Çamaşır suyu ile asla yapmamanız gereken 10 şey

Koronavirüs salgını sizi de çamaşır suyuna her zamankinden daha fazla yönelmenize neden oluyor mu? Bu güçlü dezenfektanı kullanmanın püf noktalarını öğrenmelisiniz.

2020’de temizlik becerilerinizi geliştirdiyseniz, yalnız değilsiniz. Koronavirüs, çoğumuzun dezenfekte etme alışkanlığını geliştirdi. Bu süreçte, çamaşır suyunun mikrop öldürücü gücünü yeniden keşfediyoruz.

Ancak çamaşır suyu çok amaçlı bir temizleyici değildir. Dikkatli olarak kullanılması gerekir. Bir sonraki çamaşır suyunuzu satın almadan önce, onunla ne yapmamanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

ÖNLÜK, ELDİVEN GİBİ KOYUYUCU GİYSİLER GİYMEDEN KULLANMAYIN

Sodyum hipoklorit (çamaşır suyundaki aktif bileşen) cilde, gözlere ve akciğerlere zarar verebilecek güçlü bir maddedir.

Çamaşır suyu kullanacağınız zaman, temel güvenlik önlemlerini alın ve hazırlanın. Ellerinizi ve kollarınızı uzun lastik eldivenlerle koruyun. Sarmalayan emniyet gözlükleri de, gözleri yanlışlıkla sıçramalara karşı korumak için idealdir.

Son olarak, alanı hızlıca havalandırmak için pencereleri ve kapıları açın.

ASLA SULANDIRILMAMIŞ ÇAMAŞIR SUYU KULLANMAYIN

Dezenfekte etme gücü nedeniyle daha fazla çamaşır suyu kullanmak isteyebilirsiniz ancak bu iyi bir fikir değildir. Uzmanlar çamaşır suyunun tek başına kullanılmasının zararlı olduğunu vurguluyor. Güvenli kullanmak ve paranızın karşılığını en iyi şekilde almak istiyorsanız, çamaşır suyunu seyreltmelisiniz. 3-4 litre suya yarım bardak çamaşır suyu yeterli olacaktır.

ÇAMAŞIR SUYUNU ASLA SICAK SU İLE SEYRELTMEYİN

Su ne kadar sıcaksa o kadar derin temizlik yapılır fikri çamaşır suyu kullanmadığınız zamanlarda geçerlidir. Good Housekeeping Institute’da Test Müdürü olan Verity Mann, çamaşır suyunu sıcak suyla karıştırmanın herkesin çamaşır suyu ile yaptığı tek hata olduğunu söylüyor.

Çamaşır suyunu bu kadar etkili kılan kimyasallar, sıcak suda daha çabuk parçalanır. En etkili temizlik için, soğuk veya ılık su kullanın.

ÇAMAŞIR SUYUNU DİĞER TEMİZLEYİCİLERLE KARIŞTIRMAYIN

Bir temizleyici iyiyse, iki veya üç tane daha iyi olmalı, değil mi? Hayır! Bazı temizlik ürünleri, oluşturdukları tehlikeli kimyasal reaksiyonlar nedeniyle asla karıştırılmamalıdır .

Good Housekeeping’e göre, çamaşır suyunu aşağıdakilerle karıştırmaktan kaçının:

  • Amonyak: Çamaşır suyu ve amonyak birlikte kloramin adı verilen zehirli bir gaz oluşturur. Kloramine kısa süreli maruz kalma bile göz, burun, boğaz ve akciğer tahrişine neden olur.
  • Gider açıcı: Karıştırıldığında, çamaşır suyu ve tuvalet ispirtosu yada gider açıcı, renksiz bir sıvı olan kloroform oluşturur ve hızla buharlaşarak zehirli bir gaza dönüşür.
  • Sirke: Çamaşır suyu ve sirke birleştiğinde klor gazı oluşturur. Klor gazı solunum problemlerine, öksürmeye ve göz tahrişine neden olabilir.

En basit pratik kural? Çamaşır suyunu sade sudan başka bir şeyle karıştırmayın.

ÜRÜNLERİ ÇAMAŞIR SUYU İLE YIKAMAYIN

Koronavirüs, herkesi gıda güvenliği ve hijyen konusunda daha bilinçli hale getirdi. Ancak taze meyve ve sebzeleri seyreltilmiş çamaşır suyu ile yıkamak kulağa birazcık saçma geliyor… 

EatingWell dergisine göre, çamaşır suyunun yiyeceklerde asla kullanılmaması gereken sert, zehirli bir kimyasal olduğunu unutmamak önemlidir.

ÇAMAŞIR SUYUNU ASLA TOPLU OLARAK SATIN ALMAYIN

Çamaşır suyu söz konusu olduğunda, pazarlık içgüdülerinizi kısıtlayın ve toplu olarak satın almayın. Scripps Araştırma Enstitüsü , çamaşır suyunun yaklaşık altı aylık bir raf ömrüne sahip olduğunu açıkladı. Çamaşır suyunun, dezenfekte etme gücü her yıl % 20 azalıyor.

Çamaşır suyu şişenizden en iyi şekilde yararlanmak için uygun şekilde saklayın. Amerikan Temizlik Enstitüsü, ev tipi çamaşır suyu şişelerinin doğrudan güneş ışığından uzakta, sıcaklık aralığı 10 -20 santigrat derecede kuru bir alanda saklanmasını öneriyor.

TAŞ TEZGAHLARDA ÇAMAŞIR SUYU KULLANMAYIN

Taşı gözenekli bir malzeme olarak düşünmüyoruz, ama öyle. Merry Maids’e göre, uygun şekilde seyreltildiğinde bile, çamaşır suyu mermer, granit ve kuvars tezgahı koruyan sızdırmazlık maddelerini eritebilir. Sonunda, klor yüzeyi matlaştıracak ve renk değişikliğine ve çukurlaşmaya neden olacaktır.

Çamaşır suyu yerine pamuklu veya mikrofiber bir bez ve su ile sıvı bulaşık sabunu karışımı kullanarak taş tezgahı temizleyin.

PARKE ZEMİN TEMİZLİĞİNDE ASLA ÇAMAŞIR SUYU KULLANMAYIN

Muhteşem parke zeminlerinizi çamaşır suyu ile temizlemeyi mi düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün. Taştan daha gözenekli olan ahşap, çamaşır suyunu emer. Asla tamamen durulanamayacağı için geride kalan çamaşır suyu, parke zeminlere esneklik ve dayanıklılık kazandıran doğal lifleri parçalayacaktır.

ÇAMAŞIR SUYUNU ASLA GİDERLERE DÖKMEYİN

Ticari ve konut tipi bir septik servis olan Septic Maxx’e göre , klorlu çamaşır suyundaki kimyasallar, septik sistemlerin katı atıkları parçalamak için kullandığı yararlı bakterileri öldürüyor. Zamanla, katı maddelerin yedeklenmesi tıkanmış kanalizasyonlara ve tuvaletlere, boruların patlamasına veya tam bir septik sistem arızasına neden olabilir.

ÇAMAŞIR SUYU KULLANACAĞINIZ ZAMAN KIYAFETLERİNİZE DİKKAT EDİN

O lekeli görünümü istemiyorsan, en sevdiğin kot pantolonunu giyerken çamaşır suyu kullanmaktan kaçınmalısın… veya en sevdiğiniz herhangi bir şeyi giymemelisin.

Çamaşır suyu, en dikkatli insana bile kimin patron olduğunu göstermenin bir yolunu bulur. Bir dökülme veya sıçrama kıyafetleri mahvedebilir ve hızlı bir ev işini kalıcı bir pişmanlık anına dönüştürebilir. Biraz fazladan zaman ayırın ve dolabın arkasında sakladığınız eski kıyafetleri geçin. Kimse izlemiyor.

Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar? Çözüm yolları

Corona Virüsüne karşı çamaşır suyu etkili mi? Ne kadar kullanılmalı?

Çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır? Sirke ve karbonat