Dekorasyon Fikirleri

Çakıllı yollarda büyüyecek en iyi 5 bitki

Bu bitkiler, iyi drenajlı çakıllı bir yol için mükemmel bitkilerdir.

Bahar, bahçecilik için mükemmel bir zamandır ve bizi tonlarca yeşil trendiyle dolu olan birçok ilham verici fikirle karşı karşıya bırakır. Ancak, diğerlerinden öne çıkanlardan biri çakıllarla dekore edilmiş bahçe manzarasıydı. Çakıl kaplı yürüyüş yolları boyunca yetiştirilebilecek pek çok bitki var ve daha da iyisi, bu mevsimde büyümeleri için uygunlar.

Bu yeşil bitkiler, modern bahçenizi komşularınızın kıskanacağı bir yer haline getirecek ve bazıları size sağlıklı bir bitki örtüsünden daha fazlasını sunacaktır. Uzmanlardan aldığımız tavsiyelere göre, bu sezon çakıl yollarınızı yeşillendirmenin ve güzel bir yeşil görüntü oluşturmanın ipuçlarına dair bilgi sahibi olduk. Artık bahçenize giden yolu daha neşeli hale getirecek, arka bahçenize girişi daha çekici hale getirecek bir yürüyüş yolu oluşturabilirsiniz.

1. LAVANTA

Lavanta sadece güzel olmakla kalmıyor, aynı zamanda kuraklığa dayanıklı ve az bakım gerektiren bir bitki. Bu özelliklerinden dolayı, lavantanın çeşitli iklimlerde giderek daha popüler hale geldiğini ifade edebiliriz. Dahası, güzel bir yürüyüş yolu için yetiştirilebilecek en iyi bitkilerden biri lavanta.

Kokulu mor çiçekleri ve gümüşi yeşil yapraklarıyla ikonik olan bu bitkiler, yoğun güneş ışığı altında, iyi drenajlı toprağa ekilmelidir.

Lavantanın bakımının zahmetsiz olduğunu uzmanlarca vurgulanıyor; zira lavantanın ihmal edildiğinde daha iyi geliştiğini, yerleştirildikten sonra çok az suya ihtiyaç duyduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, şeklini korumak ve yeni büyümeyi teşvik etmek için çiçek açtıktan sonra yıllık bir kuru erik uygulamasını öneriyorlar.

2. KEKİK ÇİÇEĞİ

Otlar, özellikle de iyi drenajlı toprağı seven Akdeniz çeşitleri, çakıllı yolunuz için mükemmel bir seçenektir, özellikle de kokulu kekik. Bahçe uzmanı Dr. Taha Arooj’a göre, sürünen kekik, alçakta yetişen harika bir türdür. Hoş kokulu ve yürünebilir bir bahçe yolu oluşturmak için ideal bir yer örtücü bitki olarak kullanılabilir.

Taha, “Yaz aylarında küçük, aromatik yapraklar ve küçük pembe veya mor çiçekler üretiyor ve tam güneşi, iyi drenajlı toprağı tercih ediyor ve az bakım gerektiriyor” diyor. Ayrıca, kekiğin yaya trafiğine dayanıklı bir bitki olduğunu da ekliyor, bu da bu sağlam bitkinin yürüyüş yolunuzda yetiştirilmesi konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına geliyor.

Yol boyunca daha yoğun bir görünüm elde etmek için çeşitli kekik türlerini düşünüyorsanız, yünlü kekik yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. “Kekik ailesinin bu türü noktalar halinde açık mor çiçekler üretiyor ve bu, yer örtücü için ideal bir seçenek olabilir” diye açıklıyor.

3. BİBERİYE

Bahçe yolunuzun kenarında yetişecek bir diğer harika bitki ise biberiyedir. Bu aromatik bitki sadece harika bir yer örtüsü kaynağı olmakla kalmayıp aynı zamanda mutfakta ve süs amaçlı kullanım için mükemmel olan iğne benzeri yapraklar ürettiyor.

Biberiyeyi tam güneşte dikmek ve iyi drenajlı toprakta yetiştirmek, sağlıklı bir bitki mahsulü elde etmenizi sağlayacaktır. Gür büyümeyi teşvik etmek için idareli sulama ve düzenli budama yapmayı unutmayın.

Biberiye yetiştirmek size sadece arka bahçenize güzel bir yürüyüş yolu sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda evde yetiştirilen şifalı otlarla her an kullanıma hazır olmanızı sağlayacaktır. Misafirlerinizi bahçenize götürdüğünüzü ve onlara taze toplanmış bir demet bitki sunduğunuzu hayal edin; bu size sağlıklı bir tatmin duygusu verecektir.

4. SUKULENTLER

Sukulentler sadece mağazadan alınıp çalışma odasına yerleştirilmek için değildir; aslında bahçenizin girişine harika bir katkı yapabilirler. Green Pal’in kurucu ortağı Gene Caballero, genellikle sedum olarak bilinen sukulentlerin, sulu yapraklarıyla mükemmel yer örtüsü sağlayan bitkiler olduğunu belirtiyor. “Bu sert, kuraklığa dayanıklı bitkiler, bahçenize çeşitli renkler ve dokular sunar. Ayrıca yoğun büyümeleri yabani otlara yer bırakmaz” diyor.

Taş bitkisi olarak da bilinen sedum, kuru bahçeler için en iyi bitkilerden biridir ve hızla yayılır, bu da onları yürüyüş yolunuz için mükemmel bir seçim haline getirir. Ayrıca, yürüyüş yolunuza egzotik bir hava katarlar ve çakıllı bir patika boyunca da güzel bir görünüm sunarlar.

5. AFRİKA ZAMBAĞI (AGAPANTHUS)

Agapanthus, çakıl yolunuzu düzenlemek için harika bir yapısal bitkidir. Bahçıvanlar, agapanthus’u verimli, iyi drenajlı toprakta ve güneşli bir konuma dikmelerini tavsiye ediyor ve “Bu bitkiler, uzun sapların üzerinde çarpıcı mavi veya beyaz çiçekler taşırlar, hem yükseklik hem de zarafet katarlar” diyor.

“Ağustos ayına kadar düzenli sulama yapın ve dengeli bir gübre ile besleyin” diye ekliyor. “Daha fazla çiçek açmasını teşvik etmek için solmuş çiçekleri düzenli olarak kesmeyi unutmayın.” Bu çarpıcı uzun çiçekler, dış mekanınıza her adımınızda size bir çayırda yürüyormuş hissi verecektir.

Yemyeşil yürüyüş yolları kesinlikle neşe verecek ve dışarı adım attığınız andan itibaren bahçenizin gelişen bir vaha gibi görünmesini sağlayacak. Bu, arka bahçeniz için mükemmel bir son dokunuştur, bu nedenle temel yolları tozda bırakın ve yakında çiçek açacak olan yolunuz üzerinde çalışmaya başlayın.

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama

Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama, toprak seçimi, hastalıkları, güneş ihtiyacı, özellikleri ve…

7 saat önce

Saksı değişimi nasıl yapılır? Adım adım saksı değiştirme

Saksı değişimi nasıl yapılır? Daha sağlıklı bitkiler için işte size birkaç basit adımda saksı değişiminin…

8 saat önce

Ataşehir’de karma stilde bahçeli bir dairedeyiz

Evim ile Ev Turu'nda bu hafta Handan Ünaldı ve eşinin Ataşehir'de yer alan, 100 metre…

9 saat önce

Evde hamburger nasıl yapılır? Mantarlı ve etli burger tarifi

Evde hamburger nasıl yapılır? Adım adım mantarlı ve etli burger tarifini anlattık. 4 kişilik bu…

1 gün önce

Bu 10 ışık artırıcı tüyo evinize daha fazla doğal ışık getirecek

Kasvetli odalar mı? Evinizi aydınlatmak için profesyonellerin sunduğu bu akıllı ışık artırıcı tüyoları kullanın.

1 gün önce

Balkonunuzu ya da terasınızı bahçeye çevirebilirsiniz! İşte yapılışı

Terasınızda ya da balkonunuzda, sadece dört saatte harika bir bahçe ortamı yaratabilirsiniz. Nasıl mı? İşin…

1 gün önce