vazodaki-çiçekler
vazodaki-çiçekler

Vazodaki çiçekler konuşuyor

Vazodaki çiçekler nasıl bakılmalı? Vazoya koyduğunuz çiçeklerinizin bakımı hakkında püf noktaları anlatıyoruz. Çok sevdiğimiz o çiçekler konuşabilseydiler, nasıl daha iyi görünebileceklerine dair ipuçlarını bize anlatırlardı.

VAZODAKİ ÇİÇEĞİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

ÖLÜMSÜZ DEĞİLİM Kesme çiçeklerin ömrü en fazla bir haftadır. Güller ve şakayık çiçekleri çabuk ölürler, genelde üç gün içerisinde solarlar. Zambaklar, karanfiller ve ayçiçeği daha uzun süre dayanır. Çiçeklerin bölgenizdeki yerel çiçekçiler tarafından yetiştirilmiş ve mümkün olduğunca taze kesilmiş olmalarına özen gösterin.

VAZODAKİ ÇİÇEKLER MEYVE VE SEBZELERE ZARAR VEREBİLİR

İYİ ŞEYLER ÜRETMEDİĞİM DE OLUR! Çiçeklerle, meyve ve sebzelerin arasında mümkün olduğunca mesafe bırakın. Çünkü bir buket çiçek, etrafa çok daha hızlı bozulmasına neden olabilecek etilen gazını yayar. Birçok ölmüş çiçek de etilen gazı çıkarır, bu nedenle solmaya başlar başlamaz aranjmanızdan onları ayıklayın.

TOZ ÇİÇEK KORUYUCU YA DA ALTERNATİFİNİ KULLANIN

YEMEK SEÇERİM Besleyici ve bakteri karşıtı kimyasal maddeler içeren bir paket toz çiçek koruyucu, çiçekleri canlandırmak için en iyi yoldur. Masraf olmasın diyorsanız aspirin ya da bir damla çamaşır suyu kullanın.

VAZODAKİ BUKETLERİN BAKIMI NASIL YAPILIR?

BİRAZ BAKIM İSTERİM! Su hizasının altında kalacak yaprakları alın. Her 2-3 günde bir 2 cm kadar sapların uçlarından keserek suyu değiştirin (ılık su kullanın) ve yeni çiçek koruyucu madde ekleyin. Çiçek buketlerini şömine, radyatör, güneş ışığı gibi ısı kaynaklarından uzak tutun.

KİRLİ VAZOLAR BAKTERİ YUVASIDIR

BU VAZOYA YAPIŞTIM, KALDIM! Kirli bir vazo çiçekleri enfekte edebilecek bir bakteri yuvasıdır. Her kullanımda sıcak suya  çamaşır suyu ekleyerek vazonuzu yıkayıp durulayın. Metal vazolardan kaçının çünkü, suyun içerisindeki pH değerini olumsuz etkileyerek, çiçeğe zarar verirler.

VAZOYA KOYACAĞINIZ ÇİÇEĞİN SAPLARINI DOĞRU KESİN

SAPLARIMI BİR PİPET GİBİ DÜŞÜN! Saplarından su ememeyen çiçekler fazla uzun yaşamaz. Daha fazla suyun dallara gitmesi ve daha fazla suyun emilmesi için her bir dalın ucunu 45 derecelik bir açıyla kesin. Çiçekçiler gibi keskin bir bıçak ya da makas kullanabilirsiniz.

Hangi odaya hangi bitki koyulmalı? Her odanın bitkisi farklı!