Ütü izi nasıl geçer? Ütü izi yok olur mu? Pratik öneriler

Ütü izi nasıl geçer ya da ütü izi yok olur mu? sorularına yanıt arıyorsanız, detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Düzenli olarak yıkama işlemine tabi tutulan giysiler, kurutma işlemi sonrasında kırışmış bir yapıya sahip olur. Göze hitap eden şık bir görünüm için kırışmış giysileri ütülemek ve düzgün bir forma sokmak önem arz eder. Ütüleme işlemi sırasında yüksek ısı ya da en ufak bir dalgınlık sonucunda giysilerde ütü izi ya da ütü parlaklığı oluşabilir. Oluşan ütü izleri birkaç farklı yöntemle oldukça kolay bir şekilde onarılabilir. Siz de bahsedilecek olan doğal yöntemlerden faydalarak giysilerinizin üzerinde oluşan ütü izlerini oldukça pratik bir şekilde yok edebilirsiniz. 

ÜTÜ İZİ NASIL GEÇER?

ütü izi nasıl geçer

Giysilerde oluşan ütü izini geçirmek için kullanabileceğiniz doğal yöntemler şunlardır:

  • Oksijenli Su: Oksijenli su, ütü izinin yanı sıra birçok farklı lekeyi geçirmek için de kullanılan bir yöntemdir. Giysilerde oluşan ütü izini geçirmek için uygun bir kasenin içerisine yarım bardak oksijenli su ve yarım bardak normal su eklemelisiniz. Ardından kase içerisine koyduğunuz suyu oldukça iyi bir şekilde karıştırmalı ve temiz bir bezi suyun içerisinde ıslatmalısınız. Islattığınız bez ile ütü izi oluşan bölgeyi silebilirsiniz. Ardından yarım saat beklemeli ve giysinizi çamaşır makinesinde yıkamalısınız. Böylelikle giysinizin üzerindeki ütü izini yok edebilirsiniz. 
  • Sirke: Ütü izi geçirme işleminde kullanılan doğal yöntemlerden biri de sirkedir. Temiz bezi bir kasenin içerisine eklediğiniz yarım bardak su ve üç yemek kaşığı sirke ile ıslatabilir, ıslattığınız bez ile ütü izini silebilirsiniz. 
  • Boraks: 1 yemek kaşığı boraks ile yarım bardak ılık suyu karıştırarak ütü izinin olduğu bölgeye dökebilirsiniz. Ardından yarım saat beklemeli ve beyaz sabun yardımıyla borakslı suyu döktüğünüz yeri yıkamalısınız.
  • Amonyak ve Hidrojen Peroksit: Amonyak ve hidrojen peroksit, ütü izini geçirmek için kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Ütü izini geçirmek için ütü izinin üzerine birkaç damla hidrojen peroksit ve az miktarda amonyak eklemeli ve yaklaşık iki saat beklemelisiniz. Bu işlemi gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken nokta; iki maddenin kurumasına izin vermemektir. Dolayısıyla bekleme süresi içerisinde birkaç defa aynı işlemi tekrarlamalısınız. Bu şekilde ütü izinin giysi üzerinden silinmesini sağlayabilirsiniz. 
  • Tuzlu Limon Suyu: Limon, asidik bir madde olduğundan dolayı ütü izi geçirmede kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Limonun asidik gücünden faydalanmak için ütü izinin üzerine biraz limon suyu ve tuz eklemeli ve yaklaşık olarak 20 dakika beklemelisiniz. Ütü izi bulunan bölgeyi soğuk su ile yıkadıktan sonra giysinizi çamaşır makinesine atabilir ve ütü izinin geçmesini sağlayabilirsiniz. 
  • Patates: Patates, içerisindeki bol nişasta sayesinde ütü izini geçiren en etkili yöntemlerden biri olarak bilinir. Dilimlediğiniz patates ile ütü izini ovarak ütü izinin oldukça kısa bir süre içerisinde kaybolmasını sağlayabilirsiniz. 

ÜTÜ PARLAKLIĞI NASIL YOK EDİLİR?

Ütü parlaklığı, özellikle hassas kıyafetlerde görülen bir sorundur. Ütü izine göre çok daha kolay bir şekilde onarılabilen ütü parlaklığı, ütüleme işlemi sırasında kullanılacak olan ütü bezi ile kolaylıkla önlenebilir.

Doğal kumaşlara sahip giysilerinizde oluşan ütü parlaklığını gidermek için; direkt olarak soğuk suya daldırma, sirke ile yıkama, buhar tutma ve patates ile ovma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Yapay kumaşlar, ütü parlaklığı oluşmasına daha elverişli olan kumaşlardır. Polyester, akrilik gibi kumaşlardan üretilen giysilerin üzerinde oluşan ütü parlaklığını gidermek için hidrojen peroksitli su ile ıslatılmış bir bezden faydalanabilirsiniz. Sirke ile ıslatılmış bir bezi ütü parlaklığı oluşan bölgeye yerleştirebilir, bu bölgeye ütü ile buhar uygulayarak parlaklığın geçmesini sağlayabilirsiniz. 

Ütünün altı nasıl temizlenir? Ne ile temizlenmelidir? (Kireç ve yanık)

Ütü yaparken dikkat edilecek noktalar – Parlama neden olur?

Çoraplar çamaşır makinesinde ya da kurutucuda neden kaybolur?