yuka bitkisi bakımı, çoğaltılması, sulaması yucca
Yuka çiçeği

Yuka bitkisi bakımı nasıl yapılır? Yuka çiçek açar mı?

Massengena yani bilinen diğer ismiyle Yuka çiçeği iç mekan dekorasyonunda sıkça yer verilen bitkilerden biridir. Bol ışık almayı seven yukka bitkisi dayanıklı bünyesi ve çok sık sulanmaması sebebiyle bakımı kolay bitki türlerinden biridir.

YUKA ÇİÇEK AÇAR MI?

Yuka bitkisi çok güzel beyaz salkım şeklinde çiçek açar.

YUKA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Yuka yazın sonlarına doğru çiçek açabilir.

Yucca çiçekleri

YUKA ÇEŞİTLERİ

Asparagacee (Kuşkonmazgiller) familyasından Yucca (yuka) cinsinin 49 türü ve 24 alt türü var. Gösterişli türlerinin kültivarları da ayrıca türetilmiş. Bütün türlerinin anavatanı kuzey Amerika kıtası ve Orta Amerika’dır. Birkaç türü de güney Amerika kıtasında bulunur.

Güneşe alışık mı değil mi şöyle anlarsınız: Yucca yaprakları çok sert ve kalınca olur. Eğer değilse güneşten oldukça mahrum kalmış demektir. Ya da o bitki Yucca değil, bir Dracaena türüdür. Bazı dracaena türleri ile Yucca türleri birbirlerine çok benzerler.

YUKA BİTKİSİ SULAMA

Yuka suyu fazla sevmez. Toprağı kurumadan asla sulamayın. Susuzluğa dayanır ama nemli toprakta hastalanabilir.

Sulaması kışın daha seyrek, yazın sıcaklık nedeniyle daha sık yapılmaktadır. Yaşadığınız yerin iklimine göre sulama periyodu oluşturabilirsiniz. Yazın toprak hızla kuruyorsa toprak nemini kontrol ederek sulamasını takip edebilirsiniz.

Yuka çiçeği bakımı

YUKA BİTKİSİ GÜNEŞ İHTİYACI

Hava almayı çok seven bir bitkidir. Ayrıca yaprak formunun dikliğini korumak için ışığa ihtiyacıda fazladır. Filtrelenmiş gün ışığını bolca alabilir. Güneşe dik açıyla maruz bırakılmamalıdır.

Çok soğuk veya çok sıcak ortamları sevmez. Günlük hava ihtiyacı düzenli olarak karşılanmalıdır.

YUKA BİTKİSİNİN YAPRAKLARI KURUYORSA DİKKAT

Yuka bitkisi başka cisme temas etmekten hoşlanmaz. Cereyan, esinti, klima ya da kalorifere uzun süre maruz kalırsa yapraklarında kuruma ve yara izleri oluşur.

Yuka çiçeği

YUKA BİTKİSİ NASIL BUDANIR VE ÇOĞALTILIR?

Yuka gövdesinde birkaç dal varsa gövdeye yakın bir yerden steril edilmiş düz uçlu kesici yardımıyla kesilir. Belli bir süre bekletilerek suda köklendirilmeye bırakılır. Suyu 10-15 günde bir değiştirilmelidir. Suyunu değiştirmezseniz sudaki oksijen miktarı azaldığı için bitki kök üretemez ve çürümeye başlar.

Kök uzunluğu en az 15 cm ulaştığında yeni saksıya aktarabilirsiniz.

YUKA BİTKİSİNİN YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

Toprak olarak suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen bir toprak tercih edebilirsiniz. Yuka yeşil yapraklılar için satın alınan bitki besinlerini sevmez. Yapraklarında sararmaya neden olur.

Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? 8 başlıkta püf noktalar

Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma