Evde Düzen

Fırını kullandıktan sonra kapağını açık mı kapalı mı bırakmalıyız?

Çoğu kişi, pişirme işleminden sonra nemin daha kolay dışarı çıkabilmesi ve cihazın daha hızlı soğuması için fırınının kapağını açık veya eğik bırakır. Peki bu doğru mu? Fırın kapağı açık mı bırakılmalı yoksa kapatılmalı mı? İşte detaylar…

Fırın neredeyse herkesin mutfağında olmazsa olmazlardan biri. Sıklıkla kullanılan fırınlar yemek hazır hale gelene kadar başka işleri de halletmeniz için zaman kazandırır ve bu açıdan herkes tarafından sevilir.

Pişirme sırasında fırın kapağı kapalı kalır. Ancak yemek piştikten sonra çoğı kişi fırının kapağını açık bırakır ve nem ile sıcaklığın hızlıca boşalmasına izin verir.

FIRIN KAPAĞI AÇIK MI BIRAKILMALI KAPALI MI KALMALI?

Temel olarak, çoğu fırına, sıcak havayı ve nemi dışarıya ileten çapraz akışlı fanlar kurulur – bu nedenle, kullanımdan sonra fırın kapağını açmak gerekli değildir ve bazı durumlarda zararlı bile olabilir.

Bazı fırınların kullanım kılavuzunda bununla ilgili belirli talimatlar yer alır. Üreticiler genellikle kullanımdan sonra havalandırmak için fırının kapağının açık kalıp kalmaması gerektiğini açıklar.

MOBİLYALAR YA DA DUVARLAR ZARAR GÖREBİLİR

Örneğin Bosch markası , fırının yalnızca kapak kapalıyken soğutulması gerektiğini, aksi takdirde bitişik mobilya cephelerinin kaçan ısıdan zarar görebileceğini açıkça belirtir. Özellikle folyo cepheli mobilyalar söz konusu olduğunda, bunlar ısı nedeniyle zamanla ayrılabilir.

Bitişik duvar boyası veya mutfak duvar kağıdı da artan nem ve ısı nedeniyle gevşeyebilir. Ayrıca, cihaz sıcakken fırın kapağı açıldığında çocuklar ve evcil hayvanlar için yaralanma riski vardır.

Soğuk mevsimlerde kalan ısıyı kullanmak istiyorsanız, mutfakta artan koku ve nem oluşumunu da hesaba katmanız gerekir. Küf oluşumunu önlemek için mutfak bu nedenle düzenli olarak havalandırılmalıdır. Küflenmeyi en iyi nasıl önleyebileceğinizi “Küf lekesi nasıl çıkar? Kıyafetten, banyodan, halıdan” yazımızda detaylı olarak anlattık.

Özet olarak fırının kapağının kullandıktan sonra açık bırakılıp bırakılmaması gerektiğine dair en net yanıtı kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz. Kullanım kılavuzunda bu detay yer almıyorsa, kapalı olarak soğutmanız tavsiye edilir.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Fırında pırasalı tavuk tarifi (6 kişilik)

Fırında pırasalı tavuk tarifi ile karşınızdayız. Zengin kremamsı tadı ile oldukça doyurucu bir yemek...

11 saat önce

Beyaz sirke ile temizleyebileceğiniz 11 şey

Mikrodalgadan buzdolabına, pencereden halıya kadar her şeyi temizleyebilen beyaz sirke, ışıl ışıl bir eve kavuşmanızı…

16 saat önce

Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar? A’dan Z’ye tüm detaylar

Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar?Makineye pek çok faydası olan tuzun makineye faydaları nelerdir? Nereye…

16 saat önce

Küpeli çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir?

Küpe çiçeği bakımı, çoğaltılması, budanması, çeşitleri ve hastalıklara çözüm ile ilgili son günlerde sıklıkla araştırmalar…

17 saat önce

Çilek reçeli nasıl yapılır? Adım adım kolay tarif

Çilek reçeli nasıl yapılır? Kahvaltının favorisi olan mis kokulu çilek reçelini yapma zamanı geldi. Tüm…

18 saat önce

Ev turu: Ankara’da endüstriyel stilde dekore edilmiş şık bir evdeyiz

Biraz loft, biraz atölye, biraz ev... Detayların hayat verdiği yaratıcı detaylarla dolu bir Ankara evi,…

18 saat önce