Yatak odasındaki toz sorununu çözme yolları

Son güncelleme:

Alerjiler mevsim ne olursa olsun, gününüzü mahvetmenin bir yolunu her zaman bulabilirler. Ve bazen, en büyük temizlik takıntılarınız bile yatak odanızdaki tozu uzak tutmaya ve her şeyi kontrol altına almaya yetmeyebilir.

Yatak odanızı düzenli olarak süpürseniz, çarşaflarınızı her hafta değiştirseniz ve görünürdeki her düz yüzeyi süpürme alışkanlığı edinmeye çalışsanız bile – yine de kendinizi bir toz bulutunu koklarken ve hapşırırken bulabilirsiniz.

YATAK ODASINDA TOZ OLMASININ NEDENLERİ

Bir yatak odasını bir eşle veya partnerle paylaşmanın, evcil hayvanlarınızı orada uyumaya davet etmenin veya onu uyumaktan başka aktiviteler için (televizyon izlemek veya çalışmak gibi) bir alan olarak kullanmanın daha fazla toz oluşturacağını unutmayın.

Daha fazla kağıt mendil tasarrufu etmenize yardımcı olacak (ve soğuk algınlığı varmış izlenimini vermeyi bıraktıracak), yatak odanızın tozsuz bir bölge olmasını sağlamak için işte göz önünde bulundurmanız gereken birkaç ipucu.

HALINIZI İNCELEYİN

Halılar, toz akarları için mükemmel bir yuva oluşturur. Bir pencerenin yakınında güneş ışığında yüzdüğünü gördüğünüz havadaki parçacıklar aslında ölü akarlar ve bunların atıklarıdır. Bu nedenle sert ağaç veya laminat zeminleriniz olmalı. Böyle bir seçeneğiniz yoksa, haftada en az bir kez güçlü bir emişi olan iyi bir süpürge çalıştırdığınızdan emin olun.

TEKSTİL ÜRÜNLERİNİ EN AZA İNDİRİN

Yatak odasındaki toz sorunu

Akarlar halı gibi tekstilde de gelişir. Deri, ahşap, akrilik veya plastikten yapılmış mobilya parçaları ve aksesuarları, silinmesi daha kolay olan düz sert yüzeylere sahiptir. Ancak hiç tekstili olmayan bir yatak odası dekoratif olarak biraz kötü görünebilir. Bu nedenle, yıkayabileceğiniz veya arada sırada tozları atmak için dışarıya çıkarabileceğiniz yastıkları veya çıkarılabilir yastıklı mobilyaları seçin.

ALERJEN VE GEÇİRMEZ ÖRTÜLER KULLANIN

evde-alerji-yapan-seyler-34

United Allergy Services, uyuduğunuz yastıkları altı ayda bir tamamen değiştirmenizi önerir. Yatağınızın değiştirilmesi gerekene kadar birkaç yıl dayanabileceği açıktır, ancak her ikisinin de ömrünü hava geçirmez, alerjen geçirmez kılıflarla fermuarlayarak uzatabilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Evde alerji yapan şeyler | Evinizi nasıl anti-alerjik yaparsınız?

DAĞINIKLIĞI AZALTIN

Çok fazla kenarı, çatlakları veya yarıkları olan şeyler, temizlemenizi zorlaştıracaktır. İhtiyacınız olmayan bibloları ve diğer küçük şeyleri gözünüzün önünde, kaplarda ve kutularda saklayın.

GİYSİ TORBALARI KULLANIN

Yatak odasındaki toz sorunu

Mevsimlik veya seyrek giyilen kıyafetleri hava geçirmez giysi çantalarına koyun. Ayakkabılar ve aksesuarlar plastik kutulara veya çekmecelere konmalıdır.

PERDE YERİNE PANJUR KULLANIN

Büyük, hacimli kumaş perdeler bir toz akarının hayalidir. Silmesi daha kolay olan ahşap, metal veya plastik panjurlarla değiştirmeyi düşünün. Panjur kullanmayı sevmiyorsanız, düzenli olarak yıkanabilen hafif perdeler seçmeyi deneyin.

DUVARLARI, PENCERELERİ VE AYNALARI SİLİN

Doğru, duvarlarınız bile tozla kaplı! Yılda en az iki kez, ılık suya batırılmış mikrofiber bir bezi duvarlarınızda yukarıdan aşağıya doğru silin. Pencereler ve aynalar daha sık temizlenmelidir.

ÇATLAKLARI ONARIN

İster inanın ister inanmayın, toz yatak odanıza dışardan en küçük çatlaklardan veya deliklerden girebilir. Bir dahaki sefere yatak odanızı derinlemesine temizlediğinizde, bulduğunuz çatlakları not edin ve pencerelerin etrafında hava gelen alanları hissedin. Bunları en kısa sürede kapatın.

NEM ORANINI DOĞRU SEVİYEDE TUTUN

Akarlar gerçekten sıcak ve nemli ortamlarda gelişir. National Library of Medicine tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, tozun azaltılması için nem seviyesinin yüzde 50’nin altında tutulması öneriliyor. Bunun için yazın daha sıcak günlerde klima ile birlikte yüksek verimli bir nem giderici kullanıyor olmalısınız.

Ne yazık ki toz, tamamen önlenemeyen şeylerden sadece biridir. Ancak yukarıdaki ipuçlarının tamamını veya çoğunu uygularsanız, temizlik rutininizi biraz azaltabilir, çoğunlukla yatak odanızdaki tozu dışarıda tutabilir ve havadaki partikülleri daha az hissedebilirsiniz.

Önce toz mu alınır yoksa süpürülür mü? İşte yanıtı

Evde tozlanmayı önlemek için neler yapılabilir?