Evde Düzen

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Neden su ile temizlenmez?

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? sorusunun yanıtı sıklıkla merak konusu oluyor. Güzelliği ve ihtişamı ile her zaman dikkatleri üzerine çekmeyi başaran kadife mobilyalar, dikkatli bir kullanımı da beraberinde getirir.

KADİFE NEDEN SU İLE TEMİZLENMEZ?

Narin ve hassas bir şekilde temizlenmesi gereken kadife mobilyalar, ‘’S’’ koduna sahiptir. Yani yalnızca temizlik solventleri ile temizlenmesi gerekir. Temizlik solventleri, kadife mobilyanın kuru bir şekilde temizlenmesi ve su ile temas etmemesi gerektiğini belirtir. Su ile fazlaca temas eden kadife mobilyalarda; lif düzleşmesi, kadife yüzeyinde hasar ve beyaz halka görünümü oluşabilir. Dolayısıyla kadife mobilyanızın temizliğini yaparken sert kimyasallardan kaçınmalı, mümkün olduğunca evinizdeki doğal malzemeleri kullanmalısınız.

KADİFE MOBİLYALAR NASIL TEMİZLENİR?

Kadife mobilyanızı doğru bir şekilde temizleyebilmek için siz de bahsedilecek olan hususlara göz atabilirsiniz. İşte kadife mobilyalarınızı temizlerken dikkat etmeniz gereken hususlar.. 

  • Kadife, yapı itibari tozu ve kirleri belli eden bir kumaş çeşididir. Kadife mobilyalarınızdaki tozların, kırıntıların ve tüylerin yüzeye yapışmasını önlemek için düzenli olarak süpürme işlemi gerçekleştirmelisiniz. Kadife mobilyanızı süpürmek için elektrikli süpürgenizin uygun başlığını kullanabilirsiniz. El süpürgeleri de kadife mobilyaları temizlemek için oldukça idealdir. Süpürme işlemini nazik bir şekilde gerçekleştirmeniz tavsiye edilir. 
  • Kadife fırçası, kadife mobilyalarınızın temiz ve şık görünümünü koruması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Temin edeceğiniz kadife fırçası ile kadife mobilyanızı düzenli olarak fırçalayabilirsiniz. Fırçalama işlemini gerçekleştirmeden önce kadife liflerinin yönünü belirlemeli ve bu doğrultuda fırçalama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Fırçalama işlemini gerçekleştirirken dikkatli olmanız gerekir. Kadife mobilyanızın yüzeyini sert bir şekilde bastırarak ovalamamalısınız. Aksi takdirde kadife kumaşa zarar verebilirsiniz. Sert fırçalama işlemi, kadife mobilyanın üstünde yer alan toz ve yiyecek kırıntılarının kumaşın derinlerine itilmesine sebebiyet verebilir. 
  • Kadife mobilyalarınızda bulunan yastıkların düzenli olması da oldukça önemlidir. Kadife mobilyanızın yastıklarını düzenli bir şekilde sıralamalısınız. Yastıkları düzenli olarak kabartmayı unutmamalısınız. Aynı zamanda yastık kılıflarını düzenli olarak yıkamalı ve tozdan arındırmalısınız. 
  • Kadife mobilyalarda oluşan kirlere anında müdahale edilmelidir. Oluşan kirlere anında müdahale ederek kadife mobilyanızın lekelenmesini önleyebilirsiniz. 
  • Kadife, ışığa dayanıklı olmayan kumaş türlerindendir. Kadife mobilyanızı doğrudan güneş ışığı almayan bir alana konumlandırmaya dikkat etmelisiniz. Eğer böyle bir lüksünüz yoksa kadife mobilyanıza uygun kumaş örtü temin ederek güneş ışığının mobilyanızın rengini soldurmasını önleyebilirsiniz. 
  • Kadife mobilyalarda zamanla kırışıklıklar oluşabilir. Kadife mobilyalarınızda oluşan kırışıklığı açmak için mobilyalar üzerinde kullanıma uygun olan bir buharlı temizleyici kullanabilirsiniz. 
  • Kadife mobilyanıza sıvı bir madde döküldüğünde lekeyi kenardan ortaya doğru toplamanız gerekir. Böylelikle sıvının daha fazla taşmasını önleyebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirirken temiz bir havlu kullanabilirsiniz. Islanan kadife mobilyanızı saç kurutma makinesini uzaktan tutmak şartı ile kurutabilirsiniz. 
  • Kadife mobilyalarda zamanla birtakım inatçı lekeler oluşabilir. Bu inatçı lekeler, çoğu zaman evdeki doğal malzemeler ile temizlenmeyebilir. Bu noktada profesyonel bir döşeme temizleyiciden yardım alabilirsiniz. Kuru temizleme ürünleri de bu noktada gayet uygun bir tercih olabilir. 
  • Kadife mobilyanızın temizliğini yapmadan önce mobilyada bulunan kadife türünü öğrenmeniz gerekir. Örneğin; ipek, suni ipek ve yün kadife gibi malzemelerden üretilen mobilyaların evde temizlenmesi pek uygun değildir. Dolayısıyla bu noktada profesyonel destek almalısınız. Eğer mobilyanızın kadife kaplaması çıkarılabilir özelliğe sahipse kaplamayı çıkarıp kuru temizlemeye gönderebilirsiniz. 

Kadife mobilyanızda oluşan hafif lekeleri çıkarmak için evinizden bulunan doğal maddelerden faydalanabilirsiniz. Bunun için;

  • Limon suyu ve kabartma tozundan oluşan bir çözelti hazırlayabilirsiniz. Bir miktar karbonatın üzerine köpürene kadar limon suyu ilave etmelisiniz. 
  • Ardından oluşan köpüğü yumuşak bir bezle  alabilir ve tampon hareketlerle kadife kumaşın üzerinde oluşan lekeyi silebilirsiniz.

Kanepe minderleri nasıl temizlenir? Ne sıklıkla temizlenmelidir?

Kanepe ve halılara sinen kötü kokular için çözümler

Hangi kumaş nasıl yıkanır? Kadife, ipek, kot, şifon ve dahası

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Raflarınızı yenileyerek bahara taze ve renkli bir başlangıç yapın

İster mutfakta ister antrede raflarınızı yenileyerek bahara taze ve renkli bir başlangıç yapabilirsiniz.

21 saat önce

Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma

İşte iç mekan, salon bitkilerinden biri olan aşk merdiveni bitkisi Yetiştirilmesi, Sulanması, Toprak - Saksı…

21 saat önce

Büyükada’da aile yadigarı bir cennetteyiz

İstanbul'un incilerinden Büyükada'daki müstakil ev, dede yadigarı olup dekorasyon tarzıyla modern ve eskiyi bir araya…

22 saat önce

Fırında pırasalı tavuk tarifi (6 kişilik)

Fırında pırasalı tavuk tarifi ile karşınızdayız. Zengin kremamsı tadı ile oldukça doyurucu bir yemek...

2 gün önce

Beyaz sirke ile temizleyebileceğiniz 11 şey

Mikrodalgadan buzdolabına, pencereden halıya kadar her şeyi temizleyebilen beyaz sirke, ışıl ışıl bir eve kavuşmanızı…

2 gün önce

Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar? A’dan Z’ye tüm detaylar

Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar?Makineye pek çok faydası olan tuzun makineye faydaları nelerdir? Nereye…

2 gün önce