Sıcak havalarda bahçe bitkileri için alınması gereken önlemler

Sıcak havalarda bahçe bitkileri için alınması gereken önlemler

Sıcak, bizi olduğu kadar bitkilerimizi de çok etkiliyor. Onların da ekstra suya, bakıma, ilgiye ihtiyacı oluyor. Yazın en sıcak ayında nelerin yapılması gerektiğini sizler için sıraladık.

Geçtiğimiz kış, 2016 yazının çok sıcak olacağı meteoroloji uzmanları tarafından öngörülmüştü. Sıcak ve nem bir yana, serin esmesini beklediğimiz kavurucu rüzgara ne demeli? Bitkilerimize en büyük zararı o veriyor: Yapraklar yanıyor, kararıp kuruyor, erken sararmalar başlıyor, çiçekler kuruyup buruşuyor, çiçeklenme azalıyor, bitki tohuma geçemiyor ve zayıflıyor… Daha nice üzücü bahçe ve bitki hasarları birbiri ardına sürüyor. Özellikle 6 ayı yağmursuz geçiren kimi güney illerimiz tam bir kuraklık içinde.

NE YAPMALI?

Bahçe tasarlarken bulunduğumuz iklimi gözetmek ve bilinçli seçim yapmak en isabetli çözüm. Bahçenin hepimizin düşlerinde o kadar büyük yeri ve özlemi var ki genelde sevdiğimiz bitkilere yönelip gerçekleri göz ardı ediyoruz. Unutmamamız gereken nokta şu: Bundan böyle sıcaklıklar düşmeyecek. Dünyamız hepimizin bildiği gibi ısınmaya devam edecek. Belki birkaç derece düşüşler olur; olursa ne de iyi olur!

MEVCUT BİTKİLERİN KORUNMASI

Bitkilerin altına malç yapmak. Malçlama kısaca bitkilerin dibine kuru yapraklar, saman, ufalanmış kuru dallar, mıcır ve benzeri malzemeleri yaymak anlamına gelir. Bu hem sıcaklığı, hem de nem kaybını önleyen klasik bir yöntemdir. Bir başka avantajı da, kışın bitkileri dondan korumasıdır.

– Sulamayı gece ya da sabah çok erken yapmak. Bu sayede buharlaşmayı önlersiniz. Eğer bahçenizde damlama yöntemi varsa ve otomatik saate bağlıysa sabaha karşı sulama en ideal zamandır. Güneş altında ısınan yapraklar hemen sararıp lekelenir. Ayrıca yaprak beyazı denen hastalığa (oidium) yakalanabilirler. Bu nedenle ille de sulamak isteniyorsa akşamın geç saatlerini bekleyin.

– Yaz sıcağından çok hasar gören bitkileri sonbahara dek bahçenin görece daha serin alanlarına, gölge ya da yarı gölgeye taşımak.

– Bitki diplerinin sık sık çapalayıp havalandırmak..

– Güneş ışığının çok dik geldiği alanlara gölgelik germek. Yeşil fileler bunun için çok uygun. Kızgın güneş ışığından bitkileri korumak için uygundur.

– Sebze bahçesine gerekirse gölgelik sermek. Sebzelerin dip kısımlarını örtmek, sıcak ve güneş altında sulamamak, sık sık çapa yapmak, yapraklarını ıslatmamak da önemli.

SAKSI BİTKİLERİNDE DURUM

Sıcak ve soğuktan en çok saksı bitkileri etkilenir. Genelde toprak saksıları tercih ederiz. Ne var ki ısındığında geç soğur. Buna karşın çabuk ısınan plastik saksılar da çok çabuk soğur. Don olaylarından olduğu gibi sıcaklıklardan da çok çabuk etkilenen saksı bitkilerinin toprağı hemen kurur. Aşırı sıcak günlerde sabah akşam sulamak gerekebilir. Bu tür saksılarda bulunan bitkileri olabildiğince yarı gölge alanlarda tutmakta yarar var. Ayrıca sertleşen toprak yüzeyi hafif bir çapayla sık sık çapalanmalıdır. Yüzeylerine yanardağ tüfü, mıcır, dere çakılı yaymak da önerilir. Suyun boşa akmaması için saksı altlarına çanak konmalıdır. Eğer gölge alan bulunamıyorsa güneşi sevmeyen saksı bitkileri bir yerde toplanıp üstlerine gölgelik yerleştirilmelidir. En sıcak aylardan biri olan ağustosta geceler uzamaya başlar ve bu olay da bitkilerin çok sevdiği nemi sağlar. Bu da bitkilerimizi yavaş yavaş canlandırır. Bahçe severlere kolaylıklar dileriz.

EvBahçe

Dış mekan için halı seçmenin ipuçları