30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’ne Özel Sürdürülebilirlik, İleri ve Geri Dönüşüm Açılımları

Son güncelleme:

Siesta Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Işıldar, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’ne özel olarak sürdürülebilirlik, ileri dönüşüm ve geri dönüşüm konularıyla ilgili Evim.com.tr okuyucularına özel açıklamalarda bulundu. 

Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma planları kapsamında Birleşmiş Milletler’e sunduğu ‘Sıfır Atık’ kararının kabulünden ve 105 ülkenin desteğinden sonra bu yıl itibariyle “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü” tüm dünyada kutlanmaya başlıyor. Her şeyden öte sürdürülebilir bir dünya için gereksiz kaynak kullanımının önüne geçmek, israfı önlemek ve dönüştürülebilir atıkların değerlendirilmesi ile izlenecek birçok adımın bulunduğu bu yolda bizler de tüm sektör adına sürdürülebilirlik konusuna verdiğimiz önemi AR-GE çalışmaları dahil tüm üretim süreçlerine taşımalıyız. Yüksek kaliteli hammadde ile üretilen ürünleri tüketici ile buluşturmak, sürdürülebilirlik, atık yönetimi, ileri dönüşüm ve geri dönüşüm konularında da araştırma ve çalışmalara hız kesmeden devam etmek gerekiyor. 

Günümüzde tüm sektörler özelinde artık geri dönüşüm ve sürdürülebilir odaklı olarak düşünmek bir zorunluluk haline geldi. Biz de kaliteden ödün vermeden sürdürülülebilir tasarımlar için pek çok mimar ve alanında uzman tasarımcı ile çeşitli iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda genç  sanatçılarla da pek çok farklı projeye imza atarak eski mobilyaları sanat eserine dönüştürüyor ve fabrikamızdaki müze alanımızda sergiliyoruz. 

Sürdürülebilir ve ihtiyaca yönelik ürün kullanımı, alışverişlerde geri dönüştürülebilir ve doğal ürün tercihi, eskiyen ürünlerin tamir edilerek yeniden değerlendirilmesi sürdürülebilir bir dünya için atılabilecek adımdan yalnızca birkaçı arasında yer alıyor. Bu alanda hepimizin yapabileceği çok fazla şey bulunuyor. Buna küçük adımlar ya da katkılar olarak bakmamak gerekiyor.  

Hangi sektör olursa olsun markanın, tüketiciye sunulan ürünleri sürdürülebilir bir yaklaşımla üretmesi, hammadde atıklarını ve üretime kattığı ürünlerden artanları doğaya zarar vermeden dönüştürmesi çok önemli. Siesta Mobilya, ürünlerini sürdürülebilir bir yaklaşımla üretiyor ve yılda yaklaşık 10 bin ton hammadde atıklarıyla ürünleri dönüştürüyor. Sürdürülebilirlik odaklı üretimleri sonucunda ortaya koyduğu plastik tabletlerle de dönüşümü destekliyor. Üretime kattığı ürünlerden geriye kalan hammaddeleri doğaya hiçbir şekilde zarar vermeden kendi fabrikasında özenle yeniden dönüştüren Siesta Mobilya aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlıyor. 

Üretim aşamasında polipropilen ya da polikarbonat hammaddelerin tercih edilmesi sürdürülebilirlik açısından çok değerli.  Polipropilen ve  polikarbonat, yüzde 100 geri dönüşüme uygun ve sterilize etmesi kolay maddeler olduğundan dolayı doğaya da hiçbir şekilde zarar vermiyor. Polipropilen hammaddeden üretilen ürünler daha hafif, ergonomik ve uzun ömürlü olduğu için her dönemde tercih sebebi oluyor. Dış mekan mobilyalarını yağmur, güneş, sıcaklık gibi mobilyaya zarar veren dış etkenlerden korumak için UV malzeme katkılı, polipropilenlerden üretilen plastik ürünlerin tercihi de mobilyaların  daha uzun ömürlü kullanımını sağlıyor. 

Sıfır atık yaşam tarzını mutfağınıza da taşıyın