zıpçıktı-çiçeği bakımı

Zıpçıktı çiçeği bakımı (Zephyranthes) nasıl yapılır?

Son güncelleme:

Zıpçıktı çiçeği bakımı nasıl yapılır? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sizler için çoğaltma, sulama, toprak ve saksı seçimi gibi tüm detayları bir araya getirdik. Yağmur zambağı ve peri çiçeği isimleriyle de bilinen Zıpçıktı çiçeği bakımı (Zephyranthes) ile ilgili detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

ZIPÇIKTI ÇİÇEĞİ BAKIMI (ZEPHYRANTHES)

Zıpçıktı çiçeği bakımı (Zephyranthes)

Dayanıklı bir bitkidir. Amaryllidaceae ailesinin bir üyesi olan yağmur zambaklarının bakımı aynı ailenin sarı zambak , Lycoris zambak ve hatta nergis zambağı yetiştirmekle aynıdır. Boyutlar ve çiçekleri farklılık gösterse de yağmur zambağının bakımı da diğerleriyle aynı yapılır.

Günümüz pazarında çeşitli yağmur zambakları bulunmaktadır. Yeni melezler bir çok renktedir. Çiçeklenme zamanı türe göre değişse de temelde bakımları aynıdır.

Yağmur zambağı, uyku döneminde de düzenli sulanmalıdır. Toprak iyi drene olmalıdır. Yağmur zambak soğanları, çoğalmadan bulunduğu yerden hareket ettirilmemelidir.

Yağmur zambak soğanı taşırken, yeni ekim alanları önceden hazırlanmalıdır ve sonrasında yeni yerlerine taşınmalıdır.

Yağmur zambağının çimen benzeri yeşilliklerini gür ve sağlıklı tutmak için düzenli sulamak önemlidir. Yapraklar sulama ihmal edilirse geri gelişim gösterebilir. Ancak sulama devam ederse geri dönecektir.

Yatağına veya saksılara yerleştikten sonra, yapraklar yayılır ve çoğalır. İsminden de anlayabileceğiniz gibi, yağmur zambakları biraz su sever ve sık sık yağmurdan sonra çiçeklenme görürsünüz. Çiçekler nemli kaldıkları sürece yaz boyunca sürekli görünürler.

Yapraklar, kuraklık koşullarında bile kaybolabilir. En iyi çiçeklenme için özellikle yaz ortasından sonbahara kadar, büyüme mevsimi boyunca düzenli olarak ve derinlemesine sulayın. Hiçbir gübrelemeye ihtiyaç duymaz.

ZIPÇIKTI ÇİÇEĞİ NE ZAMAN AÇAR?

Zıpçıktı çiçeği bakımı (Zephyranthes)

Pembe, sarı ve beyaz çiğdemi andıran çiçekleri, ilkbaharın sonundan yaz sonuna kadar, bazen yağmurlu mevsimlerde daha erken çiçek açar. Her gövdede birden fazla çiçek açar.

Zephyranthes candida‘nın yıldız şeklindeki çiçekleri, peri çiçeği, zıpçıktı çiçeği veya yağmur zambağı olarak da adlandırılır. Ülkemizde pembe ve sarı zıpçıktı daha çok görünmektedir.

ZIPÇIKTI ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ (ZEPHYRANTHES)

Yağmur zambağı bitkileri ( Habranthus robustus syn. Zephyranthes robusta ), benekli gölgeli bahçe yatağını veya saksısını süsleyerek yağmur duşlarının ardından sevimli çiçekler üretir. Bitki için doğru koşullar mevcut olduğunda yağmur zambakları yetiştirmek zor değildir. Yağmur zambak soğanları, doğru noktaya yerleştikten sonra bol miktarda küçük çiçekler üretir. Anavatanı Orta Amerika’dır.

YAĞMUR ZAMBAĞI NE ZAMAN DİKİLİR?

Zıpçıktı çiçeği bakımı (Zephyranthes)

Küçük yağmur zambak soğanı sonbahar mevsiminde iyi drene olan toprağa dikilir. Zengin, nemi iyi tutan ve hafif asidik özelliğe sahip olan topraklar bu bitki için tercih edilmelidir. Soğanları 7,5 cm aralıklarla toprağa yerleştirin. Yağmur zambağı soğanlarını taşırken ve naklederken, soğanları hızlı bir şekilde ekilip sulanmalıdır. Soğuk iklimlerde soğanlarını karanlık, serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Mevsimde yeniden yatağına ya da saksıya dikimini gerçekleştirebilirsiniz.

ZIPÇIKTI ÇİÇEĞİ ZEHİRLİ Mİ?

Zehirli bir bitkidir. Patili dostlarımızdan ve çocuklarımızdan uzak bir noktada muhafaza edilmeli ve bakım sağlanmalıdır.

Lilyum çiçeği bakımı nasıl yapılır? Lilyum anlamı ve yetiştirilmesi

Lotus çiçeği (Nilüfer) evde nasıl yetiştirilir? Bakımı ve püf noktaları