Kategoriler: Dekorasyon Fikirleri

Aydınlık yaşam

Evinizin her odasını, gözlerinizi yormayacak şekilde aydınlatmanız mümkün. Birkaç küçük ipucuyla aydınlık bir yaşam alanına ve sağlam gözlere sahip olun!
Daha net bir şekilde görmemize yardımcı olmak, iyi bir aydınlatmanın en önemli işlevlerinden birisidir. Ancak bazen ışığın parlaklığı görmeyi zorlaştırabilir. Başka lambalar açık olsa da daha iyi görmemize yardımcı olmaz. O zaman gözlerimizi yormayacak şekilde ev ve iş yerlerimizi işlevsel bir şekilde nasıl aydınlatabilirsiniz?
Yemek masalarında yemekten başka kitap okumak, hobi ve ödev yapmak gibi farklı faaliyetleri yapabileceğiniz için ışık kalitesinin yüksek olması önem taşır. Metal veya koyu renk abajur şapkalı bir sarkıt lamba, ışığı masanın yüzeyine doğru odaklar. Genel bir kural olarak lamba, masanın üzerinden 55-60 cm. yukarıda asılı olmalıdır. Bu şekilde masanın çevresinde oturan herkes, ışık gözünü kamaştırmadan görebilir.
Büyük, uzun masalar, sadece bir büyük yerine birkaç tane lamba ile daha iyi aydınlanır. Yükselen ve alçalan sarkıt lambalar ise ışık kümesinin boyutunu değiştirmenizi sağladığı için daha pratiktir. Işığın kuvvetini ve yoğunluğunu kontrol etmenizi sağladıkları için reostalar da kullanışlıdır.
Televizyon arkasındaki bir ışık gözleriniz için daha az yorucudur. Televizyon izlerken, televizyonunuzun arkasındaki duvara hafif bir ışık yansıtan bir lambanın olması gözleriniz için daha iyidir. Bu televizyon ekranının parlaklığı ve çevresindeki daha koyu alanlar arasındaki keskin kontrastı yumuşatır.
Okuma lambalarını çift kişilik bir yatağın merkezine yakın yerleştirmek ve ışığı dışarı doğru yönlendirmek, kitabınızın sayfalarının parlamasını önler, eşinizi de rahatsız etmez. En iyi etki için ışığı geçirmeyen, ama sınırlı bir alana konsantre ışık huzmesi veren abajur şapkalı lambalar seçin.
İyi okuyabilmek için rahat bir kanepeden daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Okurken veya ayrıntılı bir iş yaparken, gözlerinizdeki zorlanmayı azaltmak için iyi bir aydınlatma şarttır. Sınırlı bir alana konsantre ışık huzmesi veren bir okuma lambası (tercihen ışık geçirmeyen bir abajur şapkasıyla beraber) iyi bir başlangıçtır. İdeal olarak lambayı yükseltip alçaltabilmeniz gerekir, lamba da ışığı ihtiyacınız olan yere odaklayan bir abajur şapkasına sahip olmalıdır. Örneğin, ışığı geniş bir alana yayan yarı saydam abajurlu bir masa lambası kullanarak aydınlık ve karanlık arasındaki kontrastı en aza indirmek de göz yorgunluğunu azaltır.

Yaşlı gözlerin daha fazla ışığa gereksinimi vardır
40’lı ve 50’li yaşlarımıza eriştiğimizde gözlerimiz zayıflamaya başlar. Genellikle daha iyi görmek ve daha iyi hissetmek için daha fazla ışığa gerek duyarız. En basit çözüm, daha güçlü ışık kaynakları kullanmak veya odadaki lamba sayısını artırmaktır. Ama aynı zamanda kullandığınız lambanın ışığının göz alacak kadar parlamaması da önemlidir. Çünkü yaşlandıkça gözlerinizin karanlık ve aydınlık arasındaki değişime adapte olması da o kadar uzun sürer.

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Elektrikli süpürge çekmiyorsa ne yapılır?

kli süpürge çekmiyorsa ne yapılır? Elektrikli süpürgelerin çekim gücünün azalması sık rastlanan sorunlardan biri...

2 saat önce

Yazlığınız yaza hazır mı? İşte 9 adımda yapılması gerekenler

Yazlığınız yaz için biraz bakıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Peki nereden başlamalı? 9 adımda yazlıkta bakımı…

4 saat önce

Bitkilerin altına neden tabure koyulur?

Bitkilerin altına neden tabure koyulur? Son yıllarda bitkilerin altına tabure koyanların sayısı oldukça arttı. İşte…

7 saat önce

Kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır? Kahkaha çiçeği (Petunya) püf noktaları

Kahkaha çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? Petunya nedir? Özellikleri nelerdir? Merak edilen soruların…

9 saat önce

Halkalı’da 220 metrekarelik modern bir dairedeyiz (Video-ev turu)

İstanbul'da Halkalı Atakent Sitesi'nde Tuğba Hanım'ın bahçeli 220 metrekarelik dairesinde konuk olduk. Daire, modern dekorasyonu…

9 saat önce

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? Kuzey cephede bakım sağlanacak olan bitkiler çok sulama istemezler ve…

1 gün önce