Zebra perde nedir? Nerelerde kullanılır?

Son güncelleme:

Zebra perde nedir? Nerelerde kullanılır? Bir yaşam alanının olmazsa olmaz dekorasyon ürünlerinden olan perdeler, iç dizaynda tamamlayıcı bir göre alıyor. Alanın ambiyansında büyük öneme sahip olan bu ürünler, özellikle modern ve kullanışlı olacak şekilde tercih ediliyor. Ev aksesuarları arasında ilk göze çarpan ürünlerden olan perdeler, kullanım amaçları ve alanlarına göre farklılık gösteriyor.

İzole bir alan yaratırken dekoratif bir görüntü de sağlamak için kullanılan perdeler, ışık yoğunluğunu azaltmak konusunda ciddi önem taşıyor. İyi bir perde seçimi yapmak için mutlaka kullanım amacını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu doğrultuda yola çıkıldığında her zevke göre perde çeşidi bulmak mümkün. Perde alternatifleri arasında en çok tercih edilen ürünler arasında zebra perde bulunuyor. 

ZEBRA PERDE NEDİR?

Zebra perde nedir

Son dönemlerde çok fazla tercih edilen zebra perde, saydam ve opak şeritlere sahip kumaşlardan üretiliyor. Saydam kısmıyla güneş ışınlarını içeri alabilirken, opak kısmıyla da engelleme avantajı sunuyor. Görüntüsünün zebra hayvanının üzerindeki desenlere benzemesi nedeniyle ismi de buradan geliyor. Bir stor perde çeşidi olan zebra perdelerin arka kısmı çıtaya entegre olarak üretiliyor. Bu perde çeşidi sayesinde güneş ışıklarını tamamen engelleyebilir veya alana girmesini istediğiniz ışık miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Tül ve güneşliğin birarada kullanılması mantığıyla üretilen bu perdeler, kullanım ve temizlik açısından  büyük rahatlık sağlıyor. Üretildiği ilk zamanlarda kısıtlı renk seçeneği bulunduran zebra perdeler, günümüzde her türlü renk ve desende üretilebiliyor. Hem ofis hem de özel konutlarda kullanımı giderek artan bu perde çeşidi aynı zamanda uzun ömürlü bir model. Ayrıca basit mekanizması sayesinde de konforlu ve kolay bir kullanım sunuyor. 

Zebra Perde Nerelerde Kullanılır?

Zebra perde nedir

Mekanik bir perde çeşidi olan zebra perdeler, kullanım kolaylığı avantajı sayesinde pek çok iç mekanda kullanılabiliyor. Zebra perdelerin kullanıldığı alanları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Oturma ve Yatak Odaları
  • Mutfaklar ve Banyolar
  • Çocuk Odaları
  • Şirketler
  • Ofisler
  • Kütüphaneler
  • Hastaneler
  • Oteller
  • Kafeler

Kullanımı en kolay perde çeşitlerinden biri olan zebra perdeler, çoğunlukla şirket ve ofis alanları için tercih ediliyor. Kolay temizlenen bir ürün olması sebebiyle bu alanlarda sıklıkla kullanılan zebra perdeler, hem tül hem de güneşlik işlevi görmesi sayesinde kalabalık görüntüyü de engelliyor. Kolaylıkla silinerek temizlenebilir bir perde olduğu için özellikle kirlenmeye elverişli ortamlarda kullanılması tavsiye ediliyor. Mutfak ve hastanelerde ise bu sebeple tercih ediliyor. Güneş ışınlarını yoğun şekilde içeri alan oturma odalarında bu perdeler sayesinde ışık seviyesi ayarlanabiliyor. Opak kısmının güneş ışınlarını tamamen kesmesi ile yatak odaları gibi gün ışığının az girmesi istenen alanlarda çok fazla tercih ediliyor. Uzun süre oturulduğunda güneşe çok fazla maruz kalınabilen kütüphane ve kafe gibi alanlarda ise zebra perdeler kullanılarak bu problemler ortadan kaldırılıyor. Çocuk odalarında bebekleri ve çocukları güneşin zararlı etkilerinden korumak için de yine zebra perdeler tercih ediliyor. Zebra perdeler kullanım alanlarına ve amaçlarına göre değişiklik gösterse de, herkes için konforlu bir ev dekorasyonu sağlıyor. 

Zebra Perdeler Nasıl Temizlenir?

Kullanımı, monte edilişi ve temizliği en rahat perdeler arasında bulunan zebra perdeler; bu özelliği sayesinde oldukça sık tercih ediliyor. Stor perdeler genellikle polyesterden üretildiği için kirlendiğinde rahatlıkla temizlenebiliyor. Nazik bir sabun ve deterjan ile ıslatılmış bir bez ile çok fazla güç kullanmadan temizlenerek tekrar kullanmaya devam edilebiliyor. Çok kolay kirlenmeyen bu perdeleri uzun ömürlü kullanmak için düzenli olarak temizlemek gerekiyor. Bu sebeple 6 ayda bir yapacağınız düzenli bir temizlik ile perdelerinizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Detaylar: Stor perde nasıl yıkanır? Stor perde temizleme adımları

Afrika stilinin püf noktaları: Çekici ve vahşi dekorasyon stili