kapları kullanmak biraz daha azaltabiliyor.

Siz daha erken fark ederek diğer kediye hastalık bulaşmasını önleyebilirsiniz. Dolayısıyla hem kıskançlık olması hem de erken tanı konusunda daha fazla işinize yaraması için farklı mama kapları ve farklı tuvaletler olması büyük avantajdır.

EVDEKİ KEDİLER KAVGA EDİYORSA NE YAPMAK GEREKİR?

Öncelikle kavganın nedeninin belli olması gerekir. Çoğu insan oyun ile kavgayı karıştırıyor. Yani birbirlerini ısırıyor, tekme atıyor ise oyun içerisinde de bu hareketler oluyor, sadece kavga belirtisi değildir. Kavga ettiklerinin en büyük belirtisi, kedilerin gerçekten birbirlerine karşı sırtını kabartması, kuyruklarını çok hızlı bir şekilde sallamaları ve birbirlerine çok yüksek sesle bağırmaları.

Kavganın şiddeti zaten kavga olduğunu gösterir. Bu nedenle kavga ettiklerini anladığınızda yapmanız gereken şey, onları ayırmak. Çünkü birbirlerine zarar verebilirler. Bu konuda farklı görüşte olan meslektaşlarım, hayvan davranışları uzmanları da var ama birbirlerine zarar vermelerini beklemektense, onları ayırmanın çok daha mantıklı bir metot olduğunu düşünüyorum.

Kediler her ne kadar eğitimli olsalar da zarar vermek istediklerinde birbirlerine ya da bir başka canlıya ciddi zarar verebiliyorlar. Bu zarar geri dönülmez bir sonuca yol açmasın diye ayrılması gerektiğini düşünüyorum.

EVDE YAŞAMAKTA OLAN KEDİNİN YANINA YAVRU KEDİ ALINABİLİR Mİ?

Evde yaşamakta olan kedinin yanına yavru bir kedi alabiliriz. İlk sorunuzda da anlattığım gibi, birbirlerine karşılaştırmalarda belli bir oryantasyon eğitiminin olması gerekiyor. Lakin şöyle bir durum söz konusu; örneğin evdeki kedi 12 yaşında, yaşlı, oyun oynamak istemiyor. Doğal olarak onu sosyalleştirmenin metodu oyundan yana değil. Çok fazla oyun oynamak istemeyen bir canlının yanına, çok fazla oyun oynamak isteyen bir canlıyı koyduğunuzda haliyle huzursuzluk durumu söz konusu olabilir.

Öte yandan ilk soruda cevapladığım her şeyin içerisine bu durumu da katarak düşünmek çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü yavru kedi çok fazla oyun oynamak isteyecek, çok hareketli, hiç yerinde durmayan bir kedi varken evdeki diğer kedi belki uyumak isteyecek o an yavru kedi daraltacak. Haliyle bu durum sıkıntı yaratacaktır. Bu konuda da dikkat edilmesi gerekiyor.

Kedilere zararlı bitkiler: İşte toksik 9 popüler ev bitkisi

Yavru kediye tuvalet eğitimi nasıl verilir? Kedi kumu nasıl seçilir?

Kedi severler için evdeki sorunlara 4 kolay çözüm

Köpek yaşı nasıl hesaplanır? İşte köpek yaşı tablosu