buzdolabı-temizliği

Buzdolabı nasıl temizlenir, neyle silinir? Gıda zehirlenmesine dikkat

Buzdolabı nasıl temizlenir? İçi ve dışı neyle silinir? Yiyeceklerin buzdolabındaki kokuları çekebileceği detayını göz önünde bulundurarak, kokusuz temizleyiciler kullanmalısınız. Ayrıca gıda zehirlenmesine karşı da dikkat etmeniz gereken püf noktaları anlattık. İşte detaylar…

BUZDOLABININ İÇİ NE İLE SİLİNİR?

Her şeyi buzdolabından çıkarın ve yiyeceklerinizi bir soğutucuya koyun. Ardından rafları çıkarıp sıcak su ve sabunla temizleyin. 1 çorba kaşığı çamaşır suyu ve 4 litre su karışımı ile rafları sterilize edin. 

Temiz bir bez ve bir litre sıcak suda 1 çorba kaşığı bikarbonat kullanarak da buzdolabınızın içini silebilirsiniz.

BUZDOLABININ DIŞI NE İLE TEMİZLENİR?

Yüzeyleri durulamak için nemli bir bezle silebilirsiniz ve ardından da havluyla kurulamalısınız. Buzdolabının yüzeylerini, tavanını ve tabanını, kapı içi ve contasıyla birlikte iyice silin. Bir havluyla kurulayın ve malzemelerinizi tekrar dolaba koyun. İnatçı lekeler varsa, buzdolabını çizmemek için yine havlu benzeri bir bez ile, yüzey temizleyici sprey kullanabilirsiniz.

GIDA ZEHİRLENMESİNE KARŞI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Buzdolabı nasıl temizlenir sorusunun yanıtının yanında gıda zehirlenmesine karşı da dikkat edilmesi gereken püf noktalar var.

Gıda zehirlenmesi; yiyeceklerinizi nasıl satın aldığınız, nasıl sakladığınız ve nasıl hazırladığınızla ilgilidir. Önlem almak ve her şeyi olabildiğince uzun süre soğuk tutmak çapraz bulaşmayı önlemeye yardımcı olur ve böylece yiyecekleriniz de güvende kalır.

ALIŞVERİŞ

  • Süpermarkette alışveriş yaparken çabuk bozulan yiyeceklerin (süt ürünleri, et, balık, yumurta gibi) olduğu koridorlara en son gidin. Böylece bu yiyeceklerin eve gidene kadar daha az çözülmesini sağlar ve bakteri üremesini azaltırsınız.
  • Ayrıca soğuk kalmaları için etraflarına aldığınız dondurulmuş ürünleri yerleştirebilirsiniz. Yine bu ürünleri koymak için belli bir süre soğuk tutan poşetlerden de satın alabilir ve markete yanınızda götürebilirsiniz.
  • Et ve kümes hayvanlarını ayrı ayrı poşetleyin. Yiyeceklerin birbiriyle temas etmemesi ve sularının aldıklarınızı kirletmemesi için bunları diğer ürünlerden uzağa arabanın farklı bir yerine yerleştirin.
  • Yiyecekleri bagaj yerine arabanızda klimaya en yakın yere koyun.
  • Eve iki saat içinde gidin (Hatta sıcaklık 30 °C’nin üzerindeyse daha da erken) ve çabuk bozulan maddeleri hemen buzdolabına kaldırın.

SAKLAMA

  • Eti buzdolabının en alt rafında bir tabakta saklayın. Böylece suyu damlayarak diğer yiyecekleri kirletmez.
  • Düzenli aralıklarla buzdolabınızın içini dip köşe iyice temizleyin. Yiyecekler kokuları çeker, bu nedenle yalnızca kokusuz temizleyiciler kullanın ve arada sırada dökülenleri hemen silin.
  • Temiz bir bez ve bir litre sıcak suda 1 çorba kaşığı bikarbonat kullanarak buzdolabınızın içini silebilirsiniz. Yüzeyleri durulamak için ise nemli bir bezle silin ve ardından da havluyla kurulayın.

HAZIRLIK

  • Yiyeceklerden kaynaklanan hastalıkların en önemli nedeni ellerinizi yeterince sık yıkamamaktır. Bu, ellerinizdeki çiğ et veya kümes hayvanlarından gelen mikroplar tezgahlara, lavaboya, kaplara ve diğer yiyeceklere ulaştığında çapraz bulaşmaya yol açabilir. Bu yüzden yiyeceklere dokunmadan önce ve sonra ellerinizi ılık sabunlu suyla yıkayın.
  • Eti mutfak tezgahında değil buzdolabında eritin ki fazla ısınmasın. (Bakteriler 5 derecenin üzerinde hızla çoğalabilir.)
  • Lavabonun ve tezgahın yanı sıra alandaki yiyecek, kap veya mutfak aletlerini kirletme riskini artırdığı için eti yıkayacaksanız dikkatli olun. Hazırlıktan önce ve sonra tezgahları ve doğrama tahtalarını sıcak sabunlu suyla yıkayın.

SERVİS

  • Şüpheniz varsa, etlerin bakterileri öldürecek bir sıcaklıkta pişirildiğinden emin olmak için bir termometre kullanın. Yiyecekleri 75 dereceye ısıtmak, çoğu gıda zehirlenmesine neden olan bakteriyi öldürür.
  • Dışarıda piknik yaparken yiyecek ve içecekleri ayrı soğutucularda saklayın, böylece içecek alırken soğutucuyu açıp kapatmak zorunda kalmazsınız, çünkü kapağı açmak içerideki sıcaklığı artırabilir.
  • Yiyeceklerin ne kadar süre dışarıda kaldığını izlemek için bir zamanlayıcı ayarlayın. Yemekler servise hazır olduğunda saat ilerlemeye başlar. Yiyecekler iki saatten fazla dışarıda bırakılmamalıdır.

TEMİZLİK

  • Bulaşık makineniz bulaşıklarınızı gayet güzel temizleyecektir. Sıcak su dezenfekte ederken jetler de yemek artıklarını temizler.
  • Bulaşıklarınızı ve tezgahlarınızı temizlerken farklı sünger ve bezler kullanın.

“Yiyecekleri nasıl satın aldığınız, sakladığınız ve hazırladığınız konusunda güvenli olmak, sağlığınız söz konusu olduğunda en az kişisel hijyeniniz kadar önemlidir.”

Buzdolabı nasıl temizlenir? sorusunun yanıtı ile ilgili farklı detaylara aşağıdaki yazılarımızdan da ulaşabilirsiniz.

Buzdolabındaki kötü kokuları gidermek için yapılabilecekler

Buzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulmalı? Örtü sermek doğru mu?

Buzdolabının az elektrik harcaması için yapılabilecekler