Kışa girmeden alacağınız önlemlerle bütçenizi büyük ölçüde düşürebilir; doğa dostu seçeneklerle enerjiden tasarruf edebilirsiniz.

YERDEN ISITMA

Merkezi ısıtma sisteminden tamamen bağımsız çalıştırılabilen zeminden ısıtma ile büyük oranda enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Sistem, zemin sıcaklığını kontrol eden bir termostat ile kontrol edildiğinden, sürekli çalışmadan da konfor sıcaklığında kalabiliyor. Çevre dostu sistem, uygulama yapılan binanın ömrü kadar uzun yıllar kullanılabiliyor.
Danfoss

Bunu biliyor muydunuz?

Yerden ısıtmanın düşük enerji harcamasının en önemli sebebi ortam sıcaklığı. Termostat üzerinde ayarlanan sıcaklık değerine ulaşınca, sistemi durdurur. Zemin sensörü ise zemin sıcaklığını sürekli ölçerek termostata bilgi verir. Zemin sıcaklığı 30 °C’ye ulaştığında termostat sistemi durdurur. Böylelikle zeminde rahatsız edici ve sağlığa zararlı derecede yüksek bir sıcaklık oluşmaz.

Kale Mantaloma.

BİNANIZIN SINIFI NEDİR?

Tıpkı beyaz eşyalar gibi aslında binanızın da ne kadar bütçe ve enerji dostu olduğunu anlatan sınıflar var. Binalar elektrikli ev aletleri ya da beyaz eşyalara benzer şekilde A’dan G’ye kadar sınıflandırılabiliyor. Binanıza yaptıracağınız ısı yalıtım sayesinde (doğru ürün ve uygulamayla) rahatlıkla yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

PANJURLARLA NASIL TASARRUF EDİLİR?

Akıllı panjur sistemleri sayesinde de artık enerjiden tasarruf etmek mümkün. Örneğin kapalı havalarda birden bire güneş açabiliyor. Panjur sisteminiz bu güneşi algılayarak siz evde olmasanız bile kendiliğinden otomatik olarak açılarak güneşin ısısı ile iç mekanın ısınmasını sağlıyor. Siz de bu sayede yakıttan tasarruf edebiliyorsunuz.
Akıllı panjur sistemi, Somfy.

Enerji tasarruflu radyatör, Notarad. Pro dimmer serisi anahtarlar, Viko.

RADYATÖRLERİ ELDEN GEÇİRİN

Radyatörler doğa dostu adım atmak ve enerjiden tasarruf etmek için önemli bir kalemdir. Özellikle döküm alüminyum radyatörler yaygın olarak kullanılan radyatörlere göre 2,5 kat daha fazla ısı verebiliyor. Bu da %25 oranında daha az enerji harcamanız ve aynı oranda da tasarruf edeceğiniz anlamına geliyor. Örneğin doğal gaz ile ısınıyorsanız faturanızda % 25 oranında bir azalma olur.

ENERJİNİ KONTROL EDEBİLİRSİN!

Her odanın farklı aydınlatma seviyelerine ihtiyacı olduğu gibi, evde yapmakta olduğumuz aktivitelere göre de aydınlık seviyelerindeki ihtiyaçlarımız değişiyor. Örneğin TV izlerken daha loş, ancak dergi okurken daha güçlü bir aydınlatmaya ihtiyacımız olur. Bu seviyeleri sadece dimmerli elektrik anahtarları kullanarak ayarlamanız, harcadığınız elektrik enerjisinden de tasarruf etmeniz mümkün.

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Yazlığınız yaza hazır mı? İşte 9 adımda yapılması gerekenler

Yazlığınız yaz için biraz bakıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Peki nereden başlamalı? 9 adımda yazlıkta bakımı…

2 saat önce

Bitkilerin altına neden tabure koyulur?

Bitkilerin altına neden tabure koyulur? Son yıllarda bitkilerin altına tabure koyanların sayısı oldukça arttı. İşte…

5 saat önce

Kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır? Kahkaha çiçeği (Petunya) püf noktaları

Kahkaha çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? Petunya nedir? Özellikleri nelerdir? Merak edilen soruların…

7 saat önce

Halkalı’da 220 metrekarelik modern bir dairedeyiz (Video-ev turu)

İstanbul'da Halkalı Atakent Sitesi'nde Tuğba Hanım'ın bahçeli 220 metrekarelik dairesinde konuk olduk. Daire, modern dekorasyonu…

7 saat önce

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? Kuzey cephede bakım sağlanacak olan bitkiler çok sulama istemezler ve…

1 gün önce

Sıradan görünen mutfağınıza 5 adımda yenilik katın

Klasik bir mutfağınız var ve artık çok sıradan görünüyor. Yenilemek için basit ama etkili bu…

1 gün önce