dağ palmiyesi bakımı Dağ palmiyesi (Chamaedorea Elegans) bakımı

Dağ palmiyesi (Chamaedorea Elegans) bakımı nasıl yapılır? Ne kadar büyür?

Dağ palmiyesi yani Chamaedorea Elegans özellikle dekorasyonda yer verilmek istenen bitkilerden biridir. Peki dağ palmiyesi bakımı nasıl yapılmalı? Sulamada dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Güneş ihtiyacı ne kadar? Merak edilen soruların yanıtını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf yanıtladı.

DAĞ PALMİYESİ DAYANIKLI BİTKİLERDEN BİRİDİR

Nasa tarafından havayı temizleme özelliği bulunan bitkilerden biri seçilen dağ palmiyesi zorlu şartlara dayanıklı bir bitkidir. Düşük ışık ve nem seviyesi düşük ortamda hemen direnç kaybetmesede bu bitkinin bakımı için önemli bir kaç noktaya dikkat etmekte gereklidir.

DAĞ PALMİYESİ NE KADAR BÜYÜR?

Dağ palmiyesi 30 cm’den 130 cm’ye kadar, nadiren 200 cm’ye kadar büyüyebilir.

DAĞ PALMİYESİ BAKIMI NASIL OLMALI?

Dağ palmiyesi, çok kuru ortamları sevmez. Bu nedenle nem ihtiyacı düzgün sağlanmalıdır. Eğer bakımı için mutfağınız uygunsa mutfağın nem oranının yüksek olması gelişimi açısından olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Dağ palmiyesine eğer başka bir odanızda yer verecekseniz oda nemini koruyan cihazlardan da fayda görebilirsiniz. Ya da bulunduğu ortama su dolu bir kap koymanız bile yeterli nemi almasını sağlayacaktır.

DAĞ PALMİYESİ DİREKT GÜNEŞ IŞIĞINI SEVMEZ

Direk güneşe maruz kalmayı sevmeyen dağ palmiyesi filtrelenmiş gün ışığını yani perde arkası ışığına bolca almak ister. Ayrıca bulunduğu ortamda başka cisme temas etmekten hoşlanmaz.

DAĞ PALMİYESİ YAPRAK UÇLARI NEDEN KURUR?

dağ palmiyesi Chamaedorea Elegans

Eğer başka bir cisme temas ediyorsa yaprak uçlarında kurumalar meydana gelir. Ayrıca yaprak uçlarında kurumaya neden olan bir başka sebep ise kışın kalorifer, klima, soba gibi kaynaklara yakın olmasıdır. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak ortamlarda yine kurumalara neden olur.

DAĞ PALMİYESİ SULAMASI NASIL OLMALI?

Bitki düzensiz ve bolca sulanırsa yine yapraklarda kuruma gözlemlemeniz mümkündür. Ayrıca esinti/cereyana maruz kalmaktan hoşlanmaz. Yaprak sararması gibi sonuçlar bu sebepten dolayı gerçekleşebilir.

Sulaması toprak nemi kontrol edilerek, toprak eşit ıslanacak şekilde yapılmalıdır. Toprak ıslakken sulama yaparsanız köklerde çürümeye neden olabilirsiniz.

TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Son olarak her yıl toprak takviyesi yapılabilir. Toprak suyu bünyesinde tutmamalıdır. Suyu geçirgen bir özelliğe sahip olmalıdır. Saksı tabağında biriken su mutlaka aktarılmalıdır.

Banyoda yetiştirebileceğiniz nemi seven 15 bitki

Balkonda yetiştirilebilecek çiçekler – Bu 19 çiçek ile balkonlarınız renklensin