Son güncelleme:

En zehirli bitkiler listesi ile karşınızdayız. Zehirli bitkiler, otçul canlıların onları tüketmekten caydırması için toksinler üreten bitkilerdir. 

Bitkiler avcılarından kaçmak için hareket edemezler, bu nedenle kendilerini korumak için başka özelliklere sahip olmaları gerekir. Bazı bitkilerin dikenler gibi fiziksel savunmaları vardır, ancak açık ara en yaygın koruma türü kimyasaldır.

Sizler için, Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, sıklıkla karşımıza çıkan en zehirli bitkileri listeledi.

1- ZAKKUM

Zakkum çiçeğine özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde sık rastlanır. Güneşe ve sıcağa dayanıklı bir bitki olduğu için çiçekleriyle bulunduğu bölgeye ayrı bir güzellik katar.

Toprak türü ayırt etmeyen zakkum çiçeği ayrıca susuzluğa da uzun süre dayanabilen bir bitkidir. Sulandıkça boyu giderek uzar. Toprağın sadece asidik olmaması yeterlidir.

Evde yetiştirmek isteyenler bitkinin bol güneş ihtiyacını karşılayabileceği ve mutlaka hava ihtiyacını gidereceği bir konumda bakımını sağlamalıdır. 

Zakkum çiçeği zehirlidir. Çocuklardan ve hayvanlardan uzak tutulmasında fayda vardır.

Detaylar: Zakkum çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır?

2- NERGİS

nergis-çiçeği-anlamı
Nergis

Nergis çiçeği, bir diğer bilinen adı ile “Fulya çiçeği” soğanlı bir bitkidir. Aslında ‘Fulya’ nergisin bir türüdür. 

Soğan köklü bitkilerdir. Anavatanları Akdeniz bölgesi ve çevresidir. İç ve dış mekanda rahatlıkla bakım sağlanabilir. Nergisler serin aylarda yaşamayı sever. Kasım ayından, ocak ayı sonuna kadar olan dönemler nergis soğanı dikimi için en uygun zamandır. Yaz sıcaklarından hoşlanmazlar. Sıcaklık başladığında yapraklarını döker ve köklerini kurutur.

Detaylar: Nergis çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltması nasıl yapılır? Anlamı nedir?

3- İNCİR AĞACI

İncir ağacı Ege ve Akdeniz civarında yaygın şekilde görülen bir bitkidir. Daha soğuk bölgelerde de rastlanır ama meyve vermeyebilir ya da lezzetsiz olabilir. Öz suyu tehlikelidir. Ciltle temas ettiğinde tahriş edici boyutlarda zarar verebilir.

4- ŞİMŞİR

Sürekli yeşil görünen, bodur bir çalıdır. Çok yavaş büyür. Ülkemizde sıklıkla rastlanabilecek bir türdür. Tüketilmemelidir. Zehirleme etkisi mevcuttur.

5- YÜKSÜK OTU

Yüksük otu (Digitalis)

Borazana benzerçiçeklere sahiptir. Birçok ilde boş arazilerde kendiliğinden çıkar. Zehirlidir ve tüketilmemelidir.

6- AT KESTANESİ

Birçok parkta rastlamanız mümkündür. Pembe ve beyaz renkli çiçekleri olan türlerine özellikle iç anadoluda denk gelebilirsiniz. Zehirlidir. Tüketilmesi sonucu ölümcül sonuçlar doğurabilir.

7- HİNT YAĞI

Kızıl yapraklara sahiptir. Görüntüsü estetik açıdan güzeldir. Fakat güzel olduğu kadar tehlikelidir. En zehirli bitkiler arasında sayılır. Dekoratif amaçlı Afyon ve bazı ilçelerinde parklarda kullanılmaktadır. Tek bir tohumu ne yazık ki insanı iki gün içinde öldürmeye yeter.

8- ORMAN SARMAŞIĞI

Tüm Anadolu’da yetişebilen bir sarmaşıktır. Hatta son yıllarda iç mekan bakımında da sıkça yer verilen bir bitkidir. Park ve bahçelerde sıkça rastlamak mümkündür. Duvarları hızlıca sarar ve yine yer örtücü olarak da görmeniz mümkün. Meyveleri ve öz suyu zehirlidir.

9- GÜZELAVRAT OTU

Şehirlerin yakınlarındaki piknik ve rekreasyon alanlarında sıkça rastlamak mümkündür. Latince adında geçen bella donna, güzel kadın anlamına gelir. Zehirlidir. Dikkat edilmelidir ve tüketilmemelidir.

10- AK SÖĞÜT

Ülkemizin hemen her yerinde, özellikle de dere kenarlarında görülür. Aspirin yapımında kullanılan salisik asit bu bitkide bolca bulunur. Hatta bazı bitkiler köklendirilirken hormon desteği sağlaması için söğüt dalı kullanılır. Zehirlidir ve tüketilmemelidir.

Yaprak bitleri için ev yapımı sprey tarifleri! 6 farklı tarif

Güneş ışığı almayan alanlarda yetişebilen iç mekan bitkileri