leş-kaktüsü-bakımı-Stapelia

Leş kaktüsü bakımı nasıl olmalı? Çiçeği ne zaman açar? (Stapelia)

Son güncelleme:

Leş kaktüsü bakımı (Stapelia) ile ilgili detayları biliyor musunuz? Leş kaktüsü nasıl çoğaltılır ve ne zaman çiçek açar sorularının yanıtı sıklıkla merak konusu oluyor. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, leş kaktüsü özelliklerini ve bakımı ile ilgili püf noktaları anlattı.

LEŞ KAKTÜSÜ ÖZELLİKLERİ

leş kaktüsü bakımı Stapelia

Leş kaktüsü Stapelia cinsinden ve Asclepiadaceae familyasındandır. Sukulentlerdir ve adi kaktüslere çok benzerler. Güney Afrika’da tropik bölgelerde doğal olarak yetişen Stapelia cinsinin bir üyesidir. Bu etli bitki grubunun yaklaşık 90 üyesi vardır.

Bu bitkinin en dikkat çekici özelliği büyük, yıldız şeklindeki çiçekleridir. Kare, uzun, etli saplar bitkinin tabanından ayrı ayrı yükselir. Bu bitkiler en çok çiçek açtıklarında yaydıkları kokuyla bilinirler. İsmi de çiçeklerinin kokusundan gelmiştir.

LEŞ KAKTÜSÜ BAKIMI

Denizyıldızı çiçek bitkilerinin (leş kaktüsü) bakımı çok kolaydır.

Az büyürler ve ilkbahar ve yaz aylarında az bakıma ihtiyaç duyarlar, ancak kış boyunca ve ilkbaharda oldukça kaygısızdırlar.

Sıcak yaz aylarında bitkileriniz tam güneşte dışarıda yaşayabilir.

İç mekanda veya dışarıda, denizyıldızı bitkileri çok sayıda parlak, dolaylı güneş ışığını sever. Zarar verebilecekleri için onları doğrudan güneşe karşı koruyun. Dik açıyıyla uzun süre güneşe maruz kalmayacağı şekilde konumlandırın.

Sulamalar arasında toprağın tamamen kurumasını bekleyin. Bir sonraki sulamayı bu şekilde gerçekleştirin. Kış aylarında sulama periyodunu azaltabilirsiniz. Kışın sulama yapmak için dalların bükülmesini bekleyip sonrasında sulama gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle bitkinizi riske atmamış olursunuz.

Çoğu sulu bitkilerde olduğu gibi, Stapelia bitkileri hafif, havadar, iyi drene edilmiş toprakları sever. Gübre kullanılmadığı için kaktüs toprağı saksı karışımınız biraz doğal, organik madde içermelidir. Çok asidik olmamalıdır.

Stapelia’nızı ilkbaharda, büyüme mevsiminden hemen önce başka bir saksıya nakledin ve/veya çoğaltın. Bitkinin yayılmasını sağlayan sığ, geniş bir saksı seçin.

İyi bir drenaj sağlamak için saksı dibine bir kat çakıl, çömlek parçaları koyabilirsiniz.

Çiçekleri solduktan sonra mutlaka makas yardımıyla solan çiçekleri temizleyin. Yine solan ya da çürüyen dalları da temizlemek gerekir.

LEŞ KAKTÜSÜ ÇİÇEĞİ KOKUSU NASILDIR?

leş kaktüsü bakımı Stapelia

Farklı çeşitlerin kokusu, çürüyen hayvan etinden çok beklemiş bir çöp kokusunu da andırır. Birkaç saatten birkaç güne kadar çiçeklenme süreci devam eder. Bazı insanlar kokuyu çok rahatsız edici bulduğu için bakımını yapmaktan vazgeçebiliyor. Ancak bazıları da bu çiçeğin olağandışı olduğunu düşünüp bu deneyimi yaşamak adına bakım sağlıyor.

Leş kaktüsün tüm çeşitleri oldukça güzel ve yıldız şeklinde çiçeklere sahiptir. Çiçeklerin renkleri sarı, kahverengi, mor veya bu renklerin karışımı olabilir. Çiçekler küçük yuvarlak bir top gibi başlar, portakal büyüklüğünde bir puf haline gelir ve sonunda güzel bir çiçeğe dönüşür.

Çiçek açtıktan sonra yaydığı koku sinekler için cezbedici olacak ve çiçeğin etrafını bu minik dostlar saracaktır. Bu nedenle birçok insan iç mekan yerine serada ya da dış mekanda yetiştirmeyi tercih etmektedir.

Stapelia Gigantea türü en az rahatsız edici kokulardan birine sahiptir ve denizyıldızını hatırlatan bir çiçek şekline sahiptir. Rengi, çapraz kırmızı çizgileri ve minik mor tüyleri olan bir tereyağı sarısıdır.

LEŞ KAKTÜSÜ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Genellikle ilkbaharın sonundan sonbaharın başlarına kadar çiçek açabilmektedir.

LEŞ KAKTÜSÜ ÇOĞALTMA

Tohumla çoğaltılabilirler. Ancak mümkünse gövde çelikleri kullanmanız daha kolay yavru elde etmenizi sağlayacaktır. Çelikler ilkbaharda alınmalıdır. Sağlıklı bir bebek bitki sapı belirleyin ve kesmek için keskin, sterilize edilmiş düz uçlu bir bıçak kullanın.

Tohumlar büyük ve yassıdır ve işlenmesi kolaydır. Bunları sığ bir tepsinin (veya ayrı tohum saksılarının) yüzeyine kaktüs karışımı veya kendi toprak karışımınızın üzerine ekin.

Çok hafif toprakla üstünü kapatın. Toprağın yüzeyini suyla buğulayın ve üstü açık kapları sıcak, aydınlık bir alanda tutun. Tohumlarınız birkaç gün içinde filizlenmelidir.

AŞIRI SULAMA LEŞ KAKTÜSÜNÜ ÇÜRÜTÜR

Leş kaktüsünde bazı olumsuzluklar yaşamanızda mümkün. Aşırı sulama, tedavi edilemeyen siyah gövde çürümesine neden olabilir.

Leş kaktüsü tabanı siyahlaşırsa, yeni bitkiler başlatmak için birkaç iyi kesim kaydedebilirsiniz, ancak ana bitki yapılır.

Bitkinin sadece birkaç küçük alanında çürüme görülüyorsa, çürümüş alanları dikkatlice keserek ana bitkiyi kurtarabilirsiniz.

Etli gövde kesimlerinin gece boyunca hava almasına izin verin ve ardından (kesilmiş ucu aşağı) bir kaktüs karışımına veya kendi toprak karışımınıza koyun. Yetişkin bir bitkiye yaptığınız gibi ona özen gösterin.

STAPELİA ÇEŞİTLERİ – DÖRT POPÜLER SEÇENEK

1 – Stapelia variegata ilginç morumsu-kahverengi desenlere sahip çok güzel sarı çiçekler üretir. 

Stapelia variegata
Stapelia variegata

2 – Stapelia hirsuta bu grubun bir diğer popüler üyesidir. Hafif tüylü sapları S. variegata’nınkinden daha uzun ve biraz daha incedir. Derin morumsu-kahverengi çiçekler de kıllı (tüylü) ve oldukça gösterişlidir. Yaprakların sarı çizgileri vardır ve çiçekleri kaplayan ince tüyler paslı kırmızı renktedir.

Stapelia hirsuta
Stapelia hirsuta

3 – Stapelia grandiflora çok uzun, ince gövdelere sahiptir. Yaklaşık bir fit uzunluğunda büyüyebilirler ve ince, kadifemsi kürkle kaplıdırlar. Çiçekler çok koyu kırmızı renktedir. Aslında, bazen siyah görünürler. Çiçeklerin kenarları beyaz renktedir.

Stapelia grandiflora
Stapelia grandiflora

4 – Stapelia gigantea‘nın devasa çiçekleri vardır. Aslında, tüm çiçekli bitkiler arasında bulunabilecek en büyük çiçeklerden bazılarıdır. Çiçekler çok ince, kırmızı çizgili sarının çok soluk bir tonudur.

Stapelia gigantea
Stapelia gigantea

Tüm bu güzel görünümlere rağmen bu bitkinin en sıra dışı özelliği kendine has kokusudur.

Denizyıldızı kaktüsüne bazen Leş kaktüsü denir, çünkü çürüyen et kokusu yayarlar. Garip gelse de doğadaki her şeyde olduğu gibi bu özelliğin de iyi bir nedeni var. Çürüyen et kokusu, yumurtalarını çiçeğe bırakan ve tesadüfen bir çiçekten diğerine polen yayan sinekleri çeker.

Bir başka ‘kokulu’ bitki ise ceset çiçeği ve Huernias’tır.

Echeveria (Eçeverya) bakımı nasıl yapılır? Neden çürür?