Bahçe

Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? Solmuş barış çiçeği nasıl canlandırılır?

Barış çiçeği bakımı nasıl yapılır? Barış çiçeği Spatifilyum ve Yelken Çiçeği isimleriyle de bilinir. Barış çiçeğinin özelliği sürekli zambağa benzeyen beyaz çiçekler açmasıdır. Salon çiçeklerinden biri olan barış çiçeğinin bakımı, sulanması, saksı değişimi ve dikkat etmeniz gereken noktaları anlatıyoruz.

Peki Barış çiçeği nasıl sulanmalı? Özellikleri nelerdir? İşte yanıtlar…

  • Toprak: Lifli ve kumlu toprakları tercih ederler
  • Işık: Gölge ve yarı gölge alanlardan hoşlanır. Direkt güneş ışığını sevmez.
  • Isı: Gelişme döneminde ortalama 18-20 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Kış aylarında 15 derece sıcaklık yeterlidir.
  • Su: Toprağı kışın nemli tutulmalı, kireçsiz ve ılık suyla sulanmalıdır. İlkbahar ve yazın fazla su ister ama toprağını aşırı sulu hale getirmeyin.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Barış çiçeği neden çiçek açmaz? (Çiçek açtırma yöntemleri)

BARIŞ ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Barış çiçeği (Spatifilyum) çeşitli cinslerde bulunabilir. Örneğin sadece bir ya da iki çiçek açan cinsleri de vardır, çok fazla çiçek açan çeşitleri de…

BARIŞ ÇİÇEĞİ (SPATIFILYUM) BAKIMI NASIL YAPILIR?

Barış çiçeğinin bakımı için öncelikle yapraklarına bakmak gereklidir. Sararmış yapraklar köke yakın bir kısımdan kesilmelidir.

Spat çiçeğinin yapraklarının kuruması çiçeğinizin öldüğü anlamına gelmez. Çiçek gelişirken bazı yapraklarını kurutabilir. Bir iki yaprağın kurumasının hiçbir önemi yoktur. Eğer çiçeğin bir anda birden fazla örneğin 7-8 yaprağını çürütmeye başladıysa bu bitkide bir sorun olduğu anlamına gelir.

Yelken çiçeği (SpathIphyllum) beyaz çiçeğiyle zarif bir görüntüye sahiptir. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına, çiçeğine ve köklerine zarar verir. Toprak nemli kalıncaya kadar sulamalısınız ve suyun toprağın her tarafına ulaştığına emin olun. Bitki, genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer. Sararmış veya çürümüş yaprakları makas ile kesin.

BARIŞ ÇİÇEĞİ SAKSI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?

Diğer bitkilerde de olduğu gibi yelken çiçeğinde de senede bir ya da iki senede bir kez, önceki saksıya göre iki parmak daha geniş bir saksıya alınıp, etrafına toprak desteği verilmeli. Spat çiçeğine bu şekilde bakmaya devam edebilirsiniz.

SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Genellikle bitkilerde saksı değişimi havalar soğumadan ve aşırı sıcak olmadan önce ilkbahar ortaları ya da ağustos sonu gibi yapılır. Barış çiçeği saksı değişimi de ilkbahar döneminde yapılabilir. Fakat sürekli saksı değişimi yapılmasını sevmez. Bitki yer değişikliğinde küsebiliyor ve toparlanması zaman alıyor. Bu nedenle iki yılda bir yapılabilir.

BARIŞ ÇİÇEĞİ (SPATIFILYUM, YELKEN ÇİÇEĞİ) NASIL SULANIR?

Spat çiçeği suyu sever. En sağlıklı su kontrolü ise, suyu vermeden önce bitkimizin toprağına parmağınızı hafifçe sokarak nemini kontrol etmemizdir. Eğer nem varsa kesinlikle su verilmemelidir.

SOLMUŞ BARIŞ ÇİÇEĞİ NASIL CANLANIR?

Eğer uzun süre su vermeyi unutursanız yaprakları serilmiş halde görebilirsiniz. Bu halde bulduğunuz barış çiçeğini çöpe atmayın. Yaprakları bir araya toplayın ve geçici olarak bir ip ya da kuşak yardımı ile bağlayın. Suyun içinde yarım saat bekletin.

Toprak bu sayede suyu çekecek ve bir gün boyunca bağlı beklettiğiniz barış çiçeğine yavaş yavaş verecektir. Yaprakların yeniden eski haline döndüğünü göreceksiniz. Yelken çiçeği kolay kolay ölen bir çiçek değildir.

Spatifilyum çiçeğinin yapraklarına dilerseniz vitamin verebilir, yaprakları silebilirsiniz. Yelken çiçeğini isterseniz duş da aldırabilirsiniz.

BARIŞ ÇİÇEĞİ YAPRAKLARI EĞİLDİYSE ÇÖZÜM BASİT

Barış çiçeği büyürken güneşe göre yapraklarını eğecektir. Bunu engellemek ve her yönden eşit olmasını sağlamak için çiçeği haftada bir kez çevirmeniz gerekecektir. Bu şekilde orantılı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Çiçeklerin anlamları nedir? 20 farklı çiçek ve anlamı

Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Anlamı nedir?

Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bakımı püf noktalar

Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları: Saksıda kamkat nasıl yetiştirilir?

Harika Pelin Şengül

Yorumları gör

  • Merhaba barış çiçeğimin yapraklarının uç kısmında sararma ve kuruluklar var onlari nasıl yeşil hale getirmeliyim veya o uç kısımları kesmelimiyim

    • Selamlar Ahsen Hanım,

      Uç kurumaları esinti, cereyan, çok sulama, ortamdaki nemin az olması gibi birçok nedenden olabilir. Barış çiçeğinde sıkça meydana gelir bu minik uç kurumaları. Makasla kuruyan yerler kesilebilir. Kuruyan yüzeyin tekrardan yeşile dönme gibi bir durumu olmaz

  • Merhabalar. Benim çiçeğimin yapraklarında sıkıntı yok anca 3-4tane beyaz çiçek vardi onlar karardı ne yapmalıyım kesmeli miyim bilemedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Merhabalar Ayşe Hanım,

      Çiçekleri solduktan sonra kesebilirsiniz.

      Mutlu günler

  • Cicegim yaprakları kurudu saksıya değiştirdim kuruma devam ediyo 200yaprakli çiçek 1yaprakla kaldı çok üzüldüm 😔suya kök koydum oda buyumuyo ne yapsam bilemedim

  • Sardunyalar buyuyo ama bı türlü çiçek vermiyo dışarda balkondalar aydınlık ta ama anlamadim

  • Toprak ışık ısı su şelinde yaptığınız tablo cok guzel. Her kisaca bilgi edinmemizi sağlıyor. Ama her çiçekte bu tablo yapılmamış, yapılsa çok güzel olurdu

  • Benim barış çiçeğim 5 senelik bir çiçek ama yaprakları çok seyrek ve çiçek açmıyor beş senede bir tane çiçek açtı çiçek açması için ne yapmalıyım

Güncel yazılar

Turuncu ev dekorasyonu ve uyumlu renkler

Turuncu ev dekorasyonu ve turuncu ile uyumlu renkler nelerdir? Turuncu ev dekorasyonu örneklerini mutfağınızda, salonunuzda…

4 saat önce

Buhurdanlık nasıl temizlenir? Buhurdanlık nedir ve nasıl kullanılır?

Buhurdanlık nasıl temizlenir? sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan buhurdanlık, nasıl…

5 saat önce

Nar taneli, armutlu roka salatası tarifi (4 kişilik)

İster ana yemek, ister hafif bir atıştırmalık, ister yemeklerinizin yanında garnitür olarak tüketin… Bu salata…

8 saat önce

Profesyonellere göre bilgisayarınızın klavyesi nasıl temizlenir?

Klavyenizi nasıl etkili bir şekilde temizleyeceğiniz ve temiz bir şekilde tutacağınız konusunda temizlik uzmanlarından tavsiyeler.

9 saat önce

Ev turu: Anılarla şekillenmiş sıcacık bir eve konuk oluyoruz

Evim ile Ev Turu’nun 16. bölümünde İç Mimar Nedret Tuncer ile Kübra ve Gökhan Yücel…

10 saat önce

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

2 gün önce