yasemin çiçeği bakımı

Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır?

Yasemin çiçeği bakımı hakkında püf noktaları bir araya getirdik. Yasemin çiçeği nasıl çoğaltılır? Sulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? sorularının yanıtını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, Evim’e anlattı.

YASEMİN ÇİÇEĞİ BAKIMI

Kokusuyla büyüleyen Akdeniz ve Ege Bölgesinde yaz aylarında bolca karşılaşabileceğiniz bitkilerden biridir yasemin çiçeği.

Nem oranı yüksek topraklarda yaşamayı sever. En fazla ilkbahar ve yaz aylarındaki nemli toprağı sever. Aydınlık ve havadar bir ortamda sağlıklı gelişim gösterir.

Hassas bir bitki olduğu için bitlenmeye müsait bir bitkidir.

Yasemin çiçeği nasıl çoğaltılır

YASEMİN ÇİÇEĞİ GÜNEŞ İHTİYACI

Yasemin bitkisi güneşi çok sever. İç mekanda günde en az dört saate kadar güneş aldığından emin olun. Eğer evinizin içi güneş almıyorsa mutlaka balkonda güneşlendirmeyi ihmal etmeyin.

TOPRAK SEÇİMİ VE TOPRAK DEĞİŞİMİ

Hafif kumlu, humuslu, iyi drenajlı toprakları sever. Yasemin çiçeği için toprak değişimini ilkbahar mevsiminde yapabilirsiniz. Yasemin çiçeği, çiçeklerini açtığı dönemde özellikle yazın daha çok sulanmalıdır.

YASEMİN NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Yasemin çiçeği, ilkbaharda çiçeklerini açar ve sonbahara kadar çiçek açmaya devam eder. Yasemin çiçekleri beyaz veya krem renklerinden oluşur.

YASEMİN NE ZAMAN BUDANIR?

Yasemin çiçeği bakımı için budamakta çok önemlidir. İlkbaharda yapraklarını dökmüş olan yasemin çiçeğini rahatlıkla budayabilirsiniz.

YASEMİN ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Yasemin çiçeği çelikleme yöntemiyle çoğaltılır. Bitkinin tepesinden en az 10 cm uzunluğunda bir dal steril edilmiş düz uçlu bir kesici ile kesilir. Suda köklendirmeye bırakılır. Köklenme gözlendikten sonra uygun toprak ve ortam koşullarında bakıma alınır.

YASEMİN ÇİÇEĞİ ANLAMI

  • Yasemin çiçeği, çekicilik ve güzelliği temsil eder.
  • Kırmızı renki yasemin aşkı ve sevgiyi anlatır.
  • Sarı renkli yasemin, bolluk ve sevinç içinde yaşamak demektir.
Yasemin

YASEMİNİM ÇİÇEK AÇMIYOR

Soru: Merhaba bahçemde merdiven yanındaki korkuluklara sardırdığım 5 yaşında bir yaseminim var. Normalde bu ay çoktan çiçek açmış olması gerekirdi, ancak daha tomurcuk bile vermedi. Bu sene neden geç kalmış olabilir?

Selçuk Gündoğdu / Muğla

Cevap: Eğer bitkinizi gölgeleyen bir durum oluşmuşsa çiçek verimi gecikebilir ya da hiç çiçek vermeyebilir. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse bitkinize fosfor ve potasyumca zengin gübreler verin. Bu, bitkinizin çiçeklenmesini sağlayacaktır.

YASEMİN ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

200 kadar türü vardır. Bahar sonunda, yaz döneminde açan beyaz, narin çiçeklere sahiptir. Güzel kokusu sayesinde bahçelerin vazgeçilmezidir. Büyük saksılarda da yetiştirilebilir. Bodur, çalı ve sarmaşık olarak birçok türü vardır. Çiçekleri uzun süre dalları süsler.

Ilıman iklimin hakim olduğu yerlerde yetiştirilmesi çok daha kolaydır. Işık isteği fazladır. Güneşli ya da yarı gölge alana dikebilirsiniz. Organik maddece zengin toprakta sağlıklı gelişim gösterdiğini unutmayın. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapın. Aşırı sulamadan uzak durun. Duvarların dip kısımlarında ya da pergolalara sardırarak güzel bir görüntü oluşturabilirsiniz. Doğru budamayla çit görünümü de elde edebilirsiniz. Sert rüzgarlardan korumanız gerekir. Korunaklı yerlere dikmeye özen gösterin.

Küstüm çiçeği bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?