Terasınızda ya da balkonunuzda, sadece dört saatte harika bir bahçe ortamı yaratabilirsiniz. Nasıl mı? İşin sırrını, peyzaj mimarı Begüm Eryılmaz’dan öğrenelim.
Bahar gelip de havalar güzelleşince, ilk akla gelen bahçeye koşmaktır. “Benim bahçem yok” diye hayal kırıklığı yaşamayın hemen. Küçük bir balkon ya da terasta da, harika bitkiler yetiştirebilir ve dilediğiniz gibi bir bahçe ortamı yaratabilirsiniz. BGM Design’ın sahibi Begüm Eryılmaz, kendi evinin terasını küçük bir bahçeye dönüştürdü ve işin sırrını aşama aşama anlattı. Şimdi sıra siz de. Siz de kendi teras ya da balkonunuzda küçük ama sevimli bir bahçe yaratabilirsiniz.
- Begüm Eryılmaz, terasını iki farklı kottan tasarlamış. İlk kısım oturma alanını, alttaki ikinci kısımsa bahçe bölümünü oluşturuyor. Eryılmaz, uygulama için ikinci bölümü seçiyor ve burayı yaşayan küçük bir bahçeye dönüştürmek için işe başlıyor.
- İlk adımda alanın drenajı yapılıyor. Bunun için de, zemin bölümüne elyaf seriliyor. Alanın izolasyonu oldukça önemli olduğu için giderlerin kapatılmamasına dikkat ediliyor.
- Sıra geliyor bir sonraki adıma. Büyüklü küçüklü çakılları, ince bir tabaka halinde alana seriliyor.
- Uygulama yapılacak alan, organik maddece zengin toprakla dolduruluyor.
- Bir sonraki aşamada bitkilerin yerleri belirleniyor. Ama öncesinde, toprağın düz bir şekilde alanı kaplaması gerekiyor.
İlginizi çekebilir: Küçük bahçeler için 6 güzel fikir ile değişim zamanı
- Bitkileri yerleştirirken, boy, form ve renklerine dikkat edilmesi gerekiyor. Mimari bakış açısını bitkilerin ruhuyla buluşturduğu bu tasarımda, farklı tür ve renklerdeki çeşitli bitkileri tercih ediyor.
- Terasın bahçeye dönüştürülecek kısmı iki bölüme ayrılıyor. Her iki tarafta da simetriyi yakalayarak, bitki grupları yerleştiriliyor. Terasın kenar kısmına kırmızı yapraklı alev çalıları dikiliyor. Bunun nedenini şöyle açıklıyor peyzaj mimarı: “Düzenli budandığı takdirde bitki renkli duvar etkisi oluşturacak. Böylece, kötü manzarayı da kapatmış olacak.”
- Bitkileri yerleştirirken, iç kısımlarda Phormium, mor yapraklı lobelya ve yeşil yapraklarıyla renk katan şimşir kullanılıyor.
- Bir sonraki sıraya Afrika zambağı çok yakışacağı için zaman kaybetmeden bu bitkinin dikimi de gerçekleştiriliyor.
- Alanın iç kısma bakan çevresini hareketlendirmek için kısa boylu bitki grupları tercih ediliyor. Bu nedenle, sıralı bir şekilde Festuca glaucalar dikiliyor.
- İkinci kısım için de, farklı çeşitlerden benzer formlardaki bitkiler tercih ediliyor. Taflan, biberiye, Aster ve alacalı renkteki Carex dikiliyor.
- Bitki dikimleri sona erdikten sonra ortada kalan alan beyaz çakılla dolduruluyor.
Son olarak bitkilerin can suları veriliyor. Begüm Eryılmaz, ilerleyen günlerde gübre takviyesi yapılacağını, bahçeye ne kadar bakılırsa o kadar sağlıklı ve coşkulu görüneceğini söylüyor.
Bahçe bölümündeki bitki dikimleri tamamlandıktan sonra sıra oturma alanında yer alacak saksılara geliyor. Büyük aydınlatmalı saksının içine zeytin ağacı yerleştiriliyor. Saksıda görünen toprak kısmı kapamak için mor çiçekli Asterlerden yararlanılıyor.
Terasta küçük ama harika bir bahçe oluşturan Begüm Eryılmaz’ın, oturma alanı için de biz yardımcı oluyoruz. Burayı düzenlerken, beyaz, mavi, kırmızı renkli mobilya ve yastıklar tercih ediyoruz. Birbirleriyle uyumlu bu renkler, ahşap kaplama duvar önünde çok şık duruyor. Aksesuar olarak, metal galvaniz, cam vazolar ve hasır kullanıyoruz.
Öncesi ve sonrası görüntülerle teras katında sohbet köşeleri
Balkonunuza veya terasa yeni bir dokunuş: 15 yeni fikir