Bahçe

Kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır? Kahkaha çiçeği (Petunya) püf noktaları

Kahkaha çiçeği bakımı, faydaları ve tohumunun dikimi ile ilgili sorular merak konusu. Pek çok evde yetiştirilen kahkaha çiçeği (petunya) hakkında sulaması, çoğaltılması ve tüm detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, Evim Dergisi için anlattı.

KAHKAHA ÇİÇEĞİ NEDİR?

Bir diğer adı ‘petunya’ olan kahkaha çiçeği ilk dikildiği dönemlerde çiçeklenen, hızlı gelişen, yetiştirmesi ve çimlendirmesi kolay çiçekli sarıcı sarmaşık türüdür.

Ülkemizde oldukça yaygındır. Birçok bitki ve çiçekte olduğu gibi kahkaha çiçeğinin de bilinen birçok faydası bulunur. Bunlardan en çok bilinen faydaları ise; sindirim sisteminde düzensizlik yaşayanlar için kahkaha çiçeği faydalı olacaktır.

Kahkaha çiçeğini hastalıklar için kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Çünkü herkeste aynı etkiyi yapmayabilir.

KAHKAHA ÇİÇEĞİ BAKIMI (PETUNYA)

Balkon ortamında saksıda da yetiştirilebilen kahkaha bitkisi dört mevsim yaşama özelliğine sahiptir. Sık çiçeklenmesi ile de çiçek severler tarafından tercih edilir.

Kahkaha çiçeği aşırı ilgiye ihtiyaç duymaz. Sadece yerini sevmesi yeterlidir.

TOPRAK SEÇİMİ

Kumlu ve taşlı toprağa dikmek çiçeğin gelişimi açısından önemlidir. Kuru ve nemsiz toprakları sever. Gübreleme yapılabilir. Gübreleme için doğal hayvan gübresi kullanılırsa kimyasal gübrelere oranla daha verimli olacaktır.

KAHKAHA ÇİÇEĞİ NEREDE YETİŞİR?

Direk güneşe maruz kalmayı sevmez. Bu nedenle yarı güneş, yarı gölge alanlara ya da tamamen gölge alanlara dikilirse daha sağlıklı gelişir.

PETUNYA SULAMASI NASIL YAPILMALI?

Sulama için akşam saatlerinde yapılmalıdır. Çünkü bitki akşam güneş battıktan sonra çiçek açtığı için sulaması akşam yapılmalıdır. Daha çok sabah saatlerinde ve akşam güneş açtıktan sonra çiçek açar. Çok farklı renkleri mevcuttur.

Nemli toprakta tüm nem yapraklarına gider ve çiçek açmaz.  Yeşil kalp şeklinde yaprakları vardır. Tohum ile çoğalır. Yaz çiçeğidir ve kış aylarında kuruyarak ölür.

KAHKAHA ÇİÇEĞİ TOHUMU NASIL EKİLİR?

Kahkaha çiçeğinin ekim zamanı dış mekanda mart, Nisan, Mayıs,haziran  ayları uygun şartlar sağlandığında iç mekanda kış aylarıda ekilebilir.

Çimlendirme ortamı Sıcaklığı 16-22 derecedir.

Tohumları ekmeden 24 saat önce nemli bir tülbent içerisinde bekletin-Çimlendirme saksıda yapılacaksa saksı toprağı % 30’u pomza ya da perlit içeren  cocopeat ya da torf olmalıdır.

  • Tohum ocakları arası 5-10 cm arası olmalıdır.
  • Her tohum ocağına 2-3 tohum atılmalıdır.
  • Tohumlar toprağın 0,5-1 cm kadar altına ekilmelidir.
  • Çimlenme süresi  3-10 gündür.
  • Çimlendirme toprağı çok sulu olmamalı hafif nemli olmalıdır.
  • Işık gören bir yerde çimlenmedirme yapılmalıdır.

KAHKAHA ÇİÇEĞİ (PETUNYA) YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI

Çimlenen fideler 10-15 cm olunca şaşırtma yapılmalıdır.

Fide toprağı sulaması el fısfısı ile yapılmalıdır.

Fideleri direk güneş ışığına çıkarmadan önce yarı gölge ortamda 10-15 gün dış koşullara alışmasını sağlayın-Saksıya yapılacak şaşırtmalar cocopeate veya torfa kullanılmalıdır.Dış mekanda toprağa yapılacak şaşırtmalarda iki bitki arası 20-30 cm arası olmalıdır

Torf ya da cocopeatle yaptığınız saksı harcına mutlaka %20-30 oranında pomza ya da perlit karıştırılmalıdır.

Gün içerisinde mutlaka güneş alan yerlerde büyütülmelidir.

Çiçeklenme yaz boyunca devam edecektir.

3-4 metre arası uzar.

KAHKAHA ÇİÇEĞİ HİKAYESİ NEDİR?

Çok eski zamanlarda, uzak bir ülkenin mutsuz bir kralı varmış. Bir de sarayın yakınlarında, küçük bahçesideki  kulübesinde yaşayan kimsesiz bir çiçekçi kız varmış. Geçimini zor sağlasa da elindekiler ile mutlu olan bu küçük kız hep gülümsermiş. Kahkahaları bazen saraydan duyulurmuş. Kral ise kızın bu mutluluğuna şaşırır, biraz da kızarmış. ”Bu kadar gülünecek ne olabilir ki bu dünyada? ” diye sorarmış kendi kendine. Bir gün çok sinirlenmiş ve kızı huzuruna çağırmış.

Kız kızgın kralın kendisini çağırmasından durumu anlamış ve kulübesinden minicik bir paket almış. Kral sormuş: ”Söyle bakalım, sana her gün neşeli kahkahalar attıran şey nedir?”

Kız, biraz korkarak yanıt vermiş: “’Kralım, size bunu sözlerle açıklayamam. Yaşayıp görmeniz lazım.” demiş ve içinde bir kaç tohum olan minik hediyesini krala vermiş.

KAHKAHA ÇİÇEĞİ ADI NEREDEN GELİR?

Derken tohumlar sarayın bahçesine ekilmiş. Kısa bir süre sonra tohumlar çimlenmiş, boy atmaya başlamış. Kral her sabah uyanınca  penceresini açıp aşağıya bakıyormuş. Gün gelmiş bitki ilk tomurcuklarını vermiş. Kralın yüzünde bir gülümseme oluşmuş. Hizmetkarı odaya girince kralın yüz ifadesini görüp çok şaşırmış. Sonrasında ise bu sarmaşıklara kahkaha çiçekleri adı verilmiş.

KAHKAHA ÇİÇEĞİ (PETUNYA) BAKIMI NASIL OLMALI?

Saksıların bir numaralı yıldızlarındandır. Patlıcangiller ailesindendir. Ilıman bölgelerden hoşlanır.

Sağlıklı gelişim göstermek için güneş ya da yarı gölge alanlarda yetişmek
ister. Zarar görmemesi için sert rüzgarlardan korumalısınız.

Toprağının sürekli nemli kalması için düzenli olarak sulanmak ister.

Canlanması için solan çiçeklerini kesmeyi unutmayın.

Bahçeye davet etmek istiyorsanız, onun için seçtiğiniz alanı kıştan kalan çiçeklerden temizleyin. Toprağı çapalayarak havalandırın. Geçirgen, yumuşak, hafif aside kaçan, çiçekli bitki toprağı ilave edin. Alanı 1-2 hafta dinlenmeye bırakın.

Satın aldığınız petunyaları hazırladığınız alanda, dikim çukurları açarak yerleştirin. Haziran-eylül aylarında açan petunyanıza yaz boyu çiçek besini vermeyi ihmal etmeyin. Böylece çok daha coşkulu açar. Fırfırlı çiçeklerinin renkleri mor, pembe, kırmızı olabilir.

KAHKAHA ÇİÇEĞİ (PETUNYA) BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Saksıların bir numaralı yıldızlarındandır. Patlıcangiller ailesindendir. Ilıman bölgelerden hoşlanır. Sağlıklı gelişim göstermek için güneş ya da yarı gölge alanlarda yetişmek ister. Zarar görmemesi için sert rüzgarlardan korumalısınız.

Toprağının sürekli nemli kalması için düzenli olarak sulanmak ister. Canlanması için solan çiçeklerini kesmeyi unutmayın. Bahçeye davet etmek istiyorsanız, onun için seçtiğiniz alanı kıştan kalan çiçeklerden temizleyin. Toprağı çapalayarak havalandırın. Geçirgen, yumuşak, hafif aside kaçan, çiçekli bitki toprağı ilave edin.

Alanı 1-2 hafta dinlenmeye bırakın. Satın aldığınız petunyaları hazırladığınız alanda, dikim çukurları açarak yerleştirin. Haziran-eylül aylarında açan petunyanıza yaz boyu çiçek besini vermeyi ihmal etmeyin. Böylece çok daha coşkulu açar. Fırfırlı çiçeklerinin renkleri mor, pembe, kırmızı olabilir.

Cam Güzeli çiçeği anlamı, bakımı ve çoğaltılması

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Turuncu ev dekorasyonu ve uyumlu renkler

Turuncu ev dekorasyonu ve turuncu ile uyumlu renkler nelerdir? Turuncu ev dekorasyonu örneklerini mutfağınızda, salonunuzda…

2 saat önce

Buhurdanlık nasıl temizlenir? Buhurdanlık nedir ve nasıl kullanılır?

Buhurdanlık nasıl temizlenir? sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan buhurdanlık, nasıl…

3 saat önce

Nar taneli, armutlu roka salatası tarifi (4 kişilik)

İster ana yemek, ister hafif bir atıştırmalık, ister yemeklerinizin yanında garnitür olarak tüketin… Bu salata…

6 saat önce

Profesyonellere göre bilgisayarınızın klavyesi nasıl temizlenir?

Klavyenizi nasıl etkili bir şekilde temizleyeceğiniz ve temiz bir şekilde tutacağınız konusunda temizlik uzmanlarından tavsiyeler.

7 saat önce

Ev turu: Anılarla şekillenmiş sıcacık bir eve konuk oluyoruz

Evim ile Ev Turu’nun 16. bölümünde İç Mimar Nedret Tuncer ile Kübra ve Gökhan Yücel…

8 saat önce

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

2 gün önce