Yangın ve önlemlere dair her şey

Son güncelleme:

Yangın ihtimali hayatımızda sürekli yüz yüze kaldığımız tehlikeli sorunlardan biri. Peki bunun için hangi önlemler alınabilir? Yangın alarmı, yangın merdiveni ve dahası ile ilgili tüm detaylar Evim Dergisi’nde…

AİLENİZLE YANGIN TATBİKATI YAPIYOR MUSUNUZ?

Yılda iki kere yangın tatbikatı yapılmalı. Peki yangın tatbikatı nasıl yapılır? Odalarda acil çıkış noktası belirleyin. Apartmanın yangın merdivenlerinin metal olduğunu kontrol edin. İki katlı bir evde yaşıyorsanız, kat arasına ebeveyn ve çocukların aynı anda kullanabileceği bir yangın merdiveni yerleştirin. Tüm ailenin ulaşacağı bir “acil buluşma noktası” belirleyin ve yangın tatbikatına başlayın.

  1. Elinizin sırtıyla kapıların sıcaklığın kontrol edin.
  2. Farklı çıkışlar yerine tek bir çıkışa yönelin.
  3. Ellerinizin üzerinde yere diz çökün. Çünkü duman yükseleceğinden altta hava daha temiz kalır.
  4. Hızlı bir şekilde acil buluşma noktasına gidin.

YANGIN ALARMI ARA SIRA ÇALIYORSA

“Yangın alarmım ara sıra çalıyor. Bozulmuş mudur?”

Hayır, sadece pili değiştirmeniz gerekiyor. Hemen yapın.

YANGIN ALARMINA BAKIM GEREKLİ Mİ?

“Yangın alarmına bakım yapmak gerekiyor mu?”

Pillerin çalışır durumda olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin (fiş adaptörü üzerinde çalışan modelleri kontrol etmeniz gerekir çünkü bu tiplerde de emniyet pili mevcuttur). Aynı şekilde cihaz üzerinde üretici firma tarafından belirtilen cihaz yenileme tarihine de dikkat edin.

KAÇ YANGIN ALARMI KURULMALI?

“Kaç tane yangın alarmı kurmam gerekir?”

Eğer eviniz birkaç katlı ise her kata en az bir tane olmak üzere, özellikle koridor ve sahanlık bölgesine yangın alarmı yerleştirilmelisiniz.

YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ ÖNEMLİ Mİ?

“Evde yangın söndürme tüpü bulundurmak gerçekten önemli mi?”

Evet. İki tane bulundurmanız daha iyi olur. Sulu söndürücüler birçok yangın tipi için kullanılır ancak kuru tozlu söndürücüler alev alan tavadan ya da elektrikli bir aletten kaynaklanan yangınlarda kullanılır.

YANGIN BATTANİYESİ NEDİR?

“Yangın battaniyesi nedir?”

Söndürmek için ateşin üzerine atılan yanmayan malzemeden üretilmiş örtülerdir. Yangın battaniyeleri özellikle mutfaklarda ve alev alan tava yangınlarının söndürülmesinde kullanılır.

YANGIN İÇİN PENCERELERİN AÇILMA ORANI DÜZENLENEBİLİR

“PVC pencerelerim fazla açılmıyor ve bir yangın esnasında kaçamayacağımdan korkuyorum. Açılma oranını düzenleyebilir miyim?”

Evet. Ayarlı menteşeler kullanarak pencerenizi daha geniş açılacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

YANGIN ÇIKIŞ KAPINIZ YOKSA, KAÇIŞ MERDİVENİ ALIN

“Yangın çıkış kapısı olmayan bir evde oturuyoruz. Yapabileceğimiz bir şey var mı?”

Evet. İhtiyacınız olduğunda pencerenin kenarında tutabileceğiniz bir kaçış merdiveni satın alabilirsiniz.

YANGIN KAPISI NEDİR?

“Yangın kapısı nedir?”

Yangının ilerleyişini yavaşlatmak amacıyla üretilen özel kapılardır. Yangına dayanıklı menteşeleri ve otomatik kapanma sistemi bulunur. Kapı çerçevesi genleşme özellikli bir malzemeden yapılmıştır, ısındığı zaman şişer ve alevleri hatta dumanı bile durdurur.

HER GÜN BİR FİKİR

Eviniz için alabileceğiniz önlemler ya da yapabileceğiniz yeni fikirler için “Her Gün Bir Fikir” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

KÜÇÜK EV YANGINLARINA KARŞI NE YAPILABİLİR?

DEKORASYON FİKİRLERİ

Yeni dekorasyon fikirleri, küçük ve büyük evler için renk seçimleri, dar alanda mobilya yerleşimi ve daha nicesi için “Dekorasyon” sayfamızı ziyaret etmelisiniz.