Dekorasyon Fikirleri

Mobilyalar duvara nasıl sabitlenir? Gönül rahatlığı için 4 adım

Mobilyalar duvara nasıl sabitlenir? Uzmanlar, mobilyaları güvence altına alması gerekenlerin yalnızca çocuklu insanlar olmadığı konusunda uyarıyor.

Evimizdeki mobilyalar sadece dekoratif parçalardan ibaret değildir. İşlevsel depolama üniteleri, dekoratif raflar ve medya üniteleri her gün düşünmeden kullanılıyor. Ancak peki ya biri düşerse?

Çocuklarınız veya gürültülü evcil hayvanlarınız olmasa bile, mobilyaları duvara sabitlemeyi düşünmemiş olabilirsiniz, fakat sürekli kullanım ve deprem gibi riskler, ağır bir kitaplığın veya sağlam bir dolabın devrilme riskini artırır ve bu durum dünyada her yıl binlerce yaralanmaya neden olur.

Hem size hem de evinize zarar gelmesini önlemek için hızlı ve kolay bir Kendin Yap projesi olarak mobilyaları duvara nasıl sabitleyeceğinizi düşünmelisiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Mutfakta deprem hasarını azaltacak önlemler

Deprem çantasında olması gerekenler nelerdir? AFAD’a göre en önemli maddeler!

Ev depreme uygun nasıl yerleştirilir?

Mobilya Duvara Nasıl Sabitlenir?

Castle Dream Construction ve Maryland Contractors’ın lisanslı yüklenicisi ve sahibi Jay Sanders, “Her mobilya parçasının güvenlik açısından sabitlenmesi gerekmediğini, ancak devrilmeyi önlemek için ağır veya uzun herhangi bir şeyin duvara sabitlenmesinin en iyisi olduğunu” belirtiyor. Her zaman bir metre yüksekliğindeki kitap rafları, iki metre yüksekliğindeki şifonyerler ve çok sayıda ağır teknoloji barındıran TV sehpaları için sabitleme öneriyor.

“Beş yaşın altında çocuklarınız varsa veya evcil hayvanınız varsa, bu zorunlu hale gelir” diye uyarıyor.

1- BAĞLANTI NOKTANIZI SEÇİN

Mobilyaları duvara sabitlemenin ilk adımı, en iyi sonucu verecek ankraj türünü belirlemektir. Genel olarak konuşursak, iki tür mevcuttur: kitap rafları veya medya konsolları gibi büyük, daha ağır parçalar için tasarlanmış L şeklindeki braketler gibi Amazon’un bu tür tutucuları ve şifonyerler ve küçük eşyalar için yine Amazon’da bulunan mobilya askıları. Lisanslı yüklenici Jay Sanders, dolapları açıklıyor. “Bunlar doğrudan duvara vidalanabilir” diye ekliyor.

Çoğu zaman mobilya parçanız, bunlarla birlikte gelir veya bakım kılavuzunda bir öneriyle birlikte gelir.

2- DUVAR SAPLAMALARINI BULUN

ASAP Restoration’un profesyonel yüklenicisi ve sahibi Josh Rudin şöyle devam ediyor: Tıpkı duvarlara zarar vermeden ağır bir ayna asmanız veya sanat eseri asmanız gibi, duvarı delmeden önce duvar çivilerinizin yerini bulmanız gerekir. Bu, bir duvar dedektörü ve biraz sabır kullanılarak kolayca yapılabileceğini söylüyor.

“Böylece, mobilya duvara en sağlam noktaya sabitlenir ve yırtılma olasılığı daha az olur.”

3- MOBİLYALARI KONUMLANDIRIN VE DÜBELLERİ TAKIN

Yüklenici Josh Rudin, duvar saplaması yerleştirildiğinde mobilyaları konumlandırmak için hareket edebileceğinizi söylüyor:

“Sabitlediğiniz mobilyaya veya duvara dübel veya braket takmadan önce mobilyanızın doğru yöne baktığından emin olun. Bu, mobilyayı istediğiniz yerde tutmanıza ve duvara sabitlediğinizde nasıl görünmesini istediğinize yardımcı olacaktır.

“Ardından mobilyaya ve duvara dübel takmak için üreticinin talimatlarını izleyin. Bu, mobilyaya, duvara veya her ikisine de pilot delikler açılmasını içerebilir. Daha sonra dübelleri mobilyaya ve duvara yerleştirin.”

Mobilya ve mutfak tasarımcısı Joel Anderson, kaç tane bağlantı noktası ekleyeceğinizin sabitlediğiniz mobilyanın boyutuna ve ağırlığına bağlı olacağı konusunda uyarıyor. Bazı parçalar için bu tek seferlik bir iş değildir. Çoğu öğe için, parçayı üstte sabitleyen en az iki adet üç inçlik vida, güvenlik sağlamak için yeterli olmalıdır, ancak Joel, 1,2 metreden uzun herhangi bir öğenin, ortaya ek işlerin eklenmesinden fayda sağlayacağını öne sürüyor.

“Parçanın yerine sabitlendiğinden emin olmak için vida uzunluğunu, mobilyanın arkasının ve alçı panelin (alçıpan) kalınlığını dikkate almayı ve kablolarla kazara teması önlemek için saplama boyutunun merkezini geçmemeyi unutmayın.”

4- KABLO YÖNETİMİYLE İLGİLENİN

Profesyonel yüklenici Josh Rudin, bir medya ünitesi veya TV sehpası monte ediyorsanız kablo yönetimiyle de ilgilenmeniz gerektiğini hatırlatıyor. Bu, TV’nin arkasındaki kabloların düzenlenmesine yardımcı olabileceğinden, üniteyi monte ettikten sonra yapmak yerine en iyi şekilde yapılır.

“TV’yi duvara en iyi şekilde sabitlemek için, saplamalara güvenli bir şekilde sabitlenmiş bir montaj sistemi kullanın ve tüm güç kablolarını, yine duvara sabitlenen bir kablo tüpünde toplayın” diye öneriyor.

Mobilyaları Delmeden Duvara Sabitleyebilir Misiniz?

Mobilyaları, yapışkan dübeller veya mobilya kayışları gibi yöntemlerle delmeden veya parçanın tabanını ağırlıklandırmadan duvara sabitlemek mümkündür, ancak bu çözümler duvar saplamasını delmek kadar güvenli olmayabilir.

Mobilyaları Alçıpana Nasıl Sabitlersiniz?

Mobilyaları alçıpana sabitlemenin en etkili yollarından biri, doğru vidaları ve ağır hizmet tipi alçıpan sabitlemelerini kullanmaktır. Eğer bir mobilya parçasını duvar saplamasına sabitleyemiyorsanız, bu sabitlemeler mobilyayı yerinde tutmaya ve ağırlığını dağıtmaya yardımcı olabilir. Geleneksel duvar saplamalarının kullanılması, ağır bir şey için uygun olmayabilir çünkü mobilya parçasının duvardan ayrılmasına ve hatta sıvanın bir kısmının da onunla birlikte alınmasına neden olabilir. Bu nedenle, alçıpan duvarlara sabitleme yaparken, özel olarak tasarlanmış ve güçlü alçıpan sabitlemeleri tercih etmek önemlidir.

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Metal sandalye nasıl boyanır? İşte yapılması gerekenler

Metal sandalye nasıl boyanır? Metal ya da demir sandalye, masa gibi mobilyalarınız varsa yenilemek için…

1 saat önce

Gül suyu nasıl yapılır? Adım adım püf noktalar

Gül suyu nasıl yapılır? sorusu sıklıkla merak ediliyor. İşte gerekli malzemeler, yapılışı ve tüm püf…

2 saat önce

Çilek reçeli nasıl yapılır? Adım adım kolay tarif

Çilek reçeli nasıl yapılır? Kahvaltının favorisi olan mis kokulu çilek reçelini yapma zamanı geldi. Tüm…

3 saat önce

İzmir Güzelbahçe’de 3 katlı bahçeli bir ev 

Bu hafta Nami ve Nilgün Torunoğlu çiftinin İzmir'in Güzelbahçe'de yer alan, 3 katlı 220 m2'lik…

3 saat önce

Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama

Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama, toprak seçimi, hastalıkları, güneş ihtiyacı, özellikleri ve…

2 gün önce

Saksı değişimi nasıl yapılır? Adım adım saksı değiştirme

Saksı değişimi nasıl yapılır? Daha sağlıklı bitkiler için işte size birkaç basit adımda saksı değişiminin…

2 gün önce