Yılbaşı çiçeği nasıl çiçek açtırılır?

Yılbaşı çiçeği nasıl çiçek açtırılır? Bitkilerin çiçeklenme süreci bizlerin sağladığı bakım koşullarıyla doğru orantılı olarak ilerler. Yani bitkinin çiçek açması demek o çiçeğin bulunduğu ortamda herşeyin yolunda olduğunun göstergesidir. Bitki doğal ortamına yakın bir şekilde bakılıyor demektir. 

Bitkilerin çiçek açması için herkes mucizevi bir besin, takviye gibi öneriler ister ve bunun arayışına girer. Aslında bakım rutini ve doğru ortam seçimiyle bunların hiçbirini aramamıza gerek bile kalmaz.

Çiçekleriyle en sevilen bitkilerden  biri de yılbaşı çiçeğidir. Kışın açan çiçekleriyle adeta gözleri kamaştırır. Peki yılbaşı çiçeğine nasıl bir ortam sağlarsak güzel çiçeklerini açmasına şahitlik edebiliriz?

YILBAŞI ÇİÇEĞİ NASIL ÇİÇEK AÇTIRILIR?

yılbaşı çiçeği nasıl çiçek açtırılır
Yılbaşı çiçeği

Yılbaşı çiçeği, doğal ortamında yani Brezilya’nın tropikal/ subtropikal geçiş bölgesinde bulunan, yoğun nemli yağmur ormanlarında yaşar. Yağmur ormanlarında, ağaç altlarında ve gövdesine sarılarak büyüdükleri için yarı gölge yerleri severler. Yakıcı etkisi olan öğle güneşini görmeyen yerlerde gelişim gösterir. Ağaçta yetişen kaktüs olarakta bilinmektedir.

Aralık ayından şubat ayına kadar direk güneş ışığına maruz kalabilir ama yazın kesinlikle öğle vakti direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aydınlık olması yeterli olacaktır. Yılbaşı çiçeğinden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. Oda ısısında tomurcuk sayısı çok, çiçek ömrü ise kısa olur.

  • Yılbaşı çiçeğinin toprağı su tutucu ve havadar olmalıdır. Doğal humuslu toprak sever.
  • Yılbaşı çiçeğinin saksısının büyüklüğü toprakla köklerin beraber zor sığacağı kadar olmalıdır.
  • Çiçek açtığında ve yaz döneminde düzenli sulanmak ister.
  • Tomurcukta iken kesinlikle yerinden oynatmayın.
  • Çiçekleri bittikten sonra sulamayı tekrar azaltın. Bu şekilde her yıl bol çiçek açacaktır.

Yaz boyunca eğer dışarı da esintili yerde tutuyorsanız, toprak yarıdan fazla kuruduğunda, diğer şartlarda ve diğer zamanlarda toprak iyice kuruduğunda sulayın. Su iyice dinlendirilmiş, tortusundan arınmış olmalı. Toprak nemi sürekli kontrol edilip sulanmalıdır.

Yılbaşı çiçeği bakım detayları için “Yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama detayları” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yılbaşı kaktüsleri çok kolay hastalanmaz. Yaprak bitleride genelde bu bitkiyi pek tercih etmemektedir. Bakım döngüsünde sorunlar yaşanabilir. Çünkü sulama periyodu yaz ve kış dönemlerinde farklılık gösterir. Bu dengeyi doğru yapamadığınızda kök çürümesi gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Yine yanlış toprak kullanımı nedeniyle kök çürümesi yaşanabilir.

YILBAŞI ÇİÇEĞİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Yıl içinde birkaç kez çiçeklenme yapar ama en çok kış başında çiçeklerini gösterir.

Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları