Ağustos ayında açan çiçekler nelerdir? Ağustos ayında, yaz çiçeklerinin tüm renklerinin tadını çıkarırız. İşte bu ay rengarenk açan çiçekler…
Latince adı Malva sylvestris’tir. Ebegümeci çiçeği Malvaceae ailesinden gelmektedir.
Ebegümeci çiçeği özellikle Ege bölgesinde sıkça rastlayabileceğiniz bir bitkidir. Mor çiçekleriyle doğayı süsler. Küçük ve büyük yapraklı iki türü mevcuttur. Doğada kendi kendine yaşayabilen bir bitkidir. Dayanıklıdır ve çok fazla bakım isteği yoktur. İlk çıktığı dönemde yaprakları tazeyken tüketebilirsiniz. Suya çok fazla ihtiyaç duymaz. Yaprakları eğer aşağı yönlü sağlıksız bir görüntü alırsa sulama gerçekleştirebilirsiniz. Hemen hemen her türlü toprağa uyum sağlar. Önemli olan çok sert bir toprak olmaması yeterlidir.
Kadife çiçeği, Asteraceae yani Papatyagiller familyasına aittir. Kadife çiçeğinin botanikteki adı ‘Tagetes Patula’ olarak bilinmektedir. İngilizcede yaygın olarak marigold denir. Orta Meksika ve Amerika anavatanıdır. Kadife çiçeği sıcak iklimli yerlerde doğal olarak da yetişebilmektedir. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde kendiliğinden yetişir.
Park ve bahçelerde sıklıkla karşılaşabileceğiniz bir çiçektir. Uzun süre çiçekli kalması nedeniyle ve yine tohumuyla çoğaltılabilen bir tür olduğu için çokça tercih edilmektedir.
Çiçeklerinin rengi genellikle turuncu, parlak sarı, kahverengi, kırmızı olup kadifeyi andıran bir görünüme sahiptir. Kadife çiçeği, ilkbaharda serinliklerin bitmesiyle dikilir. Güneşli bölgelerde yetişmeyi sevdiğinden dolayı Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere benzer iklimlere sahip bölgelerde yetişebilmektedir.
Kış soğuklarına dayanıklı bir bitki değildir. Yaz mevsiminde daha sık rastlanmasının nedeni güneşi daha çok sevmesidir. Yazın sık sık sulamak gerekir. Doğal, organik topraklarda büyümeyi sever. Gübreleme sevmez. Nemli ve hafif topraklardan hoşlanırlar. Suyu bünyesinde tutan, killi topraklardan hoşlanır. Fakat toprağın geçirgenliği de yine önemlidir. Bu dengede hazırlanmış bir toprakta saksıda da bakabilirsiniz.
Tek yıllık bir bitkidir. Tohumdan rahatlıkla çoğaltılabilir. Çiçeklenme süreci bittikten sonra topraktan tamamen çıkartılabilir. İlkbaharda serinlikte ekilen tohumlar hızlı bir şekilde filizlenmektedir. Tohumlarını her yıl ayırıp yeniden dikebilirsiniz.
Böcek uzaklaştırma özelliği vardır. Kokusu nedeniyle birçok canlıyı kendinden uzak tutar. Bu nedenle birçok kişi özellikle domates ve biberlerinin yanına kadife çiçeği diker ki böceklerden zarar görmesinler diye.
Detaylar: Kadife çiçeği bakımı nasıl yapılır? Marigold özellikleri
Begonya çiçeği, 200’den fazla türü ve renkli çiçekleriyle göz dolduran, yıllardır her evin saksılarında yer edinmiş bitkilerden biridir. Anavatanı kaynaklara göre Güney Amerika, Güney Afrika ve Asya’dır. Çiçeklerini yaz döneminde açan begonya sarı, kırmızı, pembe, beyaz ve turuncu renklere sahiptir. Ayrıca yapraklarının görüntüsüyle de dikkat çeken begonya bu özelliği nedeniyle son yıllarda sıkça iç mekanlarda yer verilen bitkilerden biri oldu diyebiliriz.
Begonya çeşitleri;
Begonya, aydınlık bir konumda, havadar bir ortamda, güneşe dik açıyla maruz kalmayacağı fakat çiçeklenme döneminde günde en az 2-3 saat güneşin çok yakıcı olmadığı saatlerde mutlaka güneşten faydalanmasını sağlayacağınız bir konumda bakılmalıdır. Yarı gölge ya da gölge alanları çok sever.
Kısa ve küçük kök yapısına sahip olduğu için bitkinizi çok derin bir saksıya dikmemelisiniz. Bitkiniz geliştikçe saksı boyutunu derecelendirerek büyütebilirsiniz. Ayrıca mutlaka tabanında birden fazla hava deliğine sahip özellikte saksı tercih etmelisiniz. Drenajı iyi sağlayamazsanız yani hava deliksiz bir saksı tercih ederseniz ne yazık ki bitki köklerininiz büyük bir hasar alacaktır.
Begonyaların sulanması toprak nemi kontrol edilerek yapılmalıdır. Nemi seven bir bitki olduğu için toprağı çok uzun süre kuru kalmamalıdır. Fakat sulama yaparken aniden ve hızlı bir şekilde suya boğmamalısınız. Dengeli bir sulama gerçekleştirmelisiniz. Yani toprağın eşit şekilde ıslanması yeterlidir. Özellikle yaz döneminde çok sık olmamak şartıyla ara ara yapraklarına su püskürtebilirsiniz.
Zinya çiçeği tek ve çok yıllık türlere sahiptir. Eğer düzgün bakım yapılırsa çiçeklerini uzun süre üzerlerinde tutabilirler. Dayanıklı bir bitkidir. Güneşli, nemli, verimli, iyi drene edilmiş olan topraklarda yetişirler. Sıcak iklimde yetişmeyi çok severler. Fakat bir çok yere de uyum sağlayabilen bitkiler olduğu için ülkemizde parklarda çok sık rastlayabilirsiniz.
Tohumdan rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Zinnia tohumları yüzeye belli aralıklarla dikilir. Tohumların doğrudan güneş ışığına maruz kalmamaları için hafifçe toprak ile yüzeyleri örtülür. Tohumları, toprağın yeteri kadar sıcak olduğu ve don ihtimalinin olmadığı dönemlerde ekilirse filizlenme süresi bir o kadar hızlı gerçekleşir. Zinnia tohumlarının çimlenme süresi yaklaşık olarak 10 – 14 gündür.
Zinnia bitkisi dalları belli bir boya eriştiğinde budanırsa, o kadar fazla büyür ve kendini yeniler. İlk gerçek yaprakların üzerindeki sapı kesersek bitki enerjisini boşa harcamaz. Böylelikle bitkinin gelişimi daha sağlıklı ve verimli ilerler.
Sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır.
Detaylar: Zinya çiçeği özellikleri nelerdir? Zinya çiçeği anlamı ve bakımı
Ağustos ayında açan çiçekler listemizde bir diğer güzel çiçek kozmos… Kozmos Asteraceae familyasındandır. İngilizcede yaygın adı Meksika papatyası olarak geçmektedir. Susuzluğa ve aşırı sıcaklara dayanabilen nadir bitkilerdendir.
Tuzlu topraklara uyum sağlayabilir. Bu nedenle deniz kıyısı arazilerin çiçeklendirilmesi için tercih edilirler. Fakat asitli toprakları sevmezler.
Kozmosun çiçekleri yazın açmaya başlar ve sonbahara kadar çiçekleriyle yaşamaya devam eder. Bazı türleri yaz sonunda da çiçeklenebilir. İlkbaharda tohumdan yetiştirilebilir.
Lotus çiçeği bir diğer adıyla nilüfer çiçeği iç alanlarda da bakımı yapılabilen bir çiçek türüdür. Ancak doğal ortamında, sulak ve çamurlu batak ortamlarda çok daha güzel bir şekilde açar. Su bitkisi olduğundan dolayı her zaman bol miktarda suya ihtiyaç duyar ve bu duruma çok dikkat edilmesi gerekir.
Lotus çiçeği bakımında en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri tohumun tamamen sulu yerde bırakılmasıdır. Bol sulak yer her zaman gelişimi için fayda sağlayacaktır.
Filizlerinin mutlaka su altında kalması çok önemlidir.
Filizler büyümeye başlayınca bir avuç toprak atmak gelişimi için etkili bir yöntemdir.
Büyük su alanlarında ve bataklık alanlarında görülen lotusun hem bakımı son derece kolaydır hem de her zaman güzel bir kokuya ve görünüme sahiptir. Renkli çeşitlere sahiptir. Ayrıca ince yaprak dokusuyla dikkat çeker. Lotus çiçeği evlerin en sulak saksılarında yetişebilir. Lotus çiçeğinin tohumu temin edildikten sonra, ufak bir su dolu bardak içerisinde tohum bekletilebilir. Böylelikle filizlenme süreci başlar. Filizlenme gerçekleştikten sonra bitki büyük bir saksıya aktarılır. Lotus çiçeği bakımına son derece özen gösterilmesi ve suyunun eksik edilmemesi gerekiyor.
Detaylar: Lotus çiçeği (Nilüfer) evde nasıl yetiştirilir? Bakımı ve püf noktaları
Gül bakımını evde yapmak istiyorsanız derin ve geniş bir saksı tercih etmelisiniz. Ayrıca drenajı iyi olan yani hava deliklerine sahip bir saksı kullanmalısınız. Saksı değişimi yaz döneminde iki yılda bir olmalıdır. Gül yetiştirmek için toprağın killi ve gübreli olması gerekir. Toprağını ilkbahar ya da sonbaharda değiştirebilirsiniz.
Gül bitkisi hava akımından, farklı cisme temastan, aşırı sıcak-soğuk ortamlardan hemen etkilenir. Bu tür ortamlarda bakılmamalıdır.
Tomurcuk verdiği dönemlerde güneşten gün içinde 5-6 saat faydalanması gerekir. Böylece tomurcuklar sağlıklı bir şekilde çiçeklerini açar.
Gülün hemen yanında çıkan otlar düzenli olarak temizlenmelidir. Temizlenmezse bitki gelişimini etkileyen sonuçlar doğurur.
Bitkinize düzenli olarak yılda bir defa vitamin takviyesi yaparak bağışıklığını kuvvetlendirmeyi ihmal etmeyin.
Detaylar: Saksıda gül bakımı nasıl yapılır?
Ortanca oldukça gösterişli ve güçlü bir çiçektir.
Yarı gölge alanları severler. Ortancalar, derin, hafif asitli, organik maddelerce zengin toprakları sever. 1,5 metreye kadar çıkan boyları ile saksı çiçekleri olarak da yetiştirilebilir. Kısmen gölge ve havadar yerlerde rahat eder.
Nemli toprakta yaşamak isterler. Toprak nemi kontrol edilerek sulama periyodunu belirleyebilirsiniz.
Mart, mayıs ve temmuz aylarında genel amaçlı gübre kullanımı yapılabilir. Böylelikle çiçekleri daha sağlıklı olacaktır.
Detaylar: Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Anlamı nedir?
Ağustos ayında açan çiçekler listemiz bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Haziran, Temmuz ve Ağustos’ta bahçede neler yapılmalı?
Temmuz ayında açan çiçekler nelerdir? İşte 6 farklı çiçek