Aromatik bitkiler yetiştirirken bunları bilin

0

Bahçenizde ya da balkonunuzda, saksılarda yetiştireceğiniz aromatik bitkilerle sofralarınıza farklı lezzetler katabilirsiniz.

KEKİK Kokusu ve tadıyla ön plana çıkan bu Akdeniz bitkisinin leylak rengi tohumlarını haziran ayında toplayabilirsiniz. Kekiğin boyu 45 cm’e kadar uzayabilir. Et ve tavuk yemeklerinin yanı sıra salatalarınıza da ayrı bir lezzet katan bir bitkidir.

REZENE Maydanozgiller familyasından, iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu otsu bitki türü. Baharatı, yapraklarından, kurutulmuş tohumlarından ya da bu tohumların öğütülmesiyle elde edilir. Balık ve tavuk yemeklerinde kullanılabilir.

NANE Birçok türü olan nane özellikle salatalara lezzet katar. Kurutulmuş halini çorbalarınızda da kullanabilirsiniz. Ayrıca tazesinden çay da yapılabilir. Soğuklar sona erdiğinde ekebilirsiniz. Genelde temmuz-ağustos aylarında açar.

BİBERİYE Mor çiçekli ve çalı görünümlü bitkidir. Akdeniz çevresinde yaygın olarak yetişen bitkinin genç sürgünleri baharat olarak, kendisi ise süs bitkisi olarak kullanılır. Çayı özellikle sindirim sistemine faydalıdır. Etleri marine etmede kullanılır.

LİMON KEKİĞİ Limon aromalı, yaprak dökmeyen, uzun ömürlü bir bitkidir. Kendine has aroması vardır. 10 cm ile 30 cm arasında çalı formunda yayılım gösterir. Güneşi ve iyi drenajlı toprağı tercih eder. Çiçeklenme zamanı yazın ortaları ve sonundadır.

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.