Dekorasyon Fikirleri

Hygge hala trend mi? İkonik Danimarka tarzının 2024’e nasıl uyum sağladığını anlatan 5 tasarımcı

Rahatlığı öncelikli tutan tasarım tarzı uzun süredir tasarımcıların dikkatini çekiyor. 2024’te de bu anlayışa sadık kalarak yeni görünümler yaratıyorlar.

Özellikle soğuk kış aylarında, sıcak ve konforlu bir iç mekan tarzının yerini hiçbir şey tutamaz. Bir kitap eşliğinde sıcak çikolata içerek şömine karşısında kıvrılmak istediğinizde, konfor odaklı bir dekor tarzı mükemmel bir seçenek olacaktır.

Yaşam alanlarında konforun geniş bir çekiciliği, hygge adı verilen ve dekorasyondan günlük rutinlere kadar her şeye yavaşlık ve huzur getiren bir iç tasarım trendine dayanıklılık kazandırdı.

Nötr renk paletleri, dokunsal detaylar ve minimalist bir yaklaşımla tanımlanan Danimarka tarzı, iç tasarım dünyasında popülerlik kazandı. Peki, hygge hala trend mi? Hızla değişen iç mekan dünyasına nasıl uyum sağladı? Hygge’i yeni ve 2024’e uygun bir şekilde deneyebilmeniz için homesandgardens iç tasarım uzmanlarıyla konuştu. İşte detaylar…

Hygge Nedir?

Danimarka’nın “hygge” kavramı, sıcak, rahat ve keyifli bir atmosferi ifade eder. Yüzyıllardır var olmasına rağmen, bu kavram 2016’da yazar Meik Wiking tarafından sağlıklı yaşam dünyasına kazandırıldı. En çok satan kitabı “The Little Book of Hygge”, milyonlara bu fikri tanıttı ve yavaş, bilinçli bir yaşam tarzını önerdi. O zamandan beri, hygge yaşam tarzı popülerlik kazandı; ve sadece zihinsel sağlık bağlamında değil, genel yaşam tarzı olarak da benimsendi.

İç tasarım dünyası da hygge’e tutkuyla bağlandı ve sade ve sevilen İskandinav tarzıyla birlikte İsveç Lagom’un “az-çoktur” konseptiyle de klasikler arasında yer aldı.

Hygge, iç mekanlarda sıcak ama nötr renkler, battaniyeler ve şömineler gibi rahat dokunuşlar ve bilinçli tasarım seçenekleri kullanarak ihtiyaçlarınıza hitap eden sıcak ve rahat bir alan yaratır. Minimalist ve sakinleştirici olup, genellikle doğal unsurları iç mekanlara taşıyarak sürdürülebilir bir alan oluşturur. En iyi yanı? Genellikle evinizde zaten bulunan eşyalarla hygge tarzını yansıtabilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hygge ev dekorasyon stili ve stilin şifreleri

2024 İçin Hygge Nasıl Yansıtılır?

Hygge’den ilham alan iç tasarım zamansız olsa da ev sahiplerinin değişen zevklerine uyum sağlamıştır. 2016’dan bu yana pek çok şey değişti ve hygge bu değişime ayak uyduruyor.

Tasarımcılar, Danimarka tarzının hala geçerli olduğunu ve zamanla sadece geliştiğini belirtiyor. İşte evinizde hygge’nin özünü koruyarak yeni yıl için nasıl modernize edebileceğinize dair bilmeniz gerekenler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hygge stilini kucaklamanıza yardımcı olacak 15 İskandinav oturma odası örneği

1. Abartılı Aksesuarlardan Uzun Ömürlü Lükse Geçin

Kathy Kuo Home’un iç tasarımcısı ve CEO’su Kathy Kuo, hygge’nin sürekli bir tarz olduğunu, ancak tasarımın zamanla değiştiğini ifade ediyor. Hygge’ye çağdaş bir bakış açısı kazandırmak için önerisi, önceden trend olan, bazen gösterişli olan ayrıntıları geride bırakmak.

“Onun ilk ortaya çıktığı zamanlarda, terim daha çok sofistike değil, gösterişliydi. Ancak şimdi değişti ve lüks mobilyalar, benzersiz duvar sanatı ve hygge anlayışını yansıtan gerçekten güzel, yumuşak parçalarla tasarlanmış, kusursuz alanlar görüyoruz,” diye açıklıyor.

Oturma odanızı suni kürkler ve çok fazla yumuşak doku ile doldurmak yerine, detaylara yatırım yapın. Hygge minimalizmi üzerine kurulu bir oyun. Abartılı aksesuarlar yerine, sizi huzurlu hissettiren, kaliteli parçalar seçmek sakin ve rahatlatıcı bir alan yaratacaktır.

2. Sakin Bir Aydınlatma Yaratın ve Teknolojiyi Minimumda Tutun

Hygge, her şeyin telaşını geride bırakarak bir kaçış sunuyor. TR Studios’un iç tasarımcısı ve kurucusu Tom Rutt’a göre, bu kaçış, teknolojiyi de içeriyor.

Hayatımızın büyük bir kısmının dijitalleştiği ve her gün yeni akıllı ev cihazlarının ortaya çıktığı bir çağda, yüksek teknolojiyi evinizin üst düzey tarzından uzaklaştırmak zor olabilir. Ancak teknolojiyi kontrol altına almak ve aydınlatmayı abartıdan uzak tutmak, günlük bir kaçış sağlama yolunda adım atmanıza yardımcı olabilir.

“Hygge, yavaş ve dikkatli bir yaşam tarzının savunucusu; asla modası geçmeyecek. Doğal renk ve malzeme paletinden, aydınlatmaya yumuşak ve katmanlı bir yaklaşıma kadar, günümüzün hızlı dünyasında hala takdir edilen sakin ve ev gibi sıcak bir iç mekan yaratmak için teknolojiyi minimize etmeye odaklanın,” diyor.

3. Katmanlı Desenler ve Dokular

Sakinlik ve huzur arayışı hâlâ var, ancak tümüyle minimalizmin günleri geride kaldı. Audrey Scheck Design’ın baş tasarımcısı Audrey Scheck, ev dekorunu katmanlı bir şekilde zenginleştirmenin sofistike bir tarza tek yönlü bir geçiş olduğunu söylüyor.

“Hygge kavramı hâlâ güçlü olsa da, tasarımı yansıtma şekli de değişti. Tüketiciler artık minimalist dekor yerine sıcak ve davetkar bir atmosfer için desen ve doku katmanlarına yöneliyorlar,” diyor.

Alanınızda bir renk şeması oluşturmak için desenli halıları, döşemeleri ve sanat eserlerini birleştirerek deseni içeri dahil edin. Dağınıklık yerine ilgi ve detaylara odaklanın. Her şeyin belirli bir amacı olmalı!

4. Diğer Tasarım Tarzlarından İlham Alın

İç mimar ve Jessica Jubelirer Design’ın kurucusu Jessica Jubelirer’e göre, bir trendi zamansız hale getirmenin daima yolları vardır. Diğer İskandinav tasarım favorilerini tercih edin ancak kendinizi tek bir stille sınırlamayın.

“İskandinav tasarımının öğelerini İngiliz antikaları, Türk nakışları veya Japon seramikleri gibi diğer referans noktalarıyla birleştirerek, bir mekanın kalıcı ve dokulu olduğu hissedilebilir. Ayrıca mekanlara alışılmadık hygge unsurları ekleyerek trende taze ve benzersiz bir bakış açısı getiriyorum,” diyor Jessica.

5. Bir Miktar Maksimalizm Dokunuşu Ekleyin

Hygge, genellikle minimalist ve sade bir tasarım anlayışıyla bilinse de, öne çıkmak için her zaman alan vardır. M&P Design Group’un baş iç tasarımcısı Alexandra Denburg, çağdaş hygge’nin düşünceli bir maksimalizm dokunuşuyla uyum içinde olduğunu belirtiyor. Sadece basit aksesuarlara güvenmek yerine, derinlik ve karakter unsurlarını karıştırmayı öneriyor.

“Sıcak, derin, toprak tonları, abartısız zenginlik ve incelikli bir maksimalizmin tasarım dünyasında geri dönüş yaptığını görüyoruz. Bu, mekanları sıcak, davetkar ve ev gibi hissettirme konseptiyle birleştiğinde, Hygge felsefesine geri dönüş yapmış oluyor,” diyor Alexandra.

6. Daha Yeni Trendleri Entegre Edin

AHG Interiors’ın baş tasarımcısı Stefania Skrabak, evinizin hygge tarzını gerçekten güncel tutmak için günümüz trendlerine göz atmanızı öneriyor.

“Bu, ticarileşmenin zirvesinde olmasa bile her zaman klasikleşecek bir trend. Japandi trendi gibi güncel akımların, kavisli mobilyalar ve sürdürülebilirlik gibi unsurlarla modern bir şekilde harmanlanmış olduğunu düşünüyorum. Tonal dokuların çok kullanıldığı bir oyunda, burada hatta maksimalizm bile yer alabilir. Her şeyin temeli rahatlıkla ilgili!” diyor Stefania.

Hygge prensiplerini, mevcut favori trendlerinizden ilham alarak yeni mobilyalar sunarak veya aksesuarlarla güncelleyerek birleştirin. Hygge, temelde sabit ancak dönüşen dokunuşlarla, zamansız olmasına rağmen sürekli olarak taze bir hissiyat sunan, gelişmeye açık bir alan yaratır.

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Elektrikli süpürge çekmiyorsa ne yapılır?

kli süpürge çekmiyorsa ne yapılır? Elektrikli süpürgelerin çekim gücünün azalması sık rastlanan sorunlardan biri...

5 saat önce

Yazlığınız yaza hazır mı? İşte 9 adımda yapılması gerekenler

Yazlığınız yaz için biraz bakıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Peki nereden başlamalı? 9 adımda yazlıkta bakımı…

7 saat önce

Bitkilerin altına neden tabure koyulur?

Bitkilerin altına neden tabure koyulur? Son yıllarda bitkilerin altına tabure koyanların sayısı oldukça arttı. İşte…

10 saat önce

Kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır? Kahkaha çiçeği (Petunya) püf noktaları

Kahkaha çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? Petunya nedir? Özellikleri nelerdir? Merak edilen soruların…

12 saat önce

Halkalı’da 220 metrekarelik modern bir dairedeyiz (Video-ev turu)

İstanbul'da Halkalı Atakent Sitesi'nde Tuğba Hanım'ın bahçeli 220 metrekarelik dairesinde konuk olduk. Daire, modern dekorasyonu…

12 saat önce

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? Kuzey cephede bakım sağlanacak olan bitkiler çok sulama istemezler ve…

1 gün önce