Evde Düzen

Suyla asla temizlememeniz gereken 8 şey

Yeni ve büyük temizlik aletlerini veya ürünlerini denemeyi hepimiz sevsek de, basit bir temizlik cephaneliğini de sıklıkla kullanıyoruz. Ancak hiçbir temizlik malzemesi, su ile temizlemekten daha kolay olamaz. Su ve mikrofiber bezin, hassas ovma gücü ile başa çıkılabileği pek çok leke vardır. (Örneğin kapı çerçevelerindeki parmak izlerini silmek, ekranlar temizlemek ve masanın yüzeyini silmek gibi). Ancak bazı durumlarda, temizlik için su kullanmak yarardan çok zarara neden olabilir. 

SU İLE ASLA TEMİZLEMEMENİZ GEREKEN 8 ŞEY

Asla suyla temizlememeniz gereken sekiz şey var.

DERİ SU İLE TEMİZLENİR Mİ?

Deri ayakkabılarınızı ve cüzdanlarınızı yağmurdan uzak tutmanız gerektiğini biliyorsunuz, bu nedenle genel olarak deri eşyalarınızdan suyu uzak tutmanız mantıklıdır. Deri üzerinde su kullanmak, ister giysi, ister aksesuar veya mobilya olsun, izler ve lekeler bırakabilir ve zamanla derinin çatlamasına neden olabilir. Bunun yerine kuru temizleme yöntemlerini ve gerektiğinde bir deri temizleyiciyi kullanabilirsiniz.

ELEKTRONİK ALETLER SU İLE TEMİZLENİR Mİ?

Nem ve elektronik bir araya gelirse sorunlar oluşabilir. Klavyenizi, televizyonlarınızı, uzaktan kumandalarınızı veya bilgisayar ekranlarınızı temizlemek için asla su kullanmayın. Bunun yerine, elektronik cihazlarınızı temizlemek için bir mercek temizleme bezi veya mikrofiber bez ve az miktarda alkol veya özel olarak formüle edilmiş mercek temizleyicisi kullanmalısınız. Bonus: Alkol de bu yüksek temas yüzeylerini dezenfekte edecektir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Laptop klavyesi nasıl temizlenir? Evde pratik temizlik yöntemi

PİRİNÇ VEYA GÜMÜŞ SU İLE TEMİZLENİR Mİ?

Pirinç veya gümüşün su ile temizlenmesi kısa vadede lekeleri giderebilir. Ancak zamanla, bu malzemelerin üzerinde su kullanılması, koruyucu kaplamalarını yıpratacak ve matlaşmaya neden olacaktır. Bunun yerine, bu ürünleri temizlemek ve korumak için özel olarak üretilmiş cila kullanın.

AHŞAP MOBİLYA SU İE TEMİZLENİR Mİ?

Çoğumuz ahşap ürünlerin su ile karşılaşmasından kaynaklanan sorunlara aşinayız. Su, ahşap mobilyaların koruyucu kaplamasına zarar verir. Ahşap mobilyalarınızın tozunu düzenli olarak alın ve derinlemesine temizlik için ahşap cilası veya limon yağı kullanın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Mobilyadaki çizikler nasıl giderilir? İşte 8 kolay yöntem

AHŞAP ZEMİNLER SU İLE TEMİZLENİR Mİ?

Su ve ahşap zeminler bir arada olmamalı. Su, zemininizin koruyucu kaplamasını yok edebilir ve sonrasında ahşaba sızarak zamanla geri dönüşü olmayan renk değişimine ve şişmeye neden olabilir. Parke zeminlerinizin düzenli olarak tozunu alın ve zeminlerinize zarar vermeyecek bir parke zemin temizleyicisi ve mikrofiber paspas kullanın. Paspas kullanmakta ısrar ediyorsanız, ıslak olmamasına yalnızca nemli olmasına dikkat edin.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Evde hesaplı doğal ahşap yüzey temizleyici tarifi

GAZLI OCAKLAR SU İLE TEMİZLENİR Mİ?

Ocağa dikkatsiz bir şekilde su püskürtmek veya çok ıslak bir bez ile silmek ateşleyicilerinize zarar verebilir. Ateşleyicinizin kendi kendine çalıştığını duyduysanız, nedeni su sızması olabilir. Ateşleyicileriniz genellikle kuruduktan sonra kendi kendine düzelir, ancak kalıcı olarak hasar görme ihtimalleri de var. Ocak temizliği yapmadan önce temizleyicinizi temizlik bezinize püskürtün veya fazla suyu sıkın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Ocak taşması nasıl engellenir? Ocak taştığı zaman nasıl temizlenmeli?

SÜET VE KADİFE SU İLE TEMİZLENİR Mİ?

Evinizi süsleyen yumuşak, tüylü kumaşları temizlemek için su kullanmayın. Su, bu malzemelerin çizilmesine veya lekelenmesine ve hatta büzülmesine veya dokusunun bozulmasına neden olabilir. Bu kumaşların üzerindeki kir ve pislikler söz konusu olduğunda, düzenli silme işlemi, yumuşak bir fırça ve gerektiğinde köpüren bir döşeme temizleyicisi veya özel süet temizleyici ile yapılmalı.

İPEK SU İLE TEMİZLENİR Mİ?

İpek narin olduğundan, onu temizlemek için en nazik seçenek su gibi görünebilir. Ancak su iz bırakabilir. Ürün yıkanabilir olarak etiketlenmiş olsa bile ipeği temizlemek için su kullanırken dikkatli olun. Nokta temizleme kesinlikle yapılmamalıdır. Çünkü su çizgiler, lekeler ve izler bırakabilir. Bunun yerine, tüm kumaşı hassas programda makinada veya hassas çamaşırlar için formüle edilmiş deterjanla elde yıkayın. En güvenli seçenek ise, bu ürünü kuru temizleyiciye götürmektir.

Doğal temizlik malzemeleri ile pratik çözümler

https://www.evimdergisi.com.tr/dogal-temizlik-malzemeleri-ile-pratik-cozumler/

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama

Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama, toprak seçimi, hastalıkları, güneş ihtiyacı, özellikleri ve…

4 saat önce

Saksı değişimi nasıl yapılır? Adım adım saksı değiştirme

Saksı değişimi nasıl yapılır? Daha sağlıklı bitkiler için işte size birkaç basit adımda saksı değişiminin…

6 saat önce

Ataşehir’de karma stilde bahçeli bir dairedeyiz

Evim ile Ev Turu'nda bu hafta Handan Ünaldı ve eşinin Ataşehir'de yer alan, 100 metre…

6 saat önce

Evde hamburger nasıl yapılır? Mantarlı ve etli burger tarifi

Evde hamburger nasıl yapılır? Adım adım mantarlı ve etli burger tarifini anlattık. 4 kişilik bu…

23 saat önce

Bu 10 ışık artırıcı tüyo evinize daha fazla doğal ışık getirecek

Kasvetli odalar mı? Evinizi aydınlatmak için profesyonellerin sunduğu bu akıllı ışık artırıcı tüyoları kullanın.

1 gün önce

Balkonunuzu ya da terasınızı bahçeye çevirebilirsiniz! İşte yapılışı

Terasınızda ya da balkonunuzda, sadece dört saatte harika bir bahçe ortamı yaratabilirsiniz. Nasıl mı? İşin…

1 gün önce