Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir? İşte kolay tarif

0

aşure-nasıl yapılır kolay aşure tarifi

“Aşure nasıl yapılır?” sorusuna yanıt arıyorsanız, sizlere sevebileceğiniz bir tarifimiz var. “Aşure nasıl servis edilir?”, “Aşurenin üzerine neler konur?”, “Aşure nasıl süslenir?” ya da “Aşurenin püf noktaları nelerdir?” İşte sizler için güzel bir aşure tarifi…

AŞURE TARİFİ *

Aşure malzemeleri:

  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 500 g aşurelik buğday (3 su bardağı)
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 200 g kuru kayısı
  • 1 su bardağı fındık
  • 200 g kuru üzüm
  • 3 lt su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatın)
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber
Aşure nasıl yapılır?

AŞURENİN ÜZERİNE KONULAN MALZEMELER: *

  • Fındık
  • Tarçın
  • Nar taneleri
  • İsteğe göre gül suyu

KOLAY AŞURE YAPILIŞI *

“Aşure nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı şu şekilde:

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Aşurelik buğdayı yıkayın ve tencereye koyup üzerine kaynar su dökün.

Buğdayı 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün.

Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın. (İsterseniz akşamdan buğdayı iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar da bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15 dakika kaynatmak yeterli olur.)

Yumuşayan buğdaya pişmiş fasulyeyi, nohutu, kuru üzümü, doğranmış kayısıyı ve yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın.

Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın.

Aşureyi cam kâselere bölüştürün. Aşure kâselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

AŞURE YAPILIŞININ PÜF NOKTASI *

Aşure pişirirken toplamda 3 litre kadar su kullanın. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Haşlanmış olarak satılan hazır ürünlerden kullanmak istemiyorsanız yapımında kullanacağınız bakliyatları bir gece önceden suda bekletmeniz lazım.

Kullandığınız suyun kaliteli olması da önemli. İçme suyu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Aşure tarifi

AŞURE NASIL SERVİS EDİLİR? *

Aşure yapımında kullandığınız kuru meyveleri küçük küçük doğradıktan sonra üzerine de serpiştirebilirsiniz. Vereceğiniz desenler hayal gücünüze kalmış.

Kan şekerini ayarlamaya yardımcı olan tarçını unutmayın. Rendelenmiş Hindistan cevizi de lezzet ve güzel bir görüntü için sizleri bekliyor. Fındığı, fıstığı, cevizi bol tutun. Kuş üzümü de ekleyebilirsiniz. Ekşi severler mandalina dilimi ekleyebilir. Aşurenin üzerine susam da serpebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Aşure sunumları

Mutfakta kış hazırlıkları: Turşu, marmelat, konserve tarifleri

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.