Bahçe

Çalışma masası için en popüler 10 bitki

Çalışma masası için bitki önerileri mi arıyorsunuz? Çalışma masasında bitkiler çok şık durur. Masanıza canlılık ve biraz hayat katmak isterseniz, bu bitkilerden faydalanabilirsiniz.

1- PACHİRA (PARA AĞACI)

Pachira aquatica , para ağacı adı verilen, yaygın olarak bulunan bir ev bitkisidir. Yaprakları parlak bir görünüme sahiptir. Bonsai için uygun bir bitkidir. Susuzluğa dayanabilen nadir bitkilerden biridir. Tam güneşli ya da kısmı güneş alan yerlerde gelişimi sağlıklı ilerler. Ortam sıcaklığı 16-18 derecede güzel gelişir. Çok soğuk havalardan korunması gerekir. Hava sıcaklığı 0 derecenin altına düşmeden koruma altına alınmalıdır. Yoksa olumsuz etkilenip gelişiminde sorunlar yaşamanız mümkün. Pachira aquatica, nemli topraklarda yaşamayı sever. Ama bu sürekli ıslak bir toprakta yaşaması anlamına gelmez. İyi bir dreneja sahip saksıda bakım sağlanmalıdır. Saksı çok derin olmamalıdır. Uygun boyutta sığ derinlikte bir saksıda bakım sağladığınızda her sulamada bitki köklerine suyu daha rahat alabilecektir. Her iki yılda bir toprak değişimine gidilebilir. İç mekan bakımında gün ışığını dolaylı yoldan almayı sever.

Detaylar: Pachira para ağacı bakımı püf noktaları! Budama, sulama, çoğaltma

2- SANSEVİERİA (KILIÇ BİTKİSİ)

Sansevieria, Asparagaceae ailesine ait bir bitkidir. Peygamber kılıcı adıyla da bilinmektedir.

Dayanıklı bir bitkidir. Susuzluğa ve bazı hava koşullarına karşı dirençlidir. Ama çok soğuk bir havada dayanıklılığı ne yazık ki çok iyi değildir. Sansevieria, aydınlık yerleri sever. Yapraklarının dik formda kalması için ışıktan uzaklaştırılmamalıdır. Genelde iç mekanda bakımı sağlanmaktadır. Bu nedenle bulunduğu ortam düzenli olarak havalandırılmalıdır. Uygun büyüklükte ve genişlikte, bol hava delikli bir saksıda bakımı sağlanmalıdır. Sansevieria, yavaş ila orta derecede bir büyüme oranına sahiptir. Yeni büyüme olarak ortaya çıkan rizom adı verilen yeraltı gövdeleri tarafından yayılırlar.

Daha güçlü doğal ışıkta, daha düşük ışıkta daha hızlı ve daha yavaş büyürler.

Sansevieria toprağı humuslu, geçirgen ve havadar olmalıdır.

Detaylar: Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?

3- PEPEROMİA HOPE

Peperomia ‘Hope’ (Peperomia tetraphylla ‘Hope’), oval, etli yeşil yapraklara sahip popüler bir ev bitkisidir. 

Peperomia ‘Hope’, havadan ve sudan nem ve besinleri emen köklere sahip bitkilerden oluşan bir tür epifittir. Bu büyüme alışkanlığından dolayı, peperomias gibi epifit bitkiler, minimum bakım gerektiren mükemmel ev bitkileridir.

Peperomia bitkilerine toplu olarak ‘radyatör bitkileri’ de denir . Bu isim, güneş ışığını ve sıcak havayı sevmelerinden geliyor gibi görünüyor. Bu nedenle, iç mekanda peperomia ‘Hope’ yetiştirirken hatırlanması gereken hayati bir faktördür.

Parlak dolaylı güneş ışığında Peperomia ‘Hope’ bitkisini yetiştirin ve iyi drenaja sahip olan bir toprak karışımında bitkiye bakım sağlamaya çalışın. Toprak kısmen kuruduğunda peperomia bitkisini sulayın ve sulu yaprakları ara sıra nemi artırmak için fısfıs şişe yardımıyla nemlendirin. Peperomia tetraphylla ‘Hope’ için ideal sıcaklık aralığı 18 ° C – 26 ° C arasındadır. Büyüme mevsimi boyunca yani ilkbahar döneminde ayda bir seyreltilmiş organik gübre kullanabilirsiniz.

Detaylar: Peperomia Hope bakımı ve çoğaltmanın püf noktaları (Umut çiçeği)

4- EV SARMAŞIĞI (SCİNDAPSUS TREUBİİ MOONLİGTH)

Scindapsus treubii sarmaşığı bitki koleksiyoncusuysanız mutlaka edinmeniz gerek bitkilerden biridir. Asya kıtasına özgü bir bitkidir.

Scindapsus treubii toprak konusunda çok seçici bir bitki değildir. Normal bir bahçe toprağı karışımı kullanılabilir. Ancak iyi drenajlı ve nemli bir toprak istiyorsanız karışıma biraz perlit ekleyebilirsiniz.

Scindapsus treubii, parlak dolaylı ışığı çok sever.  Bu da onu doğuya bakan bir pencere önüne yerleştirmeniz gerektiği anlamı taşır. Ya da güneye bakan bir pencereden daha uzakta bakım sağlanmalıdır.

Küçük olduğu dönemlerde doğrudan ışığa tolerans göstereceklerdir. Ancak çok yavaş büyümeye başlayacaklar ve karanlık bir yere yerleştirildiklerinde renkleri solmaya başlayacaktır.

Detaylar: Scindapsus sarmaşık bakımı nasıl olmalı? (Ev sarmaşığı)

5- DUA ÇİÇEĞİ (CALATHEA LANCİFOLİA)

Dua çiçeği

Dua çiçeği, geceleri şeklini fiziksel olarak değiştirir. Adeta dua eden bir kişinin ellerini andırır. Bu fiziksel değişikliği nedeniyle dua eden birini andırdığı düşünülüp dua çiçeği ismi verilmiştir. Dua çiçeğinin tüm türlerinde aynı özellik bulunur. Yani adeta dans eden yapraklara sahiptir.

Dua çiçeği, hassas yapraklara sahiptir. Sıcak havaları sever. Fakat soğuk havadan çok çabuk etkilenir. Soğuğa maruz kaldığında yapraklarında kuruma meydana gelir ve bitkinin hastalanmasına neden olabilir. Bu nedenle nem oranı dengeli bir şekilde sağlanmalıdır. Kuruma ve yaprakların kıvrılması en sık rastlanan olumsuzluklardan biridir. Bu durumda aklınıza toprağınızın nemli olup olmaması gelmelidir. 

Dua çiçeği, ortam olarak yarı gölge alanları sever. Işığa çok maruz kalmaktan  hoşlanmaz. Bunu yaprak rengini açarak bizlere bellli eder. Yaz döneminde sulanmaktan çok hoşlanır. Fakat kışın daha seyrek sulama ister. 

Dua çiçeği toprak olarak süzek, geçirgen, taneli, suyu bünyesinde uzun süre hapsetmeyen, çamurlaşmaya yatkın toprakları sevmez. Toprak karışımı hazırlayacaksanız eğer kuvars kumu, ponza taşı, humuslu, organik toprak kullanabilirsiniz.

Detaylar: Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır? Dua bitkisi çoğaltma

6- PİLEA PEPEROMİOİDES

Direkt güneş ışığına maruz kalmamalı ve toprağını az miktarda nemli tutmak yeterlidir.

Sağlıklı bir Pilea için her iki yılda bir saksı ve toprağını değiştirmek yeterlidir.

Pilea’nızın saksı ve toprağını değiştirirken drenajı iyi olan çok amaçlı veya tropikal torf-toprak karışımlarını kullanabilirsiniz.

Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kuzey ve doğu cephe penceresinin önünde düşük veya orta ışık seviyesinde iyi şekilde gelişecektir.

Pilea bitkinizi güney veya batıya bakan pencere önlerinde yetiştirmek isterseniz mutlaka filtrelenmiş gün ışığı yani perde arkası ışığına maruz kalmalıdır.

Özellikle yazın direk güneşe maruz bırakılmamalıdır.

İlginizi çekebilir: Mutfakta yetişen çiçekler: İşte en güzel mutfak bitkileri

7- FİL KULAĞI

Fil kulağı bitkisi, Araceae familyasının Colocasieae grubuna ait yumrulu ve rizomlu bitkilerdir. 

Son yıllarda dekoratif olarak iç mekanda sıkça yer verilmeye başlanmıştır. 

Aydınlıktan faydalanmayı seven bir bitkidir. Fakat iç mekanda filtrelenmiş gün ışığı yani perde arkası ışığı almayı daha çok sever. Fakat bu ışığa çok uzak olmayacak şekilde konumlandırmanız gerekiyor. Yine bulunduğu iç mekanın düzenli havalndırılmasıda çok önemlidir.

Fil kulağı eğer bakım koşullarını çok severse inanılmaz büyüklükte yapraklarıyla gelişim göstermeye devam eder. Dev bitkiler içinde en gösterişli olanlarından biridir. 

Fil kulağı bitkisi nemli bölgelerde inanılmaz sağlıklı gelişir.

Detaylar: Fil kulağı bitkisi (Alocasia Polly) bakımı nasıl olmalı? Püf noktalar

8-  CRASSULA OVATA GOLLUM

Crassula ovata ‘gollum’, Crassulaceae ailesine aittir. 

Yaprakları silindir şeklinde, uç kısımları delikli, sulu ve etlidir. Gövdelidir. Görüntüsü minik bir ağacı andırır. Çok güzel kokulu beyazlı pembeli çiçeklere sahiptir. Güneşe maruz kaldıkça yaprak kenarları kızarır. Güneşten az faydalanırsa daha yeşil yapraklı gelişir. Bakımı doğru yapılırsa çok üzmeyen kolay bakımlı bir bitkidir.

Crassula ovata ‘gollum’ , çok soğukları sevmeyen bir bitkidir. Yaşadığı ortamın ideal sıcaklığı 15 ila 35 derecedir. Eğer dış mekanda bakıyorsanız ve soğuk iklimli bir bölgede yaşıyorsanız hava soğumaya başlamadan ekim sonu kasım başı gibi iç mekana yavaş yavaş alıştırmaya çalışın.

9- SALON SARMAŞIĞI (POTHOS)

Salon sarmaşığı bitkisinin anavatanı Büyük Okyanus’taki Fransız Polinezyası denen adalar topluluğunda, Haiti yakınındaki Mo’orea adasıdır. Araceae familyasına aittir. 

Az ışıkta bile yaşayabilen bir bitkidir. Bol ışık alarak yaprak gelişiminde gözle görünür değişiklikler meydana gelir. Fakat iç mekanda yeterli ışığa ulaşamadığından dolayı daha minik yapraklı gelişir. Görüntüsü nedeniyle evleri adeta bir orman havasına sokmaktadır. Bakımı, çoğaltılması çok kolaydır

Kışları havanın eksiye düşmesiyle bitki koruma altına alınmalıdır. Bakımı en zahmetsiz bitkilerden biridir. Sulanmamaya dayanıklı, az ışık ile yaşayabilen bu süreçte bile sürekli yaprak üreten bir bitkidir. 

Salon sarmaşığı sürekli sulanmak istemez. Toprağının nemli olması bir süre sonra bitkiye zarar verebilir.

Detaylar: Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları

10- KALP KALBE KARŞI ÇİÇEĞİ

Anavatanı Güney Afrika olan Apocynaceae familyasına ait sukulent türevidir. Bir çok türü vardır. 

Mumlu dokuda yapraklara sahiptir. Yine yapraklar hafif etli ve suludur. Sarıcı özelliğe sahiptir.

Soğuğa dayanıklı bir bitki değildir.

Güneşe dik açıyla maruz kalmayı sevmez. Fakat bol aydınlık mekanları sever. Filtrelenmiş gün ışığı yani tül arkası ışığı dediğimiz ışıktan faydalanmak ister. Yakıcı olmayan sabah ve akşam güneşine maruz kalabilir. Böylelikle yaprak boyutu da daha iyi gelişecektir.

Detaylar: Kalp kalbe karşı çiçeği bakımı, çoğaltılması ve detaylar

Home office düzen, çalışma odalarına ilgiyi artırdı

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Turuncu ev dekorasyonu ve uyumlu renkler

Turuncu ev dekorasyonu ve turuncu ile uyumlu renkler nelerdir? Turuncu ev dekorasyonu örneklerini mutfağınızda, salonunuzda…

14 saat önce

Buhurdanlık nasıl temizlenir? Buhurdanlık nedir ve nasıl kullanılır?

Buhurdanlık nasıl temizlenir? sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan buhurdanlık, nasıl…

15 saat önce

Nar taneli, armutlu roka salatası tarifi (4 kişilik)

İster ana yemek, ister hafif bir atıştırmalık, ister yemeklerinizin yanında garnitür olarak tüketin… Bu salata…

17 saat önce

Profesyonellere göre bilgisayarınızın klavyesi nasıl temizlenir?

Klavyenizi nasıl etkili bir şekilde temizleyeceğiniz ve temiz bir şekilde tutacağınız konusunda temizlik uzmanlarından tavsiyeler.

18 saat önce

Ev turu: Anılarla şekillenmiş sıcacık bir eve konuk oluyoruz

Evim ile Ev Turu’nun 16. bölümünde İç Mimar Nedret Tuncer ile Kübra ve Gökhan Yücel…

19 saat önce

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

3 gün önce