Bahçe

Simbidyum orkide bakımı nasıl yapılır? (Cymbidium) Ne zaman çiçek açar?

Simbidyum orkide bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Cymbidium orkide ne zaman çiçek açar? Sularken nelere dikkat etmeliyiz? Toprağı nasıl olmalı? Dal orkide adıyla da bilinen Cymbidium (simbidyum) orkide bakımı ile ilgili detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

SİMBİDYUM ORKİDE BAKIMI (CYMBİDİUM)

Cymbidium tracyanum

Cymbidium orkide, kuzeybatıya bakan bir  pencereniz varsa epey mutlu ve sağlıklı gelişim gösterecektir. Özellikle kış mevsiminde aydınlığın en iyi olduğu yönlerden biridir.

Kışın sabah güneşinin sıcaklık etkisi çok azdır. Bu nedenle bitkinize büyük zararlar vermeyecektir. Fakat sıcak iklimli bir bölgede yaşıyorsanız yazın sıcaklık etkisi daha çok hissedildiğinden dolayı güneşin etkisini gösterdiği saatlerde daha gölge bir yere bitki alınmalıdır.

Cymbidium (simbidyum) orkide, serin ve aydınlık ortamlarda yaşamayı çok sever. Çok sıcak ortamda ve az ışığın bulunduğu yerlerde mutsuz olur. Hemen yapraklarını soldurur.

Cymbidium orkideye ısıtıcı kaynakların yanında bakım sağlamayın. Yani kalorifer, klima, soba gibi ısıtıcılardan uzak bir noktada olmasına dikkat edin.

SİMBİDYUM ORKİDE SULARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTA

Nem seven bir bitki olduğu için toprak nemini dengede tutmaya çalışın. Fakat kökleri çürütecek ya da bakteri oluşturacak kadar suya da boğmamaya çalışın.

Suyu mutlaka dinlendirilmiş su olsun. Direk musluktan alınan su ile sulama yapmayın. Kireçli bir suya sahip bölgede yaşıyorsanız içme suyu kullanmaya çalışın.

Kışın iç mekanlarda ısıtıcı kaynaklardan dolayı nem oranı çok düşük olduğu için daha da özen gösterilmelidir.

CYMBİDİUM ORKİDE NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Cymbidium orkide nisan ayı başında ve sonunda çiçek açar.

SİMBİDYUM ORKİDE SAKSISI NASIL OLMALI?

Cymbidium orkidelerde diğer orkide türlerindeki gibi şeffaf saksı kullanmak zorunda değilsiniz. Cymbidium orkide bulunduğu saksıda çok yayılmayı sevmez. Saksısı biraz sıkışık olmalıdır.

TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Uygun bir toprak harcı olarak Hindistan cevizi kırıntısı ya da rendesi, orkide toprağı gibi su tutma özelliği kısıtlı ancak kökleri de havalandıran yardımcılar kullanabilirsiniz. Ancak bitki bu harçlardan besin alamadığı için düzenli olarak uygun besin takviyesi yapmanız gerekiyor.

CYMBIDIUM ORKİDE HASTALIKLARI

Cymbidium orkidede diğer tüm bitkilerde de olduğu gibi hastalanabilmektedir. Genellikle yaprak biti, kırmızı örümcek, thrips gibi bitkinin besinine ve suyuna ortak olan canlılarla karşılaşmanız mümkün. Cymbidium orkidenizi bu hastalıklardan kurtarmak için zirai ilaçlar ya da doğal yöntemler kullanmanız mümkün. Ancak cymbidium orkide diğer bitkilerden farklı olarak bazı bakterilerle yaşamına devam edebilir.

CYMBİDİUM ORKİDE ÖZELLİKLERİ

Cymbidium orkide, 44 tane botanik türü bulunan, atalarının çoğu Himalaya ormanlarında ye alan bir bitki türüdür. Hindistan’dan başlayıp, Kore, Çin, Japonya’ya kadar uzanan bir bitki türüdür. Toprak ya da ağaçlarda büyümektedir. Melez türleri üretilmiştir. Melez türleri özellikle birçok bitkiyi melezleyerek hayatımıza katan Holllanda, Avustralya ve Kaliforniya’da üretilmiştir.

Avrupa’da bahçelerde hobi amaçlı yetiştirilen bir bitkiydi. Cymbidium orkide, serada büyük yer kapladığından ve maliyetli olmasından dolayı kesme çiçekçilik de üretim için artık pek yetiştirilememektedir. Mini türleride sadece saksı ile satışa sunulmaktadır.

Cymbidium orkide yetiştirmek için arsanın büyüklüğü, geniş alana kurulacak olan sera fiyatları, ortamın ısı dengesi için gerekli ısıtma giderleri çok yüksek maliyete sebep olduğu kesme çiçekçilikten vazgeçilmiştir.

SİMBİDYUM (CYMBIDIUM) DAL ORKİDE ADI İLE DE BİLİNİYOR

Cymbidium orkide, Türkiye’de “dal orkide” olarak da bilinmektedir. Paphiopedilium’un yanı sıra çok tanınan terestrik tropik orkidelerin iki türünden biridir. Ancak Türkiye’de bakım koşullarına uygun yerlerde, özelikle de Akdeniz, Ege bölgesi ve civarında bu tarz bir üretim çok tercih edilmemektedir. Türkiye’de sera işletmecileri Cymbidium orkideyi sadece kesme çiçek üretiminde kullanmaktadır.

Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?

Keiki nedir? Orkide keiki oluşumu ve ayırma yöntemi

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Banyosunu yenilemek isteyenler için 15 dekorasyon önerisi

f2ms Grup mimarlarından Mimar Figen Erdağ Demircan, banyosunu yenilemek isteyenler için de birbirinden güzel dekoratif…

9 saat önce

Çakıllı yollarda büyüyecek en iyi 5 bitki

Çakıllı yollarda büyüyecek en iyi 5 bitkiyi sıraladık. Bu bitkiler, iyi drenajlı çakıllı bir yol…

10 saat önce

Eviniz dekoratif ya da düzenli görünmüyor mu? İşte evde en çok yapılan hatalar

Evde yapılan bazı hatalar mekanı olduğundan daha küçük ve daha karışık gösterebilir. Bu hatalardan kaçınarak…

12 saat önce

Suyla asla temizlememeniz gereken 8 şey

Suyla asla temizlememeniz gereken 8 şeyi bir araya getirdik. Bazı durumlarda, temizlik için su kullanmak…

15 saat önce

Küpeli çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir?

Küpe çiçeği bakımı, çoğaltılması, budanması, çeşitleri ve hastalıklara çözüm ile ilgili son günlerde sıklıkla araştırmalar…

16 saat önce

Kurtköy’de 85 m2’lik minik ve sevimli bir dairedeyiz

Bu hafta İstanbul Kurtköy'de küçük ve sevimli bir daireye konuk olduk.

17 saat önce