Evde Düzen

Yün battaniye nasıl yıkanır? Temizlik ve bakım yolları

Yün battaniye nasıl yıkanır? sorusu soğuk aylardan sıcak aylara geçtiğimiz bu günlerde sıklıkla araştırılıyor. Yün battaniyenin temizlenmesi, tipik olarak yatakları süsleyen bakımı kolay çarşaflardan daha önemlidir.

Yün dikkatli kullanım gerektirir, bu nedenle kirli yün battaniyeyi temizlerken çok dikkatli olun. Kumaş kırışmaya veya keçeleşmeye eğilimlidir ve yanlış kullanılırsa bir daha asla eskisi gibi olmaz.

Yün battaniyenizi temizlerken sorunlarla karşılaşırsanız, bir kuru temizlemecinin yün eşyalardaki uzmanlığı, battaniyeyi eski taze, yumuşak görkemine geri döndürmek için çok değerli olabilir.

YÜN BATTANİYE NE SIKLIKLA TEMİZLENMELİDİR?

Yün battaniyeler sık ​​temizlik gerektirmez. Hassas olduklarından, battaniyenizi yalnızca gözle görülür şekilde kirliyse veya kötü bir koku varsa yıkayın veya temizleyin. Yün battaniyeleri arada bir birkaç saatliğine dışarıya asmak, onları taze ve temiz tutmanın en iyi yollarından biridir.

YÜN BATTANİYE NASIL YIKANIR?

GEREKLİ MALZEMELER:

  • Yumuşak kıllı fırça
  • Temiz bez
  • Çamaşır makinesi
  • Yumuşak banyo havluları (isteğe bağlı)
  • Kurutma rafı (isteğe bağlı)
  • Demir (isteğe bağlı)
  • Pres bezi (isteğe bağlı)
  • Yün yıkama deterjanı
  • Karbonat veya damıtılmış sirke ve su
Yün Battaniye Nasıl Yıkanır
DeterjanYün güvenli
Su sıcaklığıSoğuk
Döngü TürüHassas veya elde yıkama
Kurutma TipiSadece havayla kurutun
Özel TedavilerÖn işlem lekeleri

1- Battaniyeyi Silkeleyin: Yün battaniyeyi yıkamadan önce silkeleyin ve iyi havalandırılan bir alana asın. Bu adım, battaniyenin tekrar tazelenmesine yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir ve yıkamanız gerekmeyebilir.

2- Battaniyeyi Fırçalayın: Battaniyeyi temiz bir yüzeye düz bir şekilde yatırın. Battaniyeyi yumuşak kıllı bir fırça kullanarak, her seferinde aynı yönde olacak şekilde fırçalayın. Bu, bazı kirleri temizler.

3- Lekeleri Tedavi Edin: Hemen ilgilenilmezse, lekelerin yün battaniyelerin içine işlemesi muhtemeldir. Yün battaniyenizde lekeler varsa, soğuk su ve hafif bir deterjan, karbonat veya sirke solüsyonu (1/3 su bardağı damıtılmış beyaz sirke ve 2/3 su bardağı su) ile temizleyin. Alanı ıslatın ve temiz bir bezle kurulayın.

4- Battaniyeyi Soğuk Suda Islatın: Çamaşır makinesini soğuk su ve yün için güvenli bir deterjanla doldurun. Yün battaniyeyi içine koyun ve 15 dakika bekletin.

Yünü çekebileceğinden, temizleme işleminin hiçbir noktasında ılık veya sıcak su eklememelisiniz.

5- Birkaç Dakika Yıkayın: Çamaşır makinesini hassas programa ayarlayın ve iki dakika çalışmasına izin verin. Döngüyü iptal edin, durulama döngüsüne geçin ve durulama döngüsünün tamamlanmasına izin verin. Kumaşta köpük görürseniz battaniyeyi bir durulama döngüsünden daha geçirin.

6- Battaniyeyi Havluya Sarmak: Fazla nemi emmesi için battaniyeyi kuru bir banyo havlusuna sarın. Suyu gidermek için birden fazla havlu kullanmanız gerekebilir. Yünün şeklini bozacağı için battaniyeyi sıkmayın.

7- Battaniyeyi Asarak Kurutun: Battaniyeyi hava ile kuruması için dışarıya asın, ancak doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Güneş battaniyenin yumuşaklığını bozabilir. Yün battaniyeyi de kurutucuya koymaktan kaçının, çünkü lifleri ezebilir ve battaniyeyi küçültebilir. Hafif nemli bir battaniyeyi bir kapıya, kurutma rafına veya paslanmayan bir duşa veya havlu çubuğuna kurutmak için asabilirsiniz.

YÜN BATTANİYE ÜTÜLENİR Mİ?

Genellikle bir yün battaniyeyi ütülemeniz gerekmese de, düzleştirmek için biraz çaba isteyen birkaç inatçı kırışıklık olabilir. Çoğu zaman, bir ütüden çıkan buhar, ütü kumaşa hiç dokunmadan yündeki bir kırışıklığı giderebilir. Bir kırışıklığı mutlaka gidermeniz gerekiyorsa, yün ayarında (300 derece) idareli bir ütü kullanın ve her zaman ütünün altında bir ütü bezi kullanın. İkincisini yapmazsanız, yün üzerinde zararlı parlak bir yama oluşturma ihtimaliniz olur.

YÜN BATTANİYE NASIL SAKLANIR?

Yün battaniye nasıl yıkanır sorusunun yanıtı bu şekilde. Peki nasıl saklamalı? Depolama sırasında yün battaniyeyi haşerelerden ve nemden koruyun. Yıllar önce böceklerin yün liflerini yok etmesini önlemek için naftalinler kullanılıyordu, ancak bu yöntem battaniyeye ve tüm odaya nüfuz eden kalıcı ve hoş olmayan bir koku bıraktı. Bunun yerine, yün battaniyeyi sıkıca kapatılmış bir çöp poşetine veya ağır bir plastik torbaya koyun. Zararlılar endişe vericiyse, birkaç sedir yongası veya tahta blok ekleyin. Sedir ağacı, doğal bir uçan böcek kovucudur ve naftalinlere iyi bir alternatiftir.

YÜN BATTANİYE YIKAMA İPUÇLARI

  • Yünlü giysiler ve battaniyelerde genellikle giyside veya ketende kullanılan kumaşın türünü ve nasıl bakımının yapılacağını gösteren bir bakım etiketi bulunur . En iyi sonuçlar için daima üreticinin tavsiye ettiği bakım talimatlarını izleyin.
  • Çamaşır makinenizin özel bir yün programı varsa, yün battaniyeyi temizlemek için “hassas” veya “elde yıkama” yerine bunu kullanın.
  • Yalnızca kuru temizleme yapılan yün giysiler veya çarşaflar yalnızca profesyonel kuru temizlemeciler tarafından yıkanmalıdır.

İlginizi çekebilir: Çamaşır etiketlerindeki semboller ne anlama geliyor? Yıkama sembolleri

Şişme mont nasıl yıkanır? Deterjan seçimi, yıkama, kurutma

Pamuk yastık nasıl yıkanır? Elde ve çamaşır makinesinde yıkama

Stor perde nasıl yıkanır? Stor perde temizleme adımları

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Bu 10 ışık artırıcı tüyo evinize daha fazla doğal ışık getirecek

Kasvetli odalar mı? Evinizi aydınlatmak için profesyonellerin sunduğu bu akıllı ışık artırıcı tüyoları kullanın.

4 saat önce

Balkonunuzu ya da terasınızı bahçeye çevirebilirsiniz! İşte yapılışı

Terasınızda ya da balkonunuzda, sadece dört saatte harika bir bahçe ortamı yaratabilirsiniz. Nasıl mı? İşin…

4 saat önce

Minimal yaşamın ayaklı evleri: 15 metreküplük kompakt bir karavandayız

Evim ile Ev Turu'nun bu haftaki bölümünde manzarasını kendinizin belirlediği mobil evler olan karavanlardan birine…

4 saat önce

Elektrikli süpürge çekmiyorsa ne yapılır?

kli süpürge çekmiyorsa ne yapılır? Elektrikli süpürgelerin çekim gücünün azalması sık rastlanan sorunlardan biri...

21 saat önce

Yazlığınız yaza hazır mı? İşte 9 adımda yapılması gerekenler

Yazlığınız yaz için biraz bakıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Peki nereden başlamalı? 9 adımda yazlıkta bakımı…

23 saat önce

Bitkilerin altına neden tabure koyulur?

Bitkilerin altına neden tabure koyulur? Son yıllarda bitkilerin altına tabure koyanların sayısı oldukça arttı. İşte…

1 gün önce