dikenler-tacı-bakımı

Dikenler tacı bakımı nasıl yapılır? Evde bakımın püf noktaları

Dikenler tacı bakımı oldukça kolay olan bitkilerden biridir. “Yılbaşı dikeni, kral tacı, gelin kaynana çiçeği, dikenli taç” isimleriyle de bilinen dikenler tacı (Euphorbia milii) bitkisi evde kolaylıkla yetiştirilebilen çiçeklerdendir. Peki bu ilginç görünümlü bitkinin bakımının püf noktaları nelerdir? İşte detaylar…

DİKENLER TACI ÖZELLİKLERİ

Dikenler Tacı (Euphorbia milii) gövdesi dikenli bir bitkidir. Bu dikenlerin olmasının nedeni kendini korumak değil, su tutma ve güneşe ulaşmak için tırmanma amaçlıdır.

Dikenler tacının çalı formundaki dalları, yaprakları ile birlikte 2 metreye kadar uzayabilir.

dikenler tacı

DİKENLER TACI NEREDE YAŞAR? GÜNEŞ İHTİYACI VAR MI?

Dikenler tacının çiçekleri açmıyorsa, bu durum yeterince güneş almadığı anlamına gelir. Aydınlık ve güneşli bir ortamda çiçek açacaktır. Özellikle güney yönüne bakan bir pencerenin önünde oldukça mutlu olacaktır. Günde en az 6 saat güneş ışığı dikenler tacına iyi gelecektir. Yine de yazın direkt güneş ışığından uzak tutmak gerekir.

Dikenler tacı çiçeğinin çiçek açmasını desteklemek için kuru mayalı bitki besini tarifimizi deneyebilirsiniz: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları (Yöntemi öğrenmek için tıklayın.)

Oldukça dayanıklı olan bu çiçek, kışın -10 dereceye kadar dayanabilir.

DİKENLER TACI SULAMASI NASIL YAPILMALI?

dikenler tacı çiçeği

Havadaki nem ile su ihtiyacını karşılayabilen bu bitki, yaz aylarında yani çiçeklenme döneminde toprağı nemli kalacak şekilde sulanmalı. Kışın ise bu miktar azaltılabilir. Nemsiz bir bölgede yaşıyorsanız, yapraklarına her gün su püskürtmeniz gelişmesini destekleyecektir.

DİKENLER TACI ÇİÇEĞİ BUDAMA

Dikenler tacını budarken makas değil, bıçak kullanmalısınız. Bu şekilde dokuların ezilmesini engellemiş olursunuz. Baharda yani uyanma zamanına yakın tarihlerde budama yapmalısınız. Sık, bir arada gelişmiş olan dalları budayabilirsiniz. Fazla budama, yani uç bölgeleri kalmayacak şekilde budama tehlikeli olabilir. Yalnızca üçte birini budamalısınız.

DİKENLER TACI NASIL ÇOĞALTILIR?

Dikenler tacını (Euphorbia milii), mayıs ayında çoğaltmanız doğru olacaktır. Dikenler tacı bakımı yapıldıktan sonra iyi gelişim göstermiş bir dalını keserek direk az nemli toprağa dikebilirsiniz.

Daldan çoğalttığınız dikenler tacı çiçeğini ektikten sonra can suyu vermemelisiniz. Güneşli ve esintili bir bölgeye koyduktan 2-3 gün sonra, toprağının kurumaya başladığını görünce sulayın. Yeni dikenler tacının da güneş gören bir yerde olmasına dikkat etmelisiniz.

DİKENLER TACI YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

Yaprak sararması bitkilerde birden fazla nedenden dolayı kaynaklanabilir.
Sulama suyunun dinlendirilmeden verilmesi, sulamanın düzensiz yapılması (az ya da bir anda çok suya boğma gibi), hava delikli saksı kullanılmaması sonucu köklerin çürümeye başlaması, toprağın verimsiz oluşu, ortam sıcaklığının uygun olmaması, yine bulunduğu ortamda yeterli ışık alamaması gibi nedenler.

Dikenler tacı bol ışık almak ister. Eğer ışıktan uzak bir noktada bakılıyorsa yaprakları çelimsiz kalır ve gelişmez. Gün içinde en azından yarı güneş alması bile bitkiyi olumlu yönde etkiler. Soğuklara karşı direnci yoktur. Çabuk etkilenir. Toprağı asitli olmamalıdır.

Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?

Aloe Vera bitkisi bakımı ve çoğaltılması: Püf noktalara dikkat!

  1. Merhabalar sanırım benim çiçegim ölüyor. Bşraz bakımını aksattım ışıksız bıraktım onu. Şuan sadece kahverengi dikenli dalları var 2 tane. Ama dallar sert değil. Yumuşak. Dokununca içi boş gibi. Bu durumda ne yapabilirim. Düzelir mi? Kessem budasam yani düzelir mi acaba lütfen geri dönebilir misiniz? Benim için çok önemli. Teşekkür ederim şimdiden

  2. Merhabalar Merve Hanım,

    Görmeden net bir şey söylemek zor. Ancak dalda yumuşamadan bahsetmişsiniz. Eğer sorun sadece daldaysa ve gövdesi hala diriyse yumuşayan dallar keskin ve sterilize edilmiş bir bıçakla tek seferde kesilmelidir. Dalların budamasında uç gelişim yerini de dahil edersek ne yazık ki bu durumda bitkimizin çürümesine neden olur. Eğer bahsedilen dallar tamamen çürüdüyse bitkinin toparlanması zor gibi.

    Ayrıca, budama işleminde akan beyaz sütü andıran sıvıya dikkat edilmeli. Cildi tahriş edebilir. Süt akışını kesilen yerden durdurmak için bezle tampon etkisi uygulanabilir.
    Ama her şeyden önce yumuşama çok yoğunsa ne yazık ki kurtarılması çok zor.

    1. Yani süt akan dalları yok. Aslında sadece gövdesi var. Topraga bağlı dik büyük sap ve onun kenarından cıkan yine ona benzer kısa bir sap var. İçi boş bazı yerlerinin hatta kırılmış gibi. Mailden yazabilirseniz video ya da fotograf atabilirim. Bi görseniz ona göre bişey yapılır mı baksak olur mu?

  3. Merhaba ben iki adet Dilan tacı aldım daha küçükler ikisini aynı toprak saksıya diktim ama saksı büyük. Bu şekilde olur mu.

  4. Diken tacı çiçeğimin yaprakları sarardı ve benek benek oldu,hiç yeşil yaprağı kalmadı,ancak kök ve dalları sağlam,nasıl yeşillendirebilirim?sabah güneşi 2 saat kadar alıyor,aydınlık bir ortamda, çok teşekkürler

    1. Merhabalar,

      Dikenler tacı bitkisinde yaprak sararması nedeni çok fazla sulama ya da sulama rutininde yapılan yanlışlıklar nedeniyle gerçekleşir. Kök ve dallar sağlıklı durumdaysa yeni bir toprağa aktarılabilir. Böylelikle bitki yeni topraktan sağlıklı mineralleri bünyesine çekerek toparlanmaya çalışabilir. Ya da bir süre bitkiye suda bakım sağlayıp yeni kök oluşumunu destekleyebilir. Oluşan yeni kökler geliştikten sonra bitki toprağa aktarılabilir. Yaprak dökme nedeni bazen doğal süreciyle alakalı da olabilir. Eğer bakım koşullarının doğru sağlandığından şüphemiz yoksa yaprak dökülmesi normaldir. Bitki yeni yapraklar vermek için kendini hazırlıyor demektir.

    1. Merhabalar,

      Dikenler tacının genelde mayıs ayında dikilmesini öneririz. En ideal mevsim Mayıs ayı. Ağustos ayı sıcaklıkları nedeniyle tutunması biraz daha zor olabilir. Ama bu tutmayacağı anlamına da gelmez.

  5. Merhaba dikenler tacı çiçeğim çiçek açmıyor sadece asırı yesil yaprakları var kocaman bir ağaç gibi görünüyor pencere önünde günes alıyor sebebi ne olabilir

  6. Merhabalar benimde evinde iki adet dikenler tacindan var kışın bu çiçeği balkonda mı yoksa ev içerisindeki tutmak mi gerekir…

  7. Ay benim uzun bir saksıda 4 tane dikenler tacım var ama birisinin anlamsız şekilde yaprakları boyunlarını büktü. Yapraklardaki süt durumuda yok. Ne yapmalıyım ben bu durumda ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir