Evi sıcak tutmanın püf noktaları nelerdir? Isıtıcı çeşitleri ve özellikleri

Kışın havalar soğuduğunda ihtiyacınız olacak ısınma sistemleri için seçeneklerinizi değerlendirin. Yaşam alanlarınıza en uygun ısıtma çözümleriyle evinizi sıcak ve rahat bir yuvaya dönüştürün.

Kışın alacağınız önlemlerle bütçenizi büyük ölçüde düşürebilir; doğa dostu seçeneklerle enerjiden tasarruf edebilirsiniz.

EVİNİZİ NASIL ISITACAĞINIZA KARAR VERİN

Soğuk ayları karşılarken öncelikli yapmanız gereken evinizi nasıl ısıtacağınıza karar vermektir. Ancak hangi ısıtma yöntemini tercih ederseniz edin -belki de farklı odalarda farklı yöntemleri tercih edeceksiniz- ilk dikkate alacağınız en etkili ve verimli, evinize ve ailenize uygun olan yöntemi seçmek olmalıdır.

Yine de, elektrik ve yakıt fiyatlarında yaşanabilen değişiklikler hangi yöntemi seçeceğiniz  konusunda sizi yanıltabilir. Soğuk ve karanlık bir odada oturmadan da daha az enerji kullanarak fatura tutarlarını hızlı bir şekilde düşürmeyi deneyebilirsiniz.

ODANIZIN BOYUTUNU DÜŞÜNÜN

Konu evi sıcak tutmanın yolları olunca, elektrik, doğalgaz ve diğer ısıtma yöntemlerini dikkate alarak ilk düşünmeniz gereken detay odanızın boyutudur. Örneğin gazla ısınacaksanız, bununla ilgili alan gereklilikleri konusundaki mevzuatları herhangi bir düzenleme yapmadan önce mutlaka öğrenin.

Eğer odada başka bir ısı kaynağı daha varsa ya da odanıza sadece ambiyans istiyorsanız, yakıt türünü ve montajın kolaylığını göz önünde bulundurun.

Kuzeye bakan odalar daha soğuk olur, bu yüzden büyük bir camı ve güzel bir alev efekti olan ısıtmalar, daha sıcak bir ortam yaratırlar. Eğer gaz tedarik edemiyorsanız, LPG tercih edebilirsiniz, fakat böyle bir şansınız yoksa elektrikli ısıtıcılar da iyi bir alternatif olabilir.

EVİ ISITMAK İÇİN METREKARE HESAPLAMA

Evinizi ısıtmak için ne kadar ısıya ihtiyacınız olduğunu nasıl hesaplayabilirsiniz?

  • 100 m2 bir daire için: 10 m uzunluk, 10 m genişlik, yüksekliği 2,8 m bir iç mekan 280 metreküplük bir hacme sahiptir.
  • İstanbul için: İstanbul ısı tüketimi açısından ikinci bölgede yer alıyor. Bu bölge için ısı kaybı 45 kcal/saat.
  • Evinizi ısıtmak için 280×45=12,600 kcal/saat ortalama enerjiye ihtiyacınız olur. (Bu değer, evin güneşe olan konumu güney cephe, ara kat, camların çift cam, binada yalıtım olmasına göre ortalama olarak verilmiştir.)
  • Enerjinin birim fiyatı aylara göre değişiklik gösterir. Dağıtım şirketlerinin o ayki birim fiyatlarından kabaca bir bütçe çıkarabilirsiniz.

ISI PAY ÖLÇER: Merkezi sistem ısı pay ölçer, hanelerde yaklaşık olarak %30 oranında ısı tasarrufu sağlanmasına yardımcı oluyor.

EVİ ISITMANIN YOLLARI

Size sunulan farklı ısıtma seçenekleriyle bu kış yaşam alanlarınızda sıcak bir ortam yakalayabilirsiniz.

Isıtma sistemlerinde ilk düşünceniz hangi yakıtı kullanacağınız olmalı. Böylece seçenekleri daraltma ve eleme şansını da elde edebilirsiniz. Yakıt konusunda gaz, elektrik, odun, kömür ve fuel oil mevcut seçenekler…

Yaygın olarak kullanılan yakıtlar olan gaz, kömür ve kısmen fuel oil, kalorifer peteği ve kombi kullanımını da  artırıyor. Elektrikle ısınma, maddi açıdan daha fazla yük getirdiğinden genellikle alternatif ya da destekleyici  olarak tercih ediliyor. Odun kullanımına yönelik soba ve şömineler, son zamanlarda dekoratif görünümleri sebebiyle popüler durumda.

Ancak hangi sistemi seçeceğinize ve hangisinin sizin için en iyisi olacağını belirlemek için evinizin şartlarını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

YENİ BİR ISITMA YÖNTEMİ SEÇMEK

EVİ ISITMANIN YOLLARI
Kaliflame.

Gazlı, elektrikli, odun sobası gibi ısıtma sistemlerinin arasından eviniz için doğru ısı kaynağını seçin. İster gerçek isterse yapay olsun kıpırdayan, sıcacık alevler evdeki havayı sıcak ve davetkar bir ambiyansa kavuşturur. Peki hangi yakıt türünü kullanmak gerekir?

GAZLI ISITICILAR

En popüler yakıt türü gazdır çünkü hızlı, temiz ve kontrol etmesi kolaydır, verimliliği yüksektir ve birçok farklı tasarım seçeneği mevcuttur. Bu teknolojide modeller 4.8 Kw güç miktarı ile ısı dağıtımda verimliliği % 89’a kadar taşımaktadır. Bu da yüksek fatura ödeme sıkıntısı olmadan yeteri miktarda temel ısı kaynağı elde etmek için yeterlidir.

Ana bacaya bile ihtiyaç duymadan dışarı açılan duvardan çıkışı bulunan dengeli bir ocak bacası sayesinde evde ateş ile ısınmayı seçebilirsiniz. Taş döşemeli geniş ölçekli ateşli ısıtmalar, özellikle açık planlı alanlarda, sipariş üzerine yapılan ve bacasız tasarım seçenekleri sunuyor.

ELEKTRİKLİ ISITICILAR

Portatif olması sayesinde dış mekân kullanımı için de uygundur. Üzerine su gelmeyecek şekilde konumlandırılarak balkon ya da teras gibi alanlarda da kullanılabilir. Özel tasarımıyla dekoratif bir görünümü olan panel ısıtıcılar ayaklı olabilir veya duvara monte edilebilir. Tekerlekli modelleri sayesinde ısıyı istediğiniz yere götürebilirsiniz.

Gaz kullanımının uygun olmadığı alanlarda elektrik alternatif bir çözümdür. Çok kısa sürede kurulan bu yöntemle evinizde minimal bir çaba ile ısıtma konusunda yenileme yapabilirsiniz. Evinizde bu işi yapması için nitelikli bir elektrikçiyle bağlantıya geçin. Ocak bacasına ya da hiçbir boruya ihtiyaç duymadan, esnek özelliği ile uygun olan her yerde kullanılabilir.

Farklı stilleri araştırabilirsiniz: Şömine alanına ihtiyaç duymadan kullanılabilecek duvara asılan modeller şık bir görünüm sağlarken, modern stildeki alevli ısıtıcılar geleneksel ambiyansa çarpıcı bir etki katabilir. Düzenli servis hizmetine gerek olmadığı gibi karbon monoksit zehirlenmesi riski yoktur ve %100 verimlidir. Birçok tasarımda sadece alev görünümü veren, ısı ya da harcamaya yol açmadan samimi bir ortam oluşturacak özellik de mevcuttur. Daha fazla konfor için uzaktan kumandalı seçenekleri inceleyebilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Şömine mi yoksa radyatör mü? Elektrikli şömine ısıtır mı?

YAĞLI RADYATÖRLER

Görünümüyle kalorifer peteğini andıran yağlı radyatörler, tekerlekleri sayesinde evlerin mobil ısıtıcısı olmaya adaydır. Su yerine radyatör içindeki yağ ile ısıtma işlemi gerçekleştirilir. Havayı kurutmaz ve odayı homojen bir şekilde ısıtır. Alternatiflerine göre daha sağlıklı olması da bir diğer avantajı.

ODUN SOBALARI

Sobanızın yanına yerleştireceğiniz sepetlere odunlarınızı koyabilirsiniz.

Çoğunlukla geleneksel genel ısıtma sistemi sayılan odun sobaları hem klasik hem de modern tasarımlı iç mekanlar için idealdir. Tercihinizi yapmadan önce hangi tip yakıt kullanmak istediğinize karar verin: katı yakıt (kömür ya da dumansız briketler) ya da odun. Her biri farklı şekilde yanar, bu yanma şekline göre odun sobaları en iyi performans vermeleri için tasarlanır. Dökme de sobaların istenilen ısıya ulaşmaları zaman alır ancak ateş söndükten sonra bile ısıyı korumaya devam ederler. Diğer yandan çelik ise daha hızlı ısınır, anında ısınmak isteyenler için en uygun seçimdir.

YERDEN ISITMA

Merkezi ısıtma sisteminden tamamen bağımsız çalıştırılabilen zeminden ısıtma ile büyük oranda enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Sistem, zemin sıcaklığını kontrol eden bir termostat ile kontrol edildiğinden, sürekli çalışmadan da konfor sıcaklığında kalabiliyor. Çevre dostu sistem, uygulama yapılan binanın ömrü kadar uzun yıllar kullanılabiliyor.

Bunu biliyor muydunuz?

Yerden ısıtmanın düşük enerji harcamasının en önemli sebebi ortam sıcaklığı. Termostat üzerinde ayarlanan sıcaklık değerine ulaşınca, sistemi durdurur. Zemin sensörü ise zemin sıcaklığını sürekli ölçerek termostata bilgi verir. Zemin sıcaklığı 30 °C’ye ulaştığında termostat sistemi durdurur. Böylelikle zeminde rahatsız edici ve sağlığa zararlı derecede yüksek bir sıcaklık oluşmaz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yerden ısıtma nedir? Artıları ve eksileri – Sonradan yapılabilir mi?

KLİMA İLE ISINMA

Bir iklimlendirme aracı olan klima, yalnızca sıcak havalarda serinlemek için değil, havalar soğuduğunda ısınmak için de kullanılır. Inverter modeller, iklimlendirme işlemi sırasında A enerji sınıfı klimalara göre yıllık yüzde 30-50 arası oranda tasarruf sağlar. B enerji sınıfı klimalarla kıyaslandığında ise bu oran yüzde 70’lere kadar çıkar.

PANJURLARLA NASIL TASARRUF EDİLİR?

Akıllı panjur sistemleri sayesinde de artık enerjiden tasarruf etmek mümkün. Örneğin kapalı havalarda birden bire güneş açabiliyor. Panjur sisteminiz bu güneşi algılayarak siz evde olmasanız bile kendiliğinden otomatik olarak açılarak güneşin ısısı ile iç mekanın ısınmasını sağlıyor. Siz de bu sayede yakıttan tasarruf edebiliyorsunuz.

TASARRUF İÇİN RADYATÖRLERİ KAPATMAK DOĞRU MU?

Karofer radyatör

Tasarruf için bazı radyatörleri kapatmak ya da kısmak doğru mudur? Kombi devir daim uygulaması ile dairedeki radyatörleri ısıtmaktadır. Dairenizde her zaman tüm odalardaki kaloriferlerin vanaları açık olsun diyemeyiz.

Yani kullanmadığınız odalarınız varsa eğer, kapatmak yerine kısık tutabilir ya da bunun için termostatik vana kullanabilirsiniz. Bu anlamda önemli olan şey dairede en azından 3 adet radyatörün açık olmasıdır. Bu şekilde kombi daha iyi devir daim sağlar ve size de sorun yaşatmaz.

DOĞALGAZ FATURASI NASIL AZALTILIR?

RADYATÖRLERİ ELDEN GEÇİRİN

Radyatörler doğa dostu adım atmak ve enerjiden tasarruf etmek için önemli bir kalemdir. Özellikle döküm alüminyum radyatörler yaygın olarak kullanılan radyatörlere göre 2,5 kat daha fazla ısı verebiliyor. Bu da %25 oranında daha az enerji harcamanız ve aynı oranda da tasarruf edeceğiniz anlamına geliyor. Örneğin doğal gaz ile ısınıyorsanız faturanızda % 25 oranında bir azalma olur.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Radyatör havası nasıl alınır?Evde pratik petek temizleme: Kalorifer bakımı nasıl yapılır?

BİNANIZIN SINIFI NEDİR?

Tıpkı beyaz eşyalar gibi aslında binanızın da ne kadar bütçe ve enerji dostu olduğunu anlatan sınıflar var. Binalar elektrikli ev aletleri ya da beyaz eşyalara benzer şekilde A’dan G’ye kadar sınıflandırılabiliyor. Binanıza yaptıracağınız ısı yalıtım sayesinde (doğru ürün ve uygulamayla) rahatlıkla yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

KIŞI EVDE TASARRUFLU GEÇİRİN

Artan enerji ve ısı tüketimiyle kış aylarında çoğalan faturaları düşürmenin, teknik çözümler dışında, pratik ve hesaplı yollarını da göz ardı etmeyin.

Pratik tasarrufun 4 yolu

  1. Bu kış yatak odanızı daha kolay bir şekilde ısıtmak için kalitesi yüksek ve garantili yün battaniye, örtü ve yalıtımlı yorganlara yatırım yapın. Biraz eski moda olsa da uykuya dalmadan önce sıcak su torbalarıyla ayaklarınızı ısıtmak ucuz ama etkili bir yöntem. Ciltte kızarıklık yapmaması için üzeri yün kaplı ya da çocuklar için özel geliştirilmiş olanlarından tercih edin.
  2. Çok yönlü zemin kaplamaları ve aydınlatmalarla kış aylarında odaları görsel olarak sıcaklaştırarak daha az yakıt kullanabilirsiniz. Aydınlatma seçimlerini yaparken yumuşak ve sarı ışık kaynakları tercih edin. Özellikle enerji tasarruflu ampullerle uyumlu, yönlendirilebilir tepe ve duvar spotlarıyla ihtiyacınız olan mekanı aydınlatarak enerji tasarrufu da sağlarsınız.
  3. Evin dışında da içi kadar tasarruf edebileceğiniz alanlar var. Olukları ve boruları gözden geçirin ve pislik birikmesini önleyin. Çatı kiremitleri, ahşap kaplamalar ve tuğlaları kontrol edin. Bahçe çimleri üzerinde biriken yaprak ve dalları temizleyin ve bunları atmak yerine tesisat kapakları, boru ve vanalarının kışın donmaması için üzerine yayın. Hassas bitkilerinizin üzerini örtün, dayanıklı bitkileri ise kuru saman ve otla kaplayarak koruyun. Balkon ya da bahçe musluklarını ana vanadan kapatarak suyun donmasını önleyin.
  4. Enerji verimliğini artırmak için su tanklarını izolasyon kılıflarıyla ya da ahşapla kaplayın. Sıcak su borularının ısıyı korumasını sağlamak ve tasarruf etmek için boruları da izolasyon kılıflarıyla kaplayabilirsiniz. Bu oldukça etkili ve ekonomik bir yöntem.

AKILLI ISITMA NEDİR?

Yeni jenerasyon termostatlar kullanarak faturalarınızın kontrolünü ele geçirebilirsiniz. Termostatlı ısıtma sistemiyle ısınızı uzaktan  kontrol etmeniz mümkün. Cep telefonu, diz üstü bilgisayar veya tabletinizi kullanarak, ısıtmanızı ve sıcak suyunuzu kontrol etmenizi sağlayan akıllı termostatlar, akıllı ısıtma sistemleri arasında yer alıyor. Evden, işten veya okuldan evinizin ısısını kontrol edebilirsiniz. Yeni nesil bu sistemler içerisinde “tatil modu”, “hızlı ısıtma” gibi aplikasyon özellikleri de bulunuyor. Ayrıca bu termostatları çarpıcı renklere boyayarak fark yaratabilirsiniz.

Gerçek bir ateşin ısısı sıcacıktır, fakat akıllı bir sisteme biraz para harcayarak, evinizin daha verimli ısınmasını sağlayabilirsiniz.

ŞÖMİNE NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Şömine: Şömineler bacalı ve bacasız olarak ikiye ayrılıyor ve yakıt cinslerine göre de odunlu, doğalgazlı, elektrikli olabiliyor. Bacasız modeller çoğunlukla elektrikli oluyor. Odunlu şöminelerin ısıtma gücü diğerlerine göre daha yüksektir. Şöminenizde yavaş yavaş yanıp kıvılcım sıçratmayan meşe, gürgen ve karaağaç gibi odun türlerini tercih edebilirsiniz. Şömineyi tutuşturmak için, güvenliğiniz açısından parlayıcı maddeleri kullanmayın.

Tasarruf ipuçları – Kıştan yaza tasarrufun altın kuralları

Şömine mi yoksa radyatör mü? Elektrikli şömine ısıtır mı?