Deprem sonrası bina hasar tespiti nasıl yapılır? Hasar tespit sorgulama
Adres ve TC kimlik numaranızı girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinizin hasar durumlarını görebilirsiniz.
Türkiye’de meydana gelen depremler sonrasında, bölgedeki binaların hasar durumları merak ediliyor.
Vatandaşlar e-Devlet üzerinden hasar tespit sorgulaması yaparak, evlerinin az hasarlı mı çok hasarlı mı olduğunu sorgulayabiliyor ve güvenli bir şekilde ev hasar durumunu öğrenebiliyor.
e-DEVLET HASAR TESPİT SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Adres ve TC kimlik numaranızı girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinizin hasar durumlarını görebilirsiniz.
HASAR TESPİT SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN
BİNALARIN HASAR DURUMLARI NASIL SINIFLANDIRILIR?
AFAD binaların hasar durumlarına ilişkin sınıflandırmayı şu şekilde yapıyor:
- Hasarsız Binalar: Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
- Az Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
- Orta Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.
- Ağır Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının / ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır” hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.
- Acil Yıkılacak Binalar: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.
DEPREM SONRASI BİNA HASAR TESPİTİ NASIL YAPILIR?
Deprem sonrası bina hasar tespiti, binaların güvenliğinin ve kullanım fonksiyonalitesinin tekrar sağlanması için çok önemlidir. Aşağıdaki adımlar deprem sonrası bina hasar tespitinde uygulanabilir:
- Güvenlik kontrolü: Depremin etkisi altındaki binaların güvenliği ve yapısal bütünlüğünün değerlendirilmesi için bir güvenlik kontrolü yapılmalıdır. Bu, yapıdaki görünür hasarlar, çatlamalar, eğilmeler veya yapının yapısal olarak dengede durup durmadığını gösterir.
- Hasar değerlendirme: Deprem sonrası binaların hasarını değerlendirmek için teknik ve uzman kişiler tarafından inceleme yapılmalıdır. Bu, binaların yapısal bileşenlerinin hasar durumunu, güçlendirilme ihtiyacını veya tamir ihtiyacını ortaya koyar.
- Döküm ve fotoğraf çekme: Hasarın detaylı bir raporu için binaların iç ve dış yüzeylerindeki hasarların görsel olarak kaydedilmesi önemlidir.
- Raporlama: Hasar tespitinin sonuçları, rapor halinde sunulmalıdır. Rapor, binaların hasar durumunu, tamir ihtiyacını, güçlendirme ihtiyacını, güvenli kullanımının tekrar sağlanması için gerekli olan çalışmaları ve maliyet tahminlerini içermelidir.
Bu adımlar, deprem sonrası bina hasar tespitinde uygulanması gereken genel yaklaşımdır ve bina tipine, hasar durumuna ve diğer faktörlere göre değişebilir.
İstanbul’un ilçe ilçe deprem risk haritası listesi
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
2025 Yılında Cemre Ne Zaman Düşüyor? Tüm tarihler -
Gelenekten Geleceğe: Çayın Zarif Yolculuğu -
İstanbul'a 'turuncu' kodlu uyarı: AKOM saat saat paylaştı -
LEGO’dan Solmayan Çiçeklerle Sevgililer Günü’ne Özel Dokunuş -
Temiz hava onlardan sorulur -
Kurukahveci Mehmet Efendi’den “Hakiki Kahve Keyfi” Sergisi -
ELLE Türkiye, Kasım sayısında ‘Bedenime, Özgürlüğüme, Haklarıma Dokunamazsın’ diyor -
Mandila İnşaat Eryaman mağazasını açtı -
Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir? -
Uluslararası Adana Lezzet Festivali kapsamında, Türkiye’nin ilk sosyal gastronomi odaklı tarım zirvesi düzenlendi -
Allianz’dan Elle Dergisi’yle meme kanseri farkındalık ayına özel ek: Elle Muayene -
Roborock, yeni nesil kablosuz süpürge modelini satışa sundu
Yorum Yaz