Ada üniteler hakkında bilmeniz gerekenler

0

Ekstra depolama, yemek hazırlama, yıkama ve pişirme alanı yaratan mobil/sabit ada üniteleri mutfağı akıllıca planlamayı ve şık bir mekan yaratmayı sağlıyor.

Tekerlekli tezgahlar
Genellikle servis sehpası gibi de kullanılabilen bu tarz tasarımlar hem depolama alanı hem de yemek hazırlığı için ekstra tezgah yaratır. Mobil olduklarından yemek masasının yanında servis sehpası gibi kullanılabilir ya da yemek ve masa aksesuarlarının transferi için de rahatlıkla değerlendirebilir.

Ada üniteleri
Ada üniteleri genellikle sabit olarak mutfağın ortasına konumlandırılır. Tekerlekli tezgahlara göre daha geniş ve büyüktürler. Hem yıkama hem pişirme yapabileceğiniz bir alan oluşturabilir, üzerinde rahatlıkla yemeğinizi hazırlayıp yiyebilirsiniz. Ayrıca depolama için de ekstra alan yaratırlar.

Satın alırken
• Tekerlekli tezgah alıyorsanız stabil bir duruş için tekerlekleri kitlenebilen olanları tercih edebilirsiniz.
• Bol depolama alternatifi sunan, yanlarında rayları olan ada üniteleri daha kullanışlı olabilir.
• Yüzeyi paslanmaz çelik olan tezgahlar pratik kullanım sağlar. Ahşap tezgahlara periyodik olarak bakım yapmanız gerekiyor. Mermer olan tezgahları da asidik malzemelere karşı korumanız önemli.

Ada üniteleri planlamanın püf noktaları:
“Adı üstünde, ada… Çevresinde dolanabilmek için ada ünitesi yapılır bir mutfakta. Hareket özgürlüğü benim dağarcığımda, ada ünitesi tasarımı için anahtar sözcük. Yani ölçüler çok önemli… Ada ve çevreleyen tezgah arasındaki mesafe en az 110 cm olmalı. Söz konusu olan iki kişinin aynı anda çalışacağı bir mutfaksa bir koridor da yaratmak gerekeceğinden bu ölçü 125 cm’e çıkar. Eğer adada oturma birimi de olacaksa sandalyelerin arkasından geçilebilecek kadar bir mesafe de bırakmak gerekir, yani ek bir 100 cm daha. Adada çalışırken ihtiyacım olan bir nesneye (bıçak olur, tava olur) adım atmak zorunda kalmadan elimi uzattığımda ulaşabilmeliyim. Adanın dört bir tarafında malzemeleri koyabileceğim nişler, çekmeceler olmalı. Hatta pişirme ünitesi dolayısıyla davlumbaz yoksa üstünde de askılar olabilir, ama görüş alanını kesmemek kaydıyla. Ada ünitesinde eviye de olabilir, ocak da… Adasında her ikisini bir arada isteyen kullanıcılar da çıkabilir, ama bunu pek tavsiye etmem. Zira ateşi ve suyu biraz birbirinden uzaklaştırmak lazım ve bu da bizi adanın ebatlarını büyütmeye götürür, ki o zaman adayı farklı bir tasarıma dönüştürür. Bir kenarına tabureler yanaştırılarak kullanılan adalarda taburelerin ortada kalmaması ve oturan kişilerin tezgaha yanaşabilmesi için o cephede bir niş yaratmak gerekir. Genellikle küçük evlerde hayat kurtaran açık mutfaklar için adalı çözümler çok uygun. Bu durumlarda eğer oturma birimi eklenmeyecekse, adanın salondan gözüken yüzeyini kulpsuz çekmecelerle donatarak temiz bir görüntü elde edilebilir.”
Mimar Esen Akyar, İglo Architects

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.