mevsimlik çiçek bakımı
mevsimlik çiçek bakımı

Mevsimlik çiçek bakımı

Her dönemin kendine özgü renkleri bulunmaktadır. Kışın kar altında açan hercailer, sonbaharda sıklamenler ve kasımpatları, kış başında çuhalar bahçemize canlılık verirler.

İlkbaharla beraber doğanın uyanışı, tabiatın canlanması, farklı mevsimlik ve perenniallerin çiçeklenmesiyle bahçemiz görsel olarak bir tablo haline dönüşür. Genel olarak mevsimlik bitkilerin ana bakımları bellidir.

Öncelikle dikimini yapacağınız yetiştirme ortamının toprağın kaliteli olması torf+gübre+humus karışımı veya iyi bir bahçe toprağında olması gerekmektedir. İkinci olarak dikim öncesi, toprakta özellikle de yazın dana burnu, salyongoz ve sümüklü böceklere karşı salyangosit veya molluskisit ilaçlaması yapılmalıdır.

Dikimden sonra can suyu bolca verilmeli. Her bitkinin kendi özelliğine göre gölge veya güneşe dikimi, yine kendi özelliğine göre dikim aralığında dikilmesi gerekir. Bundan sonraki süreçte önemli olan düzenli sulama ve bol çiçek için düzenli gübreleme programıdır.

ŞEKER BEGONYASI (Begonya Semperflorens) BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Semperflorens çok çiçekli anlamına gelip, Nisan ayında yere dikilen begonyalar Kasım ayı sonuna kadar çiçek açarlar. Güneş alanlarda iyi sonuç verirler. Dikim aralığı 15 cm olup, begonyaları torf ağırlıklı bir yetiştirme ortamına dikmeliyiz. Mayıs ayından itibaren on beş günde bir sıvı gübreleme yapılır.

Begonya Semperflorens
Begonya Semperflorens

KATMERLİ BEGONYA (Begonia Nonstop) BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Nonstop hiç durmadan açan anlamına gelip halk arasında gelin damat, çil begonya olarak adlandırılan bu çiçek yumrulu begonyadır. Yaprakları büyük, çiçekleri gül gibi katmerlidir. Güneş ve yarı gölgede iyi sonuç verirler. Nonstoplar 20-25 cm’de bir, torf ağırlıklı bir materyale dikilirler. Mayıs ayında itibaren solugrue gübrelemesi yapılır.

CAM GÜZELİ (İmpatiens Walleriana) BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Gölge veya yarı gölge alanlarda iyi bir gelişme gösteren cam güzelleri aynı begonyalar gibi Nisan ayında toprağa dikilirler. 15 cm dikim aralığı yeterli olup torf ağırlıklı yetiştirme ortamına dikimleri yapılır. Mayıs ayından itibaren 15 günde bir solu-grue gübrelemesi yapılır. Aynı zamanda cam güzellerinin en büyük tehlikesi salyangozlardır. Bu yüzden dikim yapılmadan önce toprak salyangoza karşı etkili bir ilaç ile ilaçlanırsa daha iyi sonuç alınabilir.

CAM GÜZELİ BAKIMI, ÇOĞALTILMASI VE TÜM DETAYLAR

YENİ GİNE CAM GÜZELİ (İmpatiens New Guniea) BAKIMININ PÜF NOKTALARI

İthal cam güzelleri Yeni Gine olarak da adlandırılır. Rozet şeklindeki çiçekleri farklı renklerde olup göz alıcıdır. Yarı gölgede ve güneş almayan alanlarda iyi sonuç verirler. 20-25 cm de bir, torf ağırlıklı bir materyale dikilirler. Mayıs ayında itibaren solugrue gübrelemesi yapılır.

SAKIZ SARDUNYA (Pelargonium peltatum) BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Sardunyalar sakız dediğimiz sarkan türleri olduğu gibi hibrit formda dik büyüyen türleri de vardır. Güneşten ve sudan hoşlanan bu bitkinin bakımı oldukça kolaydır. Sardunyalarınızın kuru çiçek yapraklarını üzerinde bırakmayınız: Yaz aylarında bolca sulanmalı ve güneşli ortamlara dikilmelidir. Sardunyalar aynı zamanda çok yıllık bitkiler olup, kışın budanıp korunaklı bir yere alınırsa birdahaki yaza toprak değişimi ve gübreleme yaparak tekrar kullanabilirsiniz. Torf ve gübre karışımı topraklarda bol çiçek açarlar. Mayıs ayında itibaren sıvı gübreleme yapılmalıdır.

SARDUNYA BAKIMI VE ÖZELLİKLERİ HAKKINDA DETAYLAR

ÇAN ÇİÇEĞİ (Lobelia) BAKIMI VE PÜF NOKTALARI

Lobelyalar da yer örtücü iki yıllık çiçekler olup beyaz ve mor renkleri bulunmaktadır. 15 cm dikim aralığı olup, torf ve gübre karışımı zengin bahçe toprağında yetişir. Mayıs ayında itibaren sıvı gübreleme yapılır. Kasım ayına kadar devam eder. Yaz ortasında çiçekleri tohuma döndüğü zaman mutlaka budayın. Yaz döneminde böylelikle iki kez çiçek açtırmış olursunuz. Evin içi ile aynı ise balkonda gölge bir bölümde yapılabilir.

TÜYLÜ ÇAN ÇİÇEĞİ BAKIMI VE ÖZELLİKLERİ HAKKINDA DETAYLAR

KOYUNGÖZÜ ÇİÇEĞİ (Gazania repens) BAKIMI VE PÜF NOKTALARI

Koyungözü olarak bilinen bu bitkiler yer örtücü çok yıllık perennailallerdir. Bahçe toprağında bol güneşli yerlerden hoşlanırlar. Kışın budama yapılırsa ilkbaharda tekrar sürgün verip, yazın çiçek açarlar. Yayılıcı özellikte oldukları için çok sık dikilmesine gerek yok. Yayıldığı çapı düşünürsek 25 cm dikim aralığı yeterli. Mayıs ayında itibaren sıvı gübreleme yapılır. Sarı ve turuncu çiçekleri göz alıcıdır.

En popüler 10 iç mekan bitkisi

https://www.evimdergisi.com.tr/en-populer-10-ic-mekan-bitkisi/